Väärennetty kosmetiikka voi olla terveysriski – näin tunnistat väärennökset
Teknokemian Yhdistys ry ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttavat, että kosmetiikan tuoteväärennökset voivat aiheuttaa ongelmia käyttäjien terveydelle. Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma Euroopassa, niitä voi löytyä kaikista tuoteryhmistä ja jakelukanavista. Terveysongelmien lisäksi tuoteväärennökset aiheuttavat mittavaa taloudellista haittaa kosmetiikkateollisuudelle ja saattavat tukea rikollista toimintaa ja lapsityövoiman käyttöä.
Väärennetyt kosmetiikkatuotteet ovat usein hankalia erottaa aidoista, koska ne pyritään tekemään mahdollisimman aidon näköisiksi. On kuitenkin joitakin asioita, jotka voivat olla avuksi väärennettyjen tuotteiden tunnistamisessa:
- epätavallinen myyntipaikka esim. markkinat
- pakkauksen huono laatu esim. kirjoitusvirheet, huono pakkausmateriaali
- erot tuotteen ulkopakkauksen ja itse tuotteen välillä esim. väri, muoto
- puuttuvat merkinnät kuten EU-yhteisössä toimivan vastuuyrityksen yhteystiedot, eränumero, säilyvyysmerkintä, ainesosaluettelo jne.
- epätavallinen tuoksu tai koostumus
- epätavallisen alhainen hinta
- verkkosivut, joiden luotettavuudesta ei ole varmuutta
Jos kuluttaja saa tai ostaa väärennetyn tuotteen Suomessa tai muualla EU-alueella, hänen kannattaa olla yhteydessä kosmetiikan valvoviin viranomaisiin (Suomessa Tukes). Tällaisessa tilanteessa Tukes käynnistää valvontatoimet lainsäädännön vastaisen kosmeettisen valmisteen poistamiseksi markkinoilta. Lisäksi kuluttajan kannattaa ilmoittaa asiasta tuotemerkin oikealle omistajalle.
Väärennösten tuotantoon liittyy myös muita ongelmia. Vuonna 2017 julkaistussa Euroopan poliisiviraston ja Euroopan unionin teollisuusoikeuksien viraston yhteisessä tutkimuksessa [1] esimerkiksi todettiin, että kosmetiikkaväärennöksistä aiheutuvat suorat menetykset lainmukaisesti toimivalle Euroopan kosmetiikkateollisuudelle ovat vuositasolla noin 4,7 miljardia euroa, eli noin 7,8 %:a sektorin kokonaismyynnistä. Tuotanto-oloistakaan ei ole välttämättä huolehdittu.
Osta kosmetiikkaa luotettavilta toimijoilta
Kaikkien EU:ssa markkinoitavien kosmetiikkatuotteiden, kuten käsisaippuoiden ja parfyymien, pitää olla turvallisia.
- Kosmetiikkaa kannattaa ostaa sellaisilta toimijoilta, jotka tuntevat ja noudattavat kosmetiikkalainsäädäntöä. Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, mistä kosmetiikkaa ostaa - merkkikosmetiikkaa saa harvoin basaareista, kertoo Eeva-Mari Karine Teknokemian Yhdistyksestä.
Kosmetiikkaostoksilla kannattaa esimerkiksi tarkistaa, että tuotteessa on vaaditut pakkausmerkinnät, joita ovat eurooppalaisen vastuuyrityksen yhteystiedot, tuotteen käyttötarkoitus, säilyvyysmerkintä, eränumero, ainesosalista sekä mahdolliset käyttöohjeet ja varoitukset. Näiden puuttuminen voi olla merkki, ettei tuotteessa ole kaikki kunnossa. Suomessa myytävänä olevassa kosmetiikassa on oltava merkinnät suomeksi ja ruotsiksi.
Kun kuluttaja ostaa kosmetiikkaa EU-alueen ulkopuolisista verkkokaupoista, ei tuote välttämättä ole EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukainen. Jos EU:n ulkopuolelta itse hankittu tuote aiheuttaa vahinkoa tai huomaa ostaneensa väärennöksen, vastuu jää kuluttajalle itselleen kannettavaksi.
Turvallisuus varmistetaan Euroopassa EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaisella turvallisuusarvioinnilla. Samat vaatimukset koskevat kaikkea EU-alueella myynnissä olevaa kosmetiikkaa riippumatta siitä, onko se valmistettu EU:ssa tai maahantuotu myytäväksi EU-alueelle myyntikanavasta riippumatta.
EU:ssa kosmetiikan valmistajat ja EU-maahantuojat varmistavat tuotteiden turvallisuuden
EU:ssa kosmetiikkatuotteiden turvallisuus perustuu sekä niissä käytettyjen ainesosien että valmiin tuotteen turvallisuuteen.
- Turvallisuusarviointi on riskinarviointi.
- Sen saa tehdä vain siihen pätevä henkilö.
- Turvallisuusarvioinnin tulokset pitää olla kosmetiikkaa valvovien viranomaisten saatavilla.
- Pakkausmerkinnät ohjaavat tuotteen turvalliseen käyttöön.
[1] 2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union, s. 63
Lisätietoja:
Teknokemian Yhdistys ry, Eeva-Mari Karine, puh. 050 338 4236, eeva-mari.karine (at)teknokemia.fi
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terhi Tauriala-Rajala, puh. 029 5052 044, terhi.tauriala-rajala(at)tukes.fi