Hyppää sisältöön

Turvallisen ilotulittamisen muistilista

Julkaisuajankohta 27.12.2018 8.53
Uutinen

Pian on taas aika juhlistaa menneen vuoden päättymistä ja uuden alkamista. Uudenvuoden juhlintaan kuuluvatkin monelle olennaisena osana ilotulitteet. Ilotulitteista aiheutuu vuosittain useita henkilö- ja omaisuusvahinkoja*, joista monet olisivat kuitenkin vältettävissä turvallisilla toimintatavoilla. Jotta uudenvuoden ilotulittaminen olisi mahdollisimman turvallista, muista nämä tärkeät asiat:

Ilotulitteita saa säilyttää kotona enintään 5 kg.

Määrä tarkoittaa ilotulitteissa olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää. Ilotulitteet on säilytettävä lukitussa kaapissa ja niiden läheisyydessä ei saa olla sellaisia lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voi aiheuttaa ilotulitteiden syttymisen. Ilotulitteita ei saa säilyttää ullakkotiloissa, kerrostalon asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Älä myöskään luovuta ilotulitteita alaikäisille. Ilotulitteita saavat ostaa, pitää hallussaan ja käyttää vain yli 18-vuotiaat henkilöt.

Ilotulitteita saa ampua vain uudenvuoden yönä klo 18-02. Muina aikoina ilotulitteiden ampuminen vaatii pelastuslaitoksen myöntämän erityisluvan.

Lue käyttöohjeet.

Jokaisessa Suomessa myytävässä ilotulitepakkauksessa tulee olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeissa kerrotaan, jos pakkauksessa on osia, jotka tulee poistaa ennen käyttöä, ja kuinka ilotulitteen sytytys tulee tehdä. Käyttöohjeisiin tutustuminen ajatuksella ja hyvissä ajoin ennen ampumista on siis tärkeää.

Muista suojalasit!

Tätä ei voi koskaan toistaa liikaa ja suosittelemme vahvasti, että myös katsojien tulisi käyttää suojalaseja. Valitettavasti ilotulitteista aiheutuu vuosittain onnettomuuksia, joista usein vakavimmat ovat silmävammoja. Viime uutena vuotena (2017) ilotulitteista aiheutui 12 silmävammaa. Vain yhdellä vammautuneista oli suojalasit, 6 vammautuneista oli sivustakatsojia ja 3 alle 18-vuotiaita. *

Ammu ilotulitteita vain sellaiselta paikalta, että niistä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muullekaan omaisuudelle.

Älä myöskään aiheuta kohtuutonta haittaa metelistä kärsiville ihmisille, kotieläimille tai lemmikeille. Sopivia paikkoja ilotulitteiden ampumiseen ovat esimerkiksi syrjäiset, aukeiden alueiden reunamat, kuten pellot, erilaiset ulkoliikuntakentät, isot, tyhjät pysäköintialueet ja vesialueet ja vastaavat alueet, joilla ilotulitteet voi suunnata pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

Käytä sopivaa telinettä rakettien ampumiseen ja tue ilotulitepata. Huonosti tuettu ilotulite saattaa kaatua laukaisun voimasta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Älä roskaa ympäristöä. Siivoa ampumisen jäljiltä jääneet roskat viimeistään seuraavana päivänä.

Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos se ei toiminutkaan.

Odota ilotulitteen käyttöohjeessa ilmoitetun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ilotulitteen savuamisen loputtua, ennen kuin lähestyt ilotulitetta. Pidä myös huoli, että muut eivät mene ilotulitteen lähelle. Toimimatonta ilotulitetta ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon, vaan se tulee palauttaa ilotulitteen ostopaikkaan hävitettäväksi. Ilmoita toimimattomista ja väärin toimineista ilotulitteista myös Tukesille. **

Älä missään tapauksessa:

sytytä ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita sisällä

laukaise ilotulitteita parvekkeelta tai ikkunasta

sytytä ilotulitetta kädessä, ellei ohjeessa nimenomaan niin neuvota (esimerkiksi tähtisadetikut)

muuntele, yhdistele tai tee itse ilotulitteita.

Tukes tiedottaa vuosittain yhteistyökumppaneidensa kanssa turvallisesta ilotulitteiden käytöstä. Tänä vuonna kampanjan mainosvideot voi nähdä viikolla 52 Ylen kanavilta ja Tukesin sosiaalisesta mediasta.

Hyvää ja turvallista uutta vuotta kaikille!

Ilotulitekampanjassa 2018 mukana: Tukes, Tulli ja Silmä- ja kudospankkisäätiö

Kampanjan hashtagit somessa: #älämokaa #muistasuojalasit #tuepata #luekäyttöohje

*Tilastoja ilotulitteista aiheutuneista henkilövahingoista ja tulipaloista 2013-2018

**Ilmoituksen voi tehdä Tukesin nettisivuilla olevan lomakkeen kautta  tai soittamalla numeroon 029 5052 000 (vaihde)

Sarjakuva: Näin ammut ilotulitteita turvallisesti

Lisätietoja: Ylitarkastaja Nina Heikkilä, [email protected]

Kuva: Lauri Mannermaa

Räjähteet, ilotulitteet, patruunat ja ruuti
 
Sivun alkuun