Lyijyn rajoitukset – terveys- ja ympäristöriskien hallinta
Lyijy on myrkyllinen aine, joka aiheuttaa riskejä ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Lyijylle voi altistua ruoan, juomaveden, hengityksen kautta ja sikiö voi altistua äidin veren kautta. Se voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, kroonista munuaissairauksia, korkeaa verenpainetta ja hedelmällisyysongelmia. Lyijy on erityisen haitallista lapsille ja sikiöille, koska se voi häiritä neurologista kehitystä, aiheuttaa alhaisen syntymäpainon ja jopa keskenmenon.
Lyijy kerääntyy tyypillisesti maan ja veden yläkerrokseen, ja sen käyttö ammuksissa ja kalastusvälineissä voi johtaa jatkuvaan esiintymiseen ympäristössä. Tällä voi olla kielteisiä vaikutuksia villieläimiin ja karjaan, jotka joutuvat kosketuksiin lyijyllä saastuneiden alueiden kanssa. Kaikkea altistumista lyijylle on syytä välttää. Lyijyn käyttöä rajoitetaan monen lainsäädännön kautta.
Lyijyn ja lyijy-yhdisteiden käytölle on REACH-asetuksessa useita rajoituksia, jotka on katsottu tarpeellisiksi ympäristöön ja ihmisten terveyteen kohdistuvien riskien vähentämiseksi. Lyijy on myrkyllistä vesieliöille ja lisääntymiselle vaarallista eli se saattaa heikentää hedelmällisyyttä ja vaurioittaa sikiötä sekä saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle. Lyijyä koskevat rajoitukset löytyvät REACH-asetuksen liitteen XVII kohdista 30, 63, 72 ja 75.
Lyijyn ja lyijyseosten myyminen kuluttajille
Lisääntymiselle vaarallisena aineena lyijyä ei saa myydä kuluttajille. Kuluttajille myytävät juotostinat ja muut lyijyä sisältävät seokset voivat sisältää lyijyä hiukkaskoosta riippuen korkeintaan 0,03 % tai 0,3 %. Pitoisuusraja koskee myös harrastoimintaa, esim. kansalaisopistojen tiffanylasikursseilla käytettäviä juotostinoja.
Lyijy koruissa
Korujen ja asusteiden metalliosien ja niiden valmistusmateriaalien lyijypitoisuuden pitää olla alle 0,05 painoprosenttia. Lisätietoa korujen rajoituksista löydät täältä.
Lyijy esineissä ja niiden osissa, jotka lapset voivat laittaa suuhun
Lyijyn käyttö on kielletty kuluttajille myytävissä esineissä, joiden kosketettavissa olevat osat lapset voivat viedä suuhunsa tavanomaisissa tai kohtuudella ennakoitavissa käyttöolosuhteissa. Kielto koskee sellaisia esineitä, joissa esine tai sen osa on jossakin suunnassa pienempi kuin 5 cm tai siinä on sen kokoinen irrotettava tai esiin työntyvä osa. Euroopan kemikaaliviraston ohjeessa on esimerkkejä esineistä, joita kielto koskee. Rajoitusta ei sovelleta, jos voidaan osoittaa, että lyijyä vapautuu enintään 0,05 μg/cm2 tunnissa (vastaa arvoa 0,05 μg/g/h).
Lyijy PVC-materiaaleissa
Lyijyä ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää esineissä, jotka on valmistettu vinyylikloridin polymeereistä tai kopolymeereistä (PVC), jos lyijypitoisuus on yhtä suuri tai suurempi kuin 0,1 painoprosenttia PVC-materiaalista. Rajoitusta sovelletaan 29.11.2024 alkaen. Rajoitus ei koske PVC-esineitä, jotka on saatettu markkinoille ennen 29.11.2024. Rajoituksessa on siirtymäaikoja kierrätettyä PVC:tä sisältäville esineille ja lyijyakkujen PVC-silikaerottimille. Lisätietoa Tukesin uutisessa.
Lyijy ja sen yhdisteet vaatteissa, tekstiileissä ja jalkineissa
Lyijyä ja sen yhdisteitä ei saattaa markkinoille vaatteissa tai niihin liittyvissä asusteissa, muissa ihon kanssa kosketuksiin joutuvissa tekstiileissä ja jalkineissa. Homogeenisesta materiaalista mitattu metallisen lyijyn pitoisuus pitää olla alle 1 mg/kg uuttamisen jälkeen. Tarkemmin tietoa rajoituksesta ja poikkeuksista löytyy rajoitustekstistä.
Lyijy tatuointiväreissä
Tatuointivärit eivät saa sisältää lyijyä (enimmäispitoisuusraja 0,00007 %). Lisäksi lyijy-yhdisteiden pitoisuuden pitää olla alle 0,001 painoprosenttia. Löydät tarkemmin tietoa tatuointivärejä koskevista rajoituksista verkkosivulta tatuointipalveluista ja tatuointiväreistä.
Lyijyhaulit kiellettyjä kosteikkoalueilla
Jos hauleissa on lyijyä 1 painoprosentti tai enemmän, niitä ei saa käyttää metsästyksessä eikä kantaa kosteikkoalueilla eikä 100 metrin säteellä kosteikkoalueista. Kosteikkoalueella tarkoitetaan erilaisia vesi- ja rantaruohikoita ja soita tai vesiä, luonnollisia tai keinotekoisia, pysyviä tai tilapäisiä, seisovia tai virtaavia, makeita, murtovesiä tai suolaisia vesiä, mukaan luettuna merialueet, joiden syvyys laskuveden aikana ei ylitä kuutta metriä.
Kosteikkoalueet, jotka voivat olla vesilintujen elinympäristöjä:
- meret (syvyys 6 m tai alle), järvet, joet, lammet, kanavat, tekojärvet, altaat ja muut vastaavat suuremmat vesialueet
- niityt, jotka rajautuvat edellä mainittuihin vesialueisiin
- vesikivet ja vesikivikot
- maatuvat vesialueet, tulva-alueet, matalikot ja avoimet vesijättöalueet
- vaikeakulkuiset puuttomat suot
- kaikki 100 metrin säteellä edellä mainituista alueista olevat alueet.
Maastokartoilla viivoina kuvatut ojat ja purot on rajattu pois vesilintujen elinympäristöistä. Tukes tarkentaa listaa tarvittaessa.
Maanmittauslaitoksen karttapalvelua voi käyttää kiellon soveltamisen tueksi. Kartta-aineistoon merkityt alueet eivät kuitenkaan kata kaikkia vesilintujen relevantteja elinympäristöjä. Jotta rajoituksen tarkoitus toteutuisi, tulee ampujien noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta alueilla, jotka saattavat muodostaa vesilintujen elinympäristöiksi soveltuvia kosteikkoalueita. Tukes suosittelee, että lyijyhauleja ei käytetä, jos on epäselvää, tapahtuuko haulien ampuminen kosteikkoalueilla.
Lyijy ammuksissa ja kalastustarvikkeissa
Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on ehdottanut lyijyn käytön rajoittamista metsästyksessä, urheiluammunnassa ja kalastuksessa. Rajoituksen käsittely on jo pitkällä. Euroopan komissio päättää rajoitusehdotuksien hyväksymisestä yhdessä jäsenvaltioiden edustajista koostuvan komitean kanssa.
Lyijy on SVHC-aine ja sitä on ehdotettu luvanvaraiseksi
Rajoitusten lisäksi lyijyä koskevat erityistä huolta aiheuttavia (SVHC) aineita koskevat vaatimukset. Lyijyä on myös ehdotettu luvanvaraiseksi, mikä tarkoittaisi, että sen käyttöön vaaditaan komission lupa.
Katso myös
Lyijy - ECHA (europa.eu) (en)
Ammusten, luotien ja kalastustarvikkeiden sisältämä lyijy - ECHA (europa.eu)
ECHA ehdottaa kahdeksaa ainetta lupalistalle - ECHA (europa.eu) (12.4.2023, en)
Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (RoHS)
Kemikaalit leluissa | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)