Hyppää sisältöön

Ilmastointilaite täynnä pölyä, rikkinäinen työmaavalaisin, vaarallinen jatkojohto, veistelty pistotulppa – Tukesin kirpparikierros paljasti puutteita myynnissä olevista sähkölaitteista

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 16.6.2022 8.18
Tiedote

Sähkölaitteita myydään valtavat määrät erilaisilla kirpputoreilla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki kierroksen muutamille kirppareille Tampereella ja Helsingissä ja selvitti, millaisia puutteita käytettynä myytävissä sähkölaitteissa on. Yleisin ongelma on käyttöohjeiden puuttuminen, myös muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita löytyi. Tukes muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa myymänsä tuotteen turvallisuudesta ja ostajankin kannattaa tarkistaa tuotteen kunto ennen ostopäätöstä.

Kiertotalous on hyvä asia, mutta kirpparillakaan ei saa myydä mitä tahansa 

Kiertotalouden yhtenä tavoitteena on pitää materiaalit ja tavarat mahdollisimman pitkään kierrossa. Kirpputorit ovat hyvä tapa toteuttaa kiertotaloutta. Toiselle jo arvoton tuote saa uuden käyttäjän kautta lisää käyttövuosia. Ihan mitä tahansa ei kuitenkaan kannata myydä eteenpäin, vaan myyjän on hyvä miettiä myös myyntiin laittamansa tuotteen turvallisuutta. Tavoite on kierrättää hyvää eikä hengenvaaraa.  

– Valitettavasti kirppareilta löytyy myös toimimatonta ja rikkinäistä tavaraa ja jopa vaarallisia sähkölaitteita.  Sellaiset laitteet kuuluvat  Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen, eivät kirpputorille, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Tukesin sähkölaiteasiantuntijat kiersivät kesäkuun aikana muutamilla kirppiksillä tarkistamassa myytävien sähkölaitteiden kuntoa ja turvallisuutta. Suurin osa tuotteista oli päällisin puolin kunnossa, mutta lähes kaikista puuttui käyttöohjeet. Joissakin tapauksissa laite oli niin monimutkainen, ettei sen käyttö onnistu turvallisesti ilman ohjeita. Joukosta löytyi myös muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita, kuten ilmastointilaite täynnä pölyä, rikkinäinen työmaavalaisin, vaarallinen jatkojohto ja veistelty pistotulppa. 

Mitä sähkölaitteen myyjän kannattaa tarkistaa

Myyjä on vastuussa myymänsä sähkölaitteen turvallisuudesta, vaikka sitä myytäisiin kirpputorilla käytettynä. Sähkölaitteita saa kaupata tai luovuttaa toiselle vain, jos pystyy pyydettäessä osoittamaan sen turvalliseksi. Sähkölaitteista ei saa oikein käytettynä aiheutua sähköiskun tai tulipalon vaaraa.

– Myyjän on hyvä tarkistaa, ettei myytävää tuotetta löydy Tukesin Vaaralliset tuotteet -rekisteristä. Jos se löytyy rekisteristä, niin silloin sitä ei saa myydä. Tukesilla on oikeus määrätä myyjää poistamaan tuote myynnistä, jos se ei ole turvallinen. Tuotteen voi arvioida turvalliseksi, jos se on esimerkiksi CE-merkitty, turvallisuus- ja käyttöohjeet ovat tuotteen mukana ja tuote on ehjä ja toimiva, Mustonen neuvoo. 

Ennen käytetyn sähkölaitteen myyntiä myyjän on syytä tehdä vähintään silmämääräinen tarkastus laitteelle. Varmista, että

  • laitteen liitäntäjohto ja pistotulppa (töpseli) ovat ehjät
  • laitteen kuori on ehjä
  • laitteen kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia
  • valaisimen lampunpitimet ovat ehjät eivätkä ne ole löysällä
  • jatkojohdon ulkovaippa, pistotulppa ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni pistotulpassa ja jatkopistorasiassa, eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia
  • laitteeseen liittyvät oleelliset asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) ovat laitteen mukana.

Myös sähkölaitteen ostajan kannattaa tarkistaa nämä samat asiat. 

Tukesin huomiota kirpparikäynneiltä

– Melkein kaikista myytävistä sähkölaitteista puuttuivat käyttöohjeet. Todella yksinkertaisissa sähkölaitteissa ei välttämättä ole mukana paperisia ohjeita, jos turvallisuustiedot ja ohjeet on annettu laitteessa tai laitteen pakkauksessa. Vaikka yksinkertaista laitetta osaisikin käyttää ilman käyttöohjetta, voi monimutkaisen laitteen käyttö olla haastavaa ilman ohjeita. Jos ohjeiden puuttumisen vuoksi sähkölaitetta ei pysty käyttämään turvallisesti, laitetta ei tulisi myydä ilman ohjeita, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jussi Vesti

Seuraavia sähkölaitteita ei tulisi myydä ilman käyttöohjeita, jos

  • laitteessa on käyttöaikarajoitus, esimerkiksi tehosekoittimet ja monet muut keittiökoneet
  • laitteen asennuspaikalla tai -etäisyydellä on väliä, esimerkiksi halogeenivalaisimen asennusetäisyys helposti syttyvistä materiaaleista 
  • laitteen asennusasennolla on väliä, esimerkiksi valaisimen IP-luokitus toimii vain tietyssä asennossa (IP-luokitus on kansainvälisesti käytetty suojausmerkintä, joka kertoo kuinka hyvin laite sietää ulkoisia haittoja, kuten pölyä tai vettä). 

Lisätietoja: 
johtava asiantuntija Hanna Mustonen, p. 029 5052 569
ylitarkastaja Jussi Vesti, p. 029 5052 065
sähköpostit muotoa: [email protected] 
 

Liite: Kuvia kirpparikierrokselta

 

Ilmastointilaite täynnä pölyä

Kuva 1: Ilmastointilaite täynnä pölyä.
Lika ja pöly sähkölaitteen sisällä heikentävät jäähdytystä ja saattavat aiheuttaa tulipalon vaaran. 
 

Rikkinäinen työmaavalaisin

Kuva 2: Rikkinäinen työmaavalaisin.
Valaisimen suojakupu on rikki ja kupu ei suojaa enää sähkölaitetta pölyä tai vettä vastaan käyttötarkoituksensa mukaisissa ympäristöissä, kuten työmaalla tai ulkotiloissa. Lisäksi rikkinäinen kupu ei suojaa käyttäjää tahatonta kosketusta jännitteisiin osiin vastaan. Pölyn tai veden kertyminen sähkölaitteen sisälle sekä kosketussuojauksen heikkeneminen saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. 
 

Vaarallinen jatkojohto

Kuva 3: Vaarallinen jatkojohto.
Jatkojohdon suojavaippa on kuvassa punaisella ympyröidystä kohdasta vetäytynyt paljastaen peruseristetyt johtimet suojavaipan alta. Peruseristettyihin johtimiin ei ole turvallista koskea (sähköiskun vaara).
 

Veistelty pöytävalaisimen suojausluokan 0 pistotulppa

Kuva 4: Veistelty pöytävalaisimen suojausluokan 0 pistotulppa.
Vanhaa suojausluokan 0 mukaista pistotulppaa on veistelty kyljistä ja päistä siten, että se sopisi myös uusiin maadoitettuihin pistorasioihin. Veistetyn pistotulpan kosketussuojaus on heikentynyt ja riskinä on sähköiskun vaara. Lisäksi pistotulpan muokkaus mahdollistaa suojausluokan 0 sähkölaitteen kytkemisen tilaan, johon sitä ei ole tarkoitettu (esim. kosteisiin tiloihin).

 
Sivun alkuun