Hyppää sisältöön

Grillaa turvallisesti kaasulla

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 17.6.2020 9.13
Tiedote

Juhannuksena grillaillaan perinteisesti mökeillä ja kotipihoilla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa kaasugrillin turvallisesta käytöstä. Rasvapalon välttämiseksi kaasugrilli kannattaa puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa. Myös liitosten tiiviys on hyvä tarkistaa, jotta kaasu ei pääse vuotamaan.

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin helposti palamaan syttyvä polttoaine.  Vuotava kaasu voi syttyessään aiheuttaa rajun tulipalon tai pahimmassa tapauksessa räjähdyksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarkistaa ja huoltaa kaasulaitteet säännöllisesti.

Ennen kaasugrillin käyttöönottoa tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys ja letkun kunto. Polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan. Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia.  

– Letkun kunnon voit tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

– Letkun liitoskohdat paineensäätimen ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä ja pullon vaihdon yhteydessä.  Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin.  Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen, Pekkanen neuvoo.  

Kun sijoitat grilliä pihalle tai terassille katso, ettei sen lähellä ole mitään syttyvää.  Grilliä käytettäessä kaasupullo pitää siirtää grillin sivulle, jotta se ei kuumenisi liikaa.  

Noudata valmistajan käyttöohjeita kaasugrilliä käyttäessäsi. Valvo grilliä koko käytön ajan ja pidä pienet lapset ja lemmikit poissa kuuman grillin lähettyviltä. Grillaamisen jälkeen muista sulkea kaasun tulo ensin pullon säätimestä, myös hätätilanteessa.

Suomessa myytävien kaasugrillien pitää olla CE-merkittyjä ja niiden mukana on oltava suomen- ja ruotsinkieliset käyttö- ja huolto-ohjeet. Nestekaasulaitteissa saa käyttää vain ns. kotitalouspaineensäädintä (30 mbar).

Lisätietoja: Ylitarkastaja Jyri Pekkanen, p. 029 5052 027, sähköposti muotoa: [email protected] 

Kuva: Näin tarkistat letkun kunnon ja liitosten tiiviyden

 
Sivun alkuun