Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalaisten varautumisessa mökkitapaturmiin on parantamisen varaa – mökkireissusta saa turvallisemman yksinkertaisilla keinoilla

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 10.10.2023 8.34

Suomalaiset pelkäävät mökkeillessään onnettomuuksia ja tapaturmia sekä yllättäviä kohtaamisia eläinten kanssa. Tapaturmien ehkäisyverkoston teettämä kyselytutkimus kertoo, että mökkeilijä voi parantaa turvallisuuttaan helposti huolehtimalla perusasiat kuntoon: tällä hetkellä joka kolmas ei käytä veneillessään pelastusliivejä, ja vain joka toisella on mökillään sammutusvälineet.

Kuva kesämökistä

Kuva: Riitta-Liisa Karhunen

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja niitä käytetään säännöllisesti. Eniten mökillä pelätään mahdollisia tapaturmia tai onnettomuuksia –  näin kertoi joka neljäs (25 %) kyselyyn vastannut. Pelko korostuu naisten keskuudessa: heistä joka kolmas (30 %) pelkää mökillä tapahtuvia tapaturmia.

Suomalaiset kuitenkin varautuvat mahdollisiin mökkielämän tapaturmiin vaihtelevasti. Sammutusvälineitä, kuten sammutuspeite tai vaahtosammutin, löytyy vain joka toiselta mökiltä (54 %). Myös ensiapulaukku löytyy vastaajista vain joka toiselta (49 %).

Vain joka kolmas vastaaja (39 %) kertoo olevansa ensiaputaitoinen. Nuorten kohdalla tilanne on parempi, sillä 18–24-vuotiaista vastaajista yli puolella (53 %) ensiaputaidot ovat hallussa.

Tapaturmien ehkäisyverkoston kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public online-kyselynä Kantarin viikkopaneelissa 1.–5. syyskuuta 2023, ja siihen vastasi 1018 suomalaista. 

Ensiaputaidot ja 112 Suomi -sovellus vievät pitkälle 

– Mökillä tapahtuvat tapaturmat olisivat vältettävissä, kunhan osattaisiin varautua vähän paremmin. Onnettomuuden sattuessa olisi hyvä, että mökiltä löytyisi ensiapuvälineet ja taito käyttää niitä. Taidosta on hyötyä, sillä kysely paljastaa myös, että melkein puolet vastaajista ei tiedä mökin osoitetta. Silloin hälytysajoneuvojenkin on vaikea löytää paikalle, kertoo suunnittelija Saara Aakko Suomen Punaisen Rististä.

Naiset ovat varautuneet miehiä paremmin mahdollisten tapaturmien varalle. Heistä kaksi kolmesta on kertonut läheisilleen olevansa mökillä, ja joka toinen on tallentanut puhelimeensa läheisensä yhteystiedot ICE-merkinnällä.

– 112 Suomi -sovellus on helpoin ja halvin tapa pitää itsensä kartalla. Kyselyn mukaan se kuitenkin puuttuu lähes joka toiselta suomalaiselta, Aakko jatkaa. 

Ennakoimalla varmistat mökin syystöiden turvallisuuden

Mökin syystöiden tekeminen on turvallisempaa, kun välineet ovat kunnossa. Yli 50-vuotiaista joka toinen (54 %) tarkastaa työvälineiden, kuten tikkaiden, kirveen ja sahan kunnon ennen niiden käyttöä. Nuoremmista, 18–24-vuotiaista vastaajista näin toimii vain joka kolmas (37 %).

Toisinaan mökkeillessä sattuu ja tapahtuu, mutta monet tapaturmat voidaan välttää ennakoimalla. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13.10. Sen tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä sekä kotona että vapaa-ajalla, niin töissä kuin liikenteessä. Tapaturmien ehkäisyn puolesta kampanjoidaan viranomaisten ja järjestöjen yhteistyönä jokaisena perjantaina, joka osuu kuukauden 13. päivälle.
 
Lisätiedot:
Saara Aakko, terveyden edistämisen suunnittelija, Suomen Punainen Risti, saara.aakko(at)suomenpunainenristi.fi, p. 040 4806973

Vesiturvallisuudesta:
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, niko.nieminen(at)suh.fi, p. 010 3407332

Paloturvallisuudesta:
Juha Hassila, turvallisuusviestinnän asiantuntija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, juha.hassila(at)spek.fi, p. 040 7587846

Liukastumis- ja kaatumistapaturmista:
Hanna Kettunen, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,
hanna.kettunen(at)thl.fi, p. 029 5247582

www.tapaturmapäivä.fi

Tapaturma­päivä -kampanjassa mukana

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala ry, Liikenneturva, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Muistiliitto, Poliisihallitus, Pääesikunta, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Suomen Punainen Risti, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Tapaturmavakuutuskeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus.

 
Sivun alkuun