Harva suomalainen lukee tuotteiden ja palveluiden käyttöohjeet
Suomalaiset eivät juuri käyttöohjeita kuluta. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämän kyselyn mukaan vain 13 prosenttia vastaajista kertoo lukevansa käyttöohjeet aina. Esimerkiksi pienelektroniikan kohdalla jopa 62 prosenttia vastaajista tunnustaa, että ohjeet jäävät usein lukematta. Tuotteiden ja palveluiden ohjeiden vastainen käyttö kuitenkin johtaa Suomessa vuosittain vakaviin vammoihin ja jopa kuolemantapauksiin.
Mikä yhdistää hiusvärejä, robotti-imureita, maaleja, sahoja ja klapikoneita? Vain harva lukee näiden tai ylipäätään minkään tuotteiden käyttöohjeita. Tukes teetti kyselytutkimuksen ohjeiden lukemisesta markkinatutkimusyhtiö Bilendillä. Tutkimukseen vastasi 1000 eri ikäistä ihmistä eri puolilta Suomea.
Vain 13 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoo lukevansa ohjeet aina, myös silloin kun tuote tai laite on ennestään tuttu. 23 prosenttia vastaajista sen sijaan lukee ohjeet vain siinä tapauksessa, ettei ole saanut tuotetta toimimaan toivotulla tavalla. Vajaa viidennes kertoo lähinnä silmäilevänsä ohjeet läpi.
“Tiedän kyllä ilman ohjeitakin, miten tämä toimii”
Yli puolet kyselyn vastaajista (52 %) mainitsee syyksi ohjeiden lukematta jättämiselle sen, että he ovat jo käyttäneet vastaavan kaltaista tuotetta aiemmin. Runsas 40 prosenttia suomalaisista kertoi syyksi myös sen, että kykenee itse päättelemään ilman ohjeitakin, miten tuotetta pitäisi käyttää.
Kyselyn mukaan kodinkoneiden ja pienelektroniikan käyttöohjeita luetaan vähiten. Yli 62 prosenttia vastaajista tunnustaa, että pienelektroniikan kuten puhelimien, vara-akkujen tai tablettien ohjeet ovat joskus jääneet lukematta. Puolet paljastaa myös jättäneensä kodinkoneiden, kuten mikron, pesukoneen tai vaikkapa robotti-imurien ohjeet lukematta. Kuitenkin pelkästään sähkölaitteista aiheutuu vuosittain Suomessa yli 2000 tulipaloa. Yleensä palon taustalla on hyvinkin tutun laitteen virheellinen käyttö tai huollon laiminlyönti.
”Myös koneiden varomaton käyttö voi johtaa onnettomuuksiin. Esimerkiksi klapikoneet aiheuttavat vuosittain useita vakavia käsivammoja. Pahimmillaan koneiden ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa jopa kuolemantapauksiin”, sanoo ylitarkastaja Soili Huttunen Tukesista.
Naisista lähes 45 prosenttia myöntää, että hius- ja kulmavärien sekä muiden kosmetiikkatuotteiden ohjeet ovat ainakin joskus jääneet lukematta.
“Kosmetiikkatuotteiden vaikutusajat ja vaikuttavat aineet voivat vaihdella tuotteiden välillä huomattavasti, joten ohjeet olisi aina syytä lukea ennen käyttöä. Harva myöskään muistaa, että esimerkiksi kynsilakka sisältää usein liuotinta eikä pulloa saisi heittää tavalliseen roskikseen vaan se pitäisi hävittää vaarallisena jätteenä”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.
Joka kolmas ei lue palveluiden ohjeistuksia lainkaan
Myös erilaisissa palveluissa on omat käyttö- ja turvallisuusohjeensa. Esimerkiksi liikuntapaikat kuntosaleista uimahalleihin ja hiihtokeskuksiin ohjeistavat asiakkaitaan laitteiden ja palveluiden turvallisesta käytöstä, niin myös suuret yleisötapahtumat.
Lähes joka kolmas vastaaja kertoo, ettei lue ohjeita palvelujen kohdalla lainkaan. Alle 30 prosenttia vastaajista kertoo tutustuvansa ohjeisiin esimerkiksi silloin, kun kyseessä on kuntosali, seikkailupuisto, huvipuisto tai uimahalli. Osuus on kutakuinkin sama myös suurten konserttien tai urheilutapahtumien kohdalla.
”Palveluntarjoajan tehtävänä on varmistaa palvelun turvallisuus ja antaa asiakkaalle riittävät ja ymmärrettävät ohjeet. Asiakkaan tulee toimia annettujen ohjeiden mukaisesti”, sanoo johtava asiantuntija Mervi Murtonen Tukesista.
Tuotteissa ja palveluissa on oltava aina ohjeet
Suomessa myytävien tuotteiden mukana pitää olla turvallisuuden kannalta oleelliset käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Ohjeiden tarkoituksena on opastaa tuotteiden turvallisessa käytössä. Tuotteiden käyttöohjeet kuuluvat aina valmistajan, maahantuojan ja myyjän vastuulle ja palveluissa palveluntarjoajan vastuulle. Käytännössä myyjän tulisi aina varmistaa, että vaadittavat ohjeet ovat tuotteissa mukana.
Tukes kampanjoi käyttöohjeiden lukemisen puolesta näkyvästi loka-marraskuussa. Lisää tietoa osoitteessa tukes.fi/lueneohjeet.
Liite: Kampanjan kyselytutkimus (Excel)
Lisätietoja:
Anna Vuori
ylitarkastaja
p. 029 5052 035
Mervi Murtonen
johtava asiantuntija
p.029 5052 080
Soili Huttunen
ylitarkastaja
p. 029 5052 024
sähköpostit muotoa: [email protected]
19.10.2023 päivitetty prosenttiluku, kuinka moni vastaajista on joskus jättänyt lukematta pienelektroniikan, kuten puhelimien, vara-akkujen tai tablettien ohjeet.