Verkkokauppa ja sääntelyn hajanaisuus haaste kemikaalivalvonnalle

Julkaisuajankohta 10.4.2025 8.53
Tyyppi:Uutinen

Tuoreessa tutkimusraportissa korostetaan tarvetta kehittää analyyttisiä testausmenetelmiä, parantaa valvontatyökaluja, edistää viranomaisten välistä yhteistyötä sekä puuttua verkkokaupan ja tuonnin valvontaan liittyviin haasteisiin.

Kemikaalien riskinarvioinnin kumppanuusohjelman PARC:in (European Partnership on the Assessment of Risks from Chemicals) tutkimushankkeessa on valmistunut raportti "Report on current screening and enforcement structures", jossa kerrotaan kuinka kemikaalien markkinavalvontaa tehdään nykyään EU:ssa ja millaisia haasteita valvonnassa on. Raportti antaa ehdotuksia kemikaalien valvonnan parantamiseksi. Tietoa on kerätty raporttia varten esimerkiksi kyselyillä ja jäsenmaiden valvontaviranomaisten haastatteluilla. Tukes oli mukana raportin valmistelussa. Raportti julkaistiin 10.3.2025.

Yhteenveto raportin johtopäätöksistä ja suosituksista

Raportissa tunnistettiin muun muassa seuraavia haasteita kemikaalien markkinavalvonnassa: 

  • Yhdenmukaistettujen analyyttisten menetelmien puute kemikaalien tunnistamiseksi tuotteissa: Tämä hankaloittaa tuotteiden yhdenmukaista vaatimustenmukaisuuden valvontaa. 
  • Verkkokaupan ja maahantuotavien tuotteiden valvonta: verkkokauppojen toimijat voivat sijaita EU:n ulkopuolella, jolloin kansallisten viranomaisten toimivalta ei ulotu niihin. Lisäksi tuotteiden monimutkaiset toimitusketjut rajojen yli vaikeuttavat vaatimustenmukaisuuden varmistamista.
  • Kansallisten resurssien rajallisuus: viranomaisilla ei ole riittäviä taloudellisia tai henkilöresursseja kemiallisten analyysien suorittamiseen tai valvontatarkastusten tekemiseen. 
  • Kemikaalilainsäädännön monimutkaisuus: EU-lainsäädännön hajallaan olevat velvoitteet voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä ja valvottavia sekä yrityksille että viranomaisille. 
  • Lisäksi tehokkaiden seuraamusten puute voi heikentää sääntelyn valvonnan vaikuttavuutta. 


Raportissa annetaan esimerkiksi seuraavia suosituksia: 

  • Analyyttisten testausmenetelmien kehittäminen: yhdenmukaistettuja ja standardoituja menetelmiä yhä useammille aineille ja aineryhmille, kuten PFAS-yhdisteille. 
  • Digitaalisten työkalujen kehittäminen: esimerkiksi räätälöidyt verkkoryömijät tuotteiden löytämiseksi verkkokaupoista, tekoälyyn perustuvat järjestelmät automatisoimaan valvontatehtäviä, kemikaalitietokannat ja digitaaliset tuotepassit, jotka voivat tarjota tietoa tuotteiden kemiallisesta sisällöstä. 
  • Viranomaisten välisen yhteistyön lisääminen: erityisesti verkkokaupan valvonnan tehostamiseksi ja hyvien käytäntöjen jakamiseksi. Tärkeää on myös lisätä verkkokauppiaiden tietoisuutta kemikaalilainsäädännön velvoitteista sekä esimerkiksi uuden EU:n digipalveluasetuksen (DSA) ja yleisen tuoteturvallisuusasetuksen (GPSR) vaatimuksista. 
  • Taloudellisten ja henkilöstöresurssien vahvistaminen: mahdollistaisi viranomaisille riittävän määrän tarkastuksia ja kemiallisia analyysejä sekä asiantuntevan henkilöstön rekrytoinnin ja koulutuksen.

Tutkimusraportti: Report on current screening and enforcement structures (pdf)

Tutustu tarkemmin PARC-hankkeeseen (englanniksi): PARC-konsortion verkkosivu

Lisätietoja: ylitarkastaja Petteri Talasniemi, p. +358 295 052 104, [email protected]