Hyppää sisältöön

Tukes ohjeistaa datakeskusten kemikaaliturvallisuusluvista

Julkaisuajankohta 9.12.2024 10.09
Uutinen

Datakeskukset varastoivat usein vaarallisia kemikaaleja, kuten varavoimageneraattoreiden polttoaineita ja jäähdytysaineita. Tämä saattaa edellyttää, että keskukselle on haettava Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) kemikaaliturvallisuuslupaa. Lupatarve määräytyy kemikaalien vaarallisuusluokitusten ja varastoitavien määrien perusteella. Lisäksi sijoituspaikan tulee täyttää kaavoituksen ja turvallisuusvaatimusten asettamat ehdot.

Lupatarpeen selvittäminen

Suomessa on vireillä useita datakeskushankkeita. Tällaisten keskusten yhteydessä varastoidaan tyypillisesti myös vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja, joista merkittävimmät määrät ovat useimmiten varavoimageneraattoreiden polttoaineita. Lisäksi varastoidaan tyypillisesti pieniä määriä muita vaarallisia kemikaaleja kuten jäähdytysaineita ja vedenkäsittelyyn tarvittavia aineita.  

Varastoitavien kemikaalien vaarallisuusluokituksista ja määristä riippuen kohteet saattavat vaatia Tukesin kemikaaliturvallisuusluvan hakemista. Esimerkiksi jos kevyttä polttoöljyä varastoidaan 1000 tonnia tai enemmän, tarvitaan kemikaaliturvallisuuslupa. Kemikaaliturvallisuusluvan tarpeeseen vaikuttavat kuitenkin myös muut laitoksella käsiteltävät ja varastoitavat vaaralliset kemikaalit, joten lupatarve voi ylittyä, vaikka kevyen polttoöljyn määrä jäisi alle 1000 tonnin. 

Mahdollinen lupatarve kannattaa selvittää heti, kun tiedot toiminnassa varastoitavista kemikaaleista ovat selvillä. Lupatarve määräytyy kemikaalien suhdeluvun perusteella. Lupatarpeen selvittämisessä kannattaa hyödyntää KemiDigi-järjestelmässä saatavilla olevaa suhdelukulaskuria. Suhdelukulaskurin käyttöön on saatavilla ohjeet KemiDigin kotisivuilta.

Suhdelukulaskennassa tulee huomioida, että laskennassa huomioidaan kemikaalimäärät tonneina laitoksella kerrallaan olevan maksimimäärän mukaisesti. Määrässä tulee siis huomioida esimerkiksi säiliöiden tilavuudet kokonaisuudessaan sekä laitteistoissa ja putkistoissa olevat kemikaalimäärät. Mikäli varaenergia toteutetaan akkuvarastoilla, niiden sisältämiä kemikaaleja ei tarvitse huomioida lupavelvoitetta arvioitaessa. Suhdelukulaskurissa kevyelle polttoöljylle valitaan laskurin valikosta ainenimi “diesel, kevyt polttoöljy tai kaasuöljy”.

Tukesin kokemusten mukaan sähköteholtaan noin 100 MW ylöspäin olevat laitokset ovat tyypillisesti kemikaalimääriltään sellaisia, joissa kemikaaliturvallisuusluvan tarve saattaa täyttyä.

Mikäli kemikaaliturvallisuusluvan vaatimat kemikaalimäärät ylittyvät, tulee kemikaaliturvallisuuslupaa hakea sähköisen asiointipalvelun kautta. Kemikaaliturvallisuusluvan hakemiseen tarvittaviin tietoihin kannattaa tutustua Tukesin verkkosivuilla ennen hakemuksen jättämistä. 

Vaikka kemikaaliturvallisuusluvan tarve ei täyttyisi, toiminta voi olla laajuudeltaan vähäistä ja vaatia ilmoituksen tekemistä pelastusviranomaiselle.

Laitoksen sijoittuminen

Hankkeiden sijoittumisessa tulee huomioida, että laajamittaisesti vaarallisia kemikaaleja varastoivien kohteiden sijoittumiselle on rajoitteita esimerkiksi kaavan suhteen. Sijoituspaikan ja sen ympäristön kaavoituksen on mahdollistettava toiminnan sijoittuminen. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaavoituksen tulee sallia teollisuus- ja/tai varastotoiminta tai kaavamääräyksissä tulee olla erikseen mainittuna palvelinkeskustyyppinen toiminta ja sen tukitoiminnot. Datakeskustoiminta ei myöskään saa rajoittaa sen ympäristön kaavan käyttötarkoitusta. 

Kaavan soveltuvuus ja ajantasaisuus on aina varmistettava ennen hankkeeseen ryhtymistä. Tukes varmistaa tarvittaessa lupakäsittelyssään kaavan soveltuvuuden kaavoitusviranomaisilta. Kaavan soveltuvuus ei kuitenkaan yksin takaa sitä, että suunniteltu sijoituspaikka soveltuu toimintaan, vaan kaavan lisäksi sijoittumisen mahdollisuuksiin vaikuttavat merkittävästi onnettomuuksien vaikutusalueet. 

Onnettomuuksien yhteydessä tarkasteltavia vaikutustapoja ovat lämpösäteily, painevaikutukset sekä kemikaalien aiheuttama terveys- ja ympäristövaara. Tarkempia tietoja onnettomuusvaikutusten raja-arvoista sekä vaikutusarvioiden laatimisesta löytyy Tukesin oppaasta Tuotantolaitosten sijoittaminen.

Datakeskusten jäähdytyksessä saatetaan käyttää ammoniakkia. Tällöin sijoituksessa tulee huomioida myös mahdollisen ammoniakkipäästön aiheuttama vaaraetäisyys.

Tekniset vaatimukset

Merkittävimpiä laitossuunnittelussa huomioitavia kokonaisuuksia ovat onnettomuuksien leviämisen estäminen, vuotojen ja sammutusjätevesien hallinta sekä säiliöiden ja putkistojen rakennevaatimukset. 

Kemikaalien varastosäiliöiden tulee kestää varastoitavien kemikaalien vaikutukset ja olla kyseiseen tarkoitukseen suunniteltuja. Tukesin julkaiseman standardiluettelon mukaisten standardien perusteella valmistettujen säiliöiden katsotaan täyttävän kemikaaliturvallisuuslain vaatimukset. Kemikaaliputkistot tulee puolestaan valmistaa vähintään painelaitesäädösten tarkoittaman PED-luokan I vaatimustasoa vastaaviksi. Lisätietoa löytyy Tukesin oppaasta Kemikaaliputkistojen turvallisuusvaatimukset

Laitoksella mahdollisesti tapahtuvat kemikaalivuodot (varastointi, täyttö- ja tyhjennystilanteet) on pystyttävä hallitsemaan. Ulkona oleva säiliöt tulee sijoittaa suoja-altaisiin ja sisällä olevien säiliöiden vuotojen hallinta tulee toteuttaa suoja-altain, kynnystyksin tai muulla vastaavan tasoisella järjestelmällä. Kemikaalien täyttö- ja tyhjennyspaikoilta tulee kyetä keräämään talteen suurimman tyhjennettävän kuljetussäiliön tilavuus. Lisäksi on varauduttava ottamaan talteen tulipalotilanteessa muodostuvat kemikaalien saastuttamat sammutusjätevedet. Lisätietoa löytyy Tukesin oppaasta Kemikaalivuotojen ja sammutusjätevesien hallinta

Mikäli palavien nesteiden yhteismäärä on yli 500 m3, tulee sovellettavaksi myös standardin SFS 3357 vaatimukset. Kyseisestä standardista kannattaa suunnitteluvaiheessa huomioida erityisesti sammutusveden saatavuutta ja sammutusvesiputkistoja koskevat vaatimukset sekä vallitilan suojavaahdotustarve, joka edellyttää vaahdotuskalustoa sekä sammutusvaahdotteen varastointia. Vaahtosammutustarve tulee huomioida myös sammutusvesiputkiston mitoituksessa.

Yleisiä vaatimuksia vaarallisten kemikaalien käsittely- ja varastointipaikkojen sijoittamisesta sekä muista turvallisuusjärjestelyistä löytyy Tukesin oppaasta Vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi.

Toimintojen sijoittuminen laitosalueella

Laitoksen toiminnot tulee suunnitella siten, että mahdollisten onnettomuuksien leviäminen eri toimintojen välillä estetään ja onnettomuuksien vaikutukset pystytään rajaamaan mahdollisimman pienelle alueelle. Suunnittelulla pyritään siihen, että esimerkiksi mahdolliset tulipalot eivät leviä kemikaalivarastoista toisiin tiloihin tai toimintoihin ja kemikaalien käsittely- ja varastointi sijoitetaan erilleen alueista, joissa ihmisiä työskentelee muissa tehtävissä. Kemikaalien varastointitilat rakennetaan omiksi palo-osastoikseen, joissa on riittävä rakenteellinen palosuojaus. Ympäröivien tilojen käyttötarkoitus vaikuttaa osaltaan myös palonkestovaatimuksiin.

Mikäli palavien nesteiden yhteismäärä on yli 500 m3, tulee toimintojen sijoittelussa huomioida myös standardin SFS 3350 määrittelemät suoja- ja vaaraetäisyydet.

Lisätietoja

Tukes-opas Vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi
Tukes-opas Kemikaaliputkistojen turvallisuusvaatimukset
Tukes-opas Kemikaalivuotojen ja sammutusjätevesien hallinta
Tukes-opas Tuotantolaitosten sijoittaminen
Kemikaaliturvallisuuslaki 390/2005
Asetus vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista 856/2012

Ylitarkastaja Henna Kahilaniemi, p. 029 5052 790
Ylitarkastaja Matti Peippo, p. 029 5052 059
sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun