Blogi: Lapsesi voi kylpeä bakteeripesän kanssa – tiedätkö mitä perheesi kylpylelut sisältävät?
Lasten lempikylpylelu, joka oli ollut jo jonkin tovin mukana lasten leikeissä, sylkäisi tyhjennettäessä nenästään veden sijasta mustaa. Kun hahmoa tarkasteli valoa vasten, lelun sisällä näytti olevan jotain tummaa. Päätin leikata lelun auki. Ruumiinavauksessa paljastui ällöttävä löytö: kylpylelu oli vuorautunut sisältä mustalla mönjällä, jota lelu oli hetki sitten sylkäissyt nenästään.
Äitinä ja tuoteturvallisuuden asiantuntijana aloin luonnollisesti heti miettiä kylpylelujen turvallisuutta. Miten mustaa mönjää sisältävä lelu vaikuttaa kylpyveteen? Olisivatko lelut pysyneet puhtaampina, jos lelusta olisi puristanut vedet pois jokaisen käytön jälkeen? Ovatkohan kaupoissa myytävät kylpylelut ylipäänsä turvallisia?
Kylpyleluja käyttävät hyvinkin pienet lapset, jotka tutustuvat ympäröivään maailmaan laittamalla lähes tulkoon kaiken suuhunsa. Päätimme siksi Tukesissa lähettää kylpyleluja turvallisuustesteihin.
Kylpylelut on usein tehty pehmeästä muovista. EU on kieltänyt muovin pehmentämisessä käytettyjen DEHP-, BBP-, DBP- ja DIBP-ftalaattien käytön kaikissa leluissa ja lastenhoidon tavaroissa. Näin on tehty siksi, että kyseiset ftalaatit on todettu lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi. Kaksitoista kylpylelua lähtikin laboratorioon ensin flataattitesteihin. Näiden testien ohella neljä leluista päätyi lasten kylpyleikkeihin puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen leikkikaluista testautettiin mikrobiologiset ominaisuudet. Tarkoituksena oli selvittää, löytyykö lelujen sisältä mahdollisesti mikrobikasvustoa.
Laboratoriotesteissä löytyi homeita, hiivoja ja aerobisia mikrobeja
Ftalaattitestien tulokset olivat hyvät: yksikään testattu lelu ei sisältänyt kiellettyjä kemikaaleja.
Mikrobitestien tulokset puolestaan eivät olleet yhtä hyviä. Yhden käytössä olleen lelusetin leluihin oli kertynyt näkyvää mönjää lelun sisäpinnalle. Kyseisen setin neljästä kylpyankasta kaksi tyhjennettiin jokaisen käyttökerran jälkeen ja loput kaksi nostettiin vain kuivumaan. Visuaalisten havaintojen perusteella juuri näihin tyhjennettyihin leluihin näytti kertyvän ällöttävää mönjää jopa verrokkina toimineita tyhjentämättömiä leluja enemmän. Tulokset eivät kuitenkaan tukeneet visuaalisia havaintoja. Vain kuivumaan nostetun ankan pinnalta löytyi hiukan kohonneet pitoisuudet homeita. Myös testatut aerobiset mikrobit ja hiivat olivat enemmän koholla näytteessä, joka oli vain nostettu kuivumaan kylpyjen jälkeen.
Muihin testeissä olleeseen kolmeen kylpyleluun ei tullut noin puolen vuoden tavanomaisen käytön aikana näkyvää kasvustoa. Tulosten perusteella niissäkin tosin havaittiin kohonneita kokonaismikrobipitoisuuksia, mutta pitoisuudet olivat huomattavasti maltillisempia verrattuna niihin kylpyleluihin, joihin oli tullut näkyvää kasvustoa.
Mitä tuloksista pitäisi ajatella? Testeissä ei löytynyt ainakaan lisääntymiselle vaarallisia rajoitettuja ftalaatteja, eli niiden osalta vaikuttaisi siltä, että yritykset ovat huomioineet velvollisuutensa. Ovatko kylpylelut kuitenkin niin suuria bakteeripesiä, ettei niitä kannata ostaa lainkaan? Testien perusteella kannattaa ainakin huolehtia, että kylpylelut tyhjentää käytön jälkeen. Lisäksi kannattaa tarkkailla kylpylelun kuntoa. Tukesin havaintojen mukaan mustan kasvuston lelun sisällä voi havaita myös päällepäin, jos ei muutoin, niin lelua valoa vasten katsomalla. Kylpylelut kannattaa tarvittaessa vaihtaa uusiin säännöllisin väliajoin.
Mikrobeja on löydetty myös muualla tehdyissä kylpylelututkimuksissa. Kyseisessä tutkimuksessa tutkittiin sekä kuluttajilta määrittelemättömän ajan käytössä olleita kylpyleluja sekä laboratorio-oloissa pidettyjä verrokkeja. Noin 70 prosentissa kuluttajilta kerätyissä leluissa oli havaittavissa näkyvää mustaa kasvustoa. Kaikista tutkituista leluista löytyi korkeat bakteeripitoisuudet. Lämmin ja kostea ympäristö, mikä kypylelunkin sisältä löytyy, on monille mikrobeille suotuisa.
Pikkulasten kylpyturvallisuuteen kuitenkin vaikuttavat myös monet muutkin asiat kuin kylpylelut.
Vinkit turvallisiin kylpyhetkiin
- Ehdottomasti tärkeintä: valvo aina uimataidotonta lasta vedessä koko ajan!
- Mieti millaisen kylpylelun hankit. Lelut, joiden sisään vesi pääsee ja jotka ovat hankala puhdistaa, ovat oivallisia kasvuympäristöjä mikrobeille.
- Jos lelu on sellainen, että sen sisään pääsee vettä, lelu kannattaa mahdollisuuksien mukaan tyhjentää jokaisen käyttökerran jälkeen.
- Tarkista kylpylelujen kunto ja vaihda ne tarvittaessa säännöllisesti.
- Huuhtele lapsi ennen kylpyä. Koska lapset usein myös juovat kylpyvettä, on hyvä huolehtia alapäähygieniasta ennen kylpyhetkeä.
Testattu kylpylelu noin kuuden kuukauden käytön jälkeen. Tämä näyte tyhjennettiin vedestä kylpyjen jälkeen.
Testattu kylpylelu, johon kertyi näkyvää mönjää kuvattuna ulkopuolelta. Kylpylelu näyttää jo päällepäin tummuneelta.
Testattu kylpylelu noin kuuden kuukauden käytön jälkeen. Vaikka kylpylelun pinnalla ei ole silmällä havaittavaa kasvustoa, testeissä näytteen kokonaismikrobipitoisuus oli kuitenkin koholla.
Testeissä olleita kylpyleluja. Osan sisältä löytyi testien jälkeen kasvustoa.
Teksti: ylitarkastaja Asta Koivisto
kirjoittaja on tuoteturvallisuuden asiantuntija Tukesissa