Sähkötarkastuksia tyrkytetty vilpillisin keinoin – älä mene ansaan!
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut jälleen tapauksia, joissa erityisesti ikäihmisille on tyrkytetty sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin. Jotkut tarkastajina esiintyneet ovat väittäneet olevansa Tukesin asialla tai vetoavat lainsäädäntöön. Tällaisia henkilöitä ei pidä uskoa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa Tukesiin.
Tukesiin on tänäkin vuonna tullut yhteydenottoja vilpillisiä keinoja käyttävistä sähkötarkastajina esiintyvistä henkilöistä useilta paikkakunnilta ympäri Suomea. Yhteydenottoja ovat tehneet niin vilpin kohteeksi joutuneet henkilöt, heidän omaisensa tai paikallinen media. Jos sähkötarkastajana esiintyvä henkilö väittää olevansa Tukesin henkilökuntaa tai sanoo tarkastuksen olevan Tukesin määräämä, kannattaa olla yhteydessä suoraan Tukesiin.
– Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, vaan sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta sähkötarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen. Tukesin rekisteristä löytyy tietoja sähköalan ammattilaisista, joilla on oikeudet näiden töiden tekemiseen.
– Sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia, Huurinainen varoittaa.
Vanha sähköasennus ei ole laiton, vian tullen se pitää kuitenkin korjauttaa
Sähkösaneerauksia on markkinoitu esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötarkastuksen markkinointipuheluissa on ihmisiä jopa lähes peloteltu ja painostettu ottamaan ilmainen tarkastus kotiinsa. Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa tarkastuksen tekijä ei ole ollut sähköalan ammattilainen, ja tarkastuksen sisältö on monesti jäänyt siten vajavaiseksi ja liittynyt ainoastaan sähkösaneerausten myynnin edistämiseen. Monessa tapauksessa on iältään vanhaa, mutta vielä toimivaa ja kunnossa olevaa asennusta väitetty vaaralliseksi ja huonokuntoiseksi.
Huurinainen muistuttaa, että vanhoja sähkölaitteistoja ja -asennuksia ei tarvitse uusia, jos ne ovat kunnossa. Jos taas havaitsee sähkölaitteissa vikaa, ne kannattaa korjauttaa sähköalan ammattilaisella. Korjausta vaativan sähkölaitteiston voi havaita monista erilaisista oireista.
– Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua paikalle, Huurinainen ohjeistaa.
Sähköasennukset vaativat samalla tavalla huoltoa, kunnossapitoa ja korjaamista kuin muukin kiinteistötekniikka. Kiinteistön omistajan on seurattava sähkölaitteiston kuntoa ja huolehdittava havaittujen vikojen korjaamisesta. Sähköalan ammattilaiset tarjoavat turvallisuuden ylläpitoon liittyen määrämuotoista kunnossapitotarkastusta. Ikääntyneemmille sähköasennuksille on hyvä tehdä laajempi kuntotutkimus, johon voi sisällyttää arvion asennusten jäljellä olevasta turvallisesta käyttöiästä sekä odotettavissa olevasta uusimistarpeesta.
Toimi näin, kun tarvitset sähköasennusten korjaustöitä
- Selvitä, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet. Tarkista asia Tukesin rekisteristä.
- Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Näin varmistat kaikkien tilattujen töiden tekemisen ja selvennät vastuukysymyksiä. On hyvä kysyä useampia tarjouksia.
- Varmista, että sähköurakoitsija tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.
- Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.
- Pyydä urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tällaista kuitenkaan tarvita. Tarkastuspöytäkirja on urakoitsijan antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti.
Lisätietoja: Ylitarkastaja Ville Huurinainen, p. 029 5052 111,
sähköpostit muotoa: [email protected]