Luuletko yhä, että kaikki kaupoissa myytävänä olevat tuotteet ovat viranomaisten ennakkotarkastamia ja hyväksymiä? Olet väärässä.
Luottamus siihen, että kaikki kivijalkakaupoissa tai verkkokaupoissa myynnissä olevat tuotteet olisivat viranomaisten tarkastamia ja hyväksymiä, on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) selvityksen mukaan kuluttajien keskuudessa vahva. Todellisuudessa tämä yleisesti vallitseva käsitys on kuitenkin väärä. Esimerkiksi sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo 25 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan Unioniin. Suurelle osalle kulutustavaroista ei ole pakollista ennakkotarkastusta koskaan ollutkaan.
Tukes teetti syyskuussa 2020 Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin kuluttajien käsityksiä tuotteiden ja palveluiden turvallisuudesta. Kyselyyn vastasi 1 051 iältään 17–79-vuotiasta suomalaista. Kysely toteutettiin puhelinhaastatteluna.
Yli 80 % vastaajista arvioi viranomaisten tarkastavan etukäteen esimerkiksi sähkölaitteiden, henkilönsuojainten, ilotulitteiden, lelujen tai lastenhoitotarvikkeiden turvallisuuden.
– Tämä oletus tuotteiden ennakkotarkastamisesta on ihmeen sitkeässä, vaikka esimerkiksi sähkölaitteiden ennakkotarkastukset päättyivät Euroopan Unioniin liittymisen myötä 25 vuotta sitten. Suurella osalla kulutustavaroista (esim. lelut ja lastenhoitotarvikkeet) ei ole ennen EU:takaan ollut viranomaisen tekemää ennakkotarkastusta, kertoo johtaja Tuiri Kerttula Tukesista.
Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä
Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Ennakkotarkastusten sijaan viranomainen valvoo markkinoilla olevia tuotteita riskiperusteisesti ja testauttaa sellaisia tuote-eriä, joiden turvallisuudesta tai vaatimustenmukaisuudesta herää valvonnassa epäily.
– Tukesilla ei ole omia testauslaboratorioita, vaan teetämme testit ulkopuolisilla asiantuntijalaitoksilla, esim. Tullilaboratoriossa, Kerttula kertoo.
Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on varmistauduttava tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta ennen sen myyntiä. Jos tuote osoittautuu vaaralliseksi, myyjän pitää lopettaa sen myyminen välittömästi ja tarvittaessa poistaa tuote markkinoilta, eli jakeluketjun kaikista vaiheista. Vakavimmissa tapauksissa myydyt tuotteet voidaan määrätä kerättäväksi pois kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä (takaisinveto). Tällöin yrityksen pitää tiedottaa tuotteen takaisinvedosta tehokkaasti, henkilökohtaisesti tai/ja julkisesti.
Mitä kuluttaja voi itse tehdä?
– Jos huomaat esimerkiksi lehdessä ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta, toimi ilmoituksessa annetun ohjeen mukaan ja lopeta tuotteen käyttö, Tuiri Kerttula neuvoo.
– Jos taas huomaat itse, että tuote on vaarallinen, ole ensisijaisesti yhteydessä tuotteen myyjään. Tietoa Tukesin markkinavalvonnassa havaituista vaarallisista tuotteista löytyy Tukesin verkkosivuilta, siellä voit tehdä myös ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta.
– EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatuista tuotteista olen eniten huolissani, Kerttula toteaa. Jos tilaat tuotteita EU:n ulkopuolelta, Euroopasta ei silloin löydy vastuutahoa, jolle tuotteen voisi palauttaa ja jolta voisi vaatia korvauksia. Usein myös tuotteen hinta kertoo jotain myös laadusta.
– Sinulla on kuluttajana valttikortit kädessäsi: omalla ostokäyttäytymiselläsi voit vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita markkinoilla on. Harkitse tarkkaan, mitä ostat ja mistä ostat. Voit myös omilla valinnoillasi vaikuttaa itsesi ja läheistesi turvallisuuteen, Kerttula sanoo.
Linkit Tukesin verkkosivuille:
Toimi näin, jos tuote aiheuttaa vaaraa
Omalla vastuulla
Lisätietoja:
Johtaja Tuiri Kerttula, p. 029 5052 643
ylitarkastaja Kati Santasalo, p. 029 5052 245
[email protected]