Hyppää sisältöön

Markkinoilta poistettiin viime vuonna yli 40 vaarallista sähkölaitetta

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 28.2.2023 8.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) velvoitti viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa, kuten aiempinakin vuosina. Yhdeksän vakavimmin puutteellista sähkölaitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Tuotteiden tiedot löytyvät vaarallisettuotteet.fi -sivustolta.

Tukes teki vuonna 2022 sähkölaitteiden markkinavalvontaa 1700 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Yhteensä 355 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaitoksiin (SGS Fimko ja SGS UK). Testausten perusteella 42 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset 9 laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 25 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaistustuotteita, kuten led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä ja toiseksi eniten erilaisia latauslaitteita sekä muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi otsonointilaitteita, johtokeloja ja keittolevyjä. Vaaralliset tuotteet löytyvät vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.

EU-yhteisprojektissa testautettiin siirrettäviä lämmittimiä. Kymmenestä testatusta tuotteesta kolmessa havaittiin sellaisia puutteita, joiden perusteella yritykset vetivät tuotteet vapaaehtoisesti pois markkinoilta.

– Tukesin markkinavalvonta kohdistuu riskiperusteisesti myynnissä oleviin sähkölaitteisiin, erityisesti sellaisiin tuoteryhmiin, joissa on aiemmin todettu paljon puutteita sekä uusiin tuotemerkkeihin ja tuotetyyppeihin. Muutoksena aiempiin vuosiin yhä useammat yritykset poistavat vaaralliset tuotteet markkinoilta vapaaehtoisesti jo Tukesin yhteydenoton perusteella, sanoo johtava asiantuntija Seppo Niemi Tukesista. 

Kaukomaiden verkkokaupoista ostat omalla vastuulla

Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. 

– EU:n ulkopuolelta tilattaessa tuotteen takuut ja kuluttajansuoja-asiat ovat hankalampia kuin sisämarkkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa. Tuotteita ei ole välttämättä tarkoitettu EU:n alueelle ja siten ne eivät aina täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia, Niemi varoittaa. 

Sähkölaitteiden turvallisuus on valmistajien, maahantuojien ja myyjien vastuulla 

Suurin osa suomalaisista (89 %) uskoo, että viranomainen tarkastaa ennakkoon markkinoille tulevat sähkölaitteet. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo lähes 30 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan unioniin. Nykyisin valvontaa tehdään pistokokeenomaisesti jo markkinoilla oleville tuotteille. Tukes lähettää hankkimansa epäilyttävät tuotteet kaupallisiin testauslaboratorioihin testattavaksi. Testaustulosten perusteella Tukes päättää tarvittavista jatkotoimista.

Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. CE-merkki on sähkölaitteissa valmistajan merkki siitä, että heidän mielestään tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset ja tuote on sen takia saanut vapaan liikkuvuuden EU:ssa. 

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Seppo Niemi, p. 029 5052 167
sähköposti muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun