Hyppää sisältöön

Osta vain Suomessa hyväksyttyjä hyönteiskarkotteita ja lue käyttöohjeet huolella

Tukes
Julkaisuajankohta 21.6.2017 12.09
Tiedote

Kesä tuo mukanaan hyttyset, punkit ja muut kiusalliset ötökät. Karkotetta ostettaessa kannattaa varmistaa, että se on viranomaisen hyväksymä. Markkinoilta voi löytyä myös hyväksymättömiä tuotteita, jotka saattavat sisältää kiellettyjä kemikaaleja. Valmisteita tulee käyttää myyntipakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Kiusaa aiheuttavien hyönteisten torjumiseen on myynnissä monenlaisia karkotteita, kuten suihkeita ja iholle levitettäviä voiteita. Kuluttajan on turvallisinta käyttää Suomessa hyväksyttyjä tuotteita.

Ennen hyönteiskarkotteen markkinoille tuomista sille on haettava Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksyntä. Tästä huolimatta markkinoilla kaupataan myös hyväksymättömiä valmisteita. Niiden myyminen ei ole laillista eikä turvallistakaan, sillä niissä on saatettu käyttää kiellettyjä kemikaaleja.

– Karkotteita ei pidä ostaa ulkomaisista verkkokaupoista. Niissä myytävät tuotteet ja tuotteiden tehoaineet eivät välttämättä ole meidän rekisterissämme, eli niitä ei ole hyväksytty meillä Suomessa. Jos esimerkiksi ulkomaisesta verkkokaupasta tilattu tuote jää tullin haaviin, kuluttaja ei saa rahojaan takaisin. Ulkomailta tilatuissa valmisteissa ei todennäköisesti ole myöskään suomenkielisiä käyttöohjeita, Tukesin ylitarkastaja Hannu Mattila huomauttaa.

Käyttöohjeet on syytä syynätä huolella

Kuluttajan kannattaa lukea tuotteen ohjeet tarkasti läpi. Lapsille soveltuvia karkotteita käytettäessä on oltava erityisen tarkkana, ettei ainetta pääse silmiin tai suuhun. Karkotetta ei tästä syystä pidä levittää ainakaan lasten käsiin.

Kuluttajan on tarpeen tarkistaa, onko tuote tarkoitettu ainoastaan ulkona käytettäväksi. Ohjeesta käyvät ilmi suositeltavat käyttökerrat, joita ei pidä ylittää. Mitään karkotteita ei kannata käyttää jatkuvasti. Auringon polttamalle tai ärsyyntyneelle ihoalueelle niiden käyttöä ei suositella lainkaan.

Pakkausmerkinnöissä ja -selosteissa ilmoitetaan, mikäli tuote sisältää herkistäviä aineita. Jotkin aineet voivat vahingoittaa esimerkiksi keinokuituja sekä maalattuja ja lakattuja pintoja. Tulevaisuudessa ohjeet tulevat tarkentumaan, kun kansallisista hyväksynnöistä siirrytään EU:n biosidiasetuksen mukaisiin lupiin. Käyttöön voi tulla esimerkiksi uusia ikärajoituksia.

Häiritsevien hyönteisten karkottamiseen voi kokeilla myös vaihtoehtoisia keinoja. Peittävä vaatetus on hyvä suoja hyönteisiä vastaa, Tukesin ylitarkastaja Sari Penttinen tietää.

– Kotipihalla hyttysiä voi yrittää vähentää pitämällä niiden lisääntymispaikat kuivina eli välttämällä seisovan veden altaita ja lammikoita. Piha kannattaa pitää mahdollisimman avoimena. Kiusallisia ötököitä voi harventaa myös laittamalla linnun- ja lepakkopönttöjä pihapiiriin, Hannu Mattila lisää.

Tukes lupien myöntäjänä ja rekisterien ylläpitäjänä

Tukes ylläpitää rekisteriä kemikaalilain perusteella hyväksytyistä, niin kutsutuista biosidisistä torjunta-aineista. Biosidin toiminta voi olla biologista tai kemiallista ja sen avulla torjutaan tai tuhotaan vahingollisia eliöitä. Hyönteiskarkotteet sekä hyönteis- ja punkkimyrkyt kuuluvat biosidisiin torjunta-aineisiin.

Tukesin rekisterissä on yhteensä 25 ihmisille tarkoitettua, Suomessa hyväksyttyä hyönteiskarkotetta. Hyväksynnästä kertoo valmisteen etiketissä oleva lupanumero. Kuluttajat voivat tarkistaa Suomessa hyväksytyt valmisteet biosidisten torjunta-aineiden rekisteristä (BTA-rekisteri) ja biosidiasetuksen mukaisesti hyväksytyt valmisteet biosidirekisteristä, jotka löytyvät Tukesin nettisivuilta.

Osa hyväksytyistä hyönteiskarkotteista on tarkoitettu eläimille. Tukesin rekisterissä tällaisia valmisteita on 12. Hyönteisten karkottamiseen tai ulkoloisten häätöön liittyvät eläinten lääkevalmisteet taas kuuluvat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toimivallan piiriin.

Tukesin hyväksymien valmisteiden teho on testattu, mutta kuluttajan on hyvä muistaa, että mikään karkote ei anna täyttää suojaa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Hannu Mattila, puh. 029 5052 178, [email protected]

Ylitarkastaja Sari Penttinen, (ympäristö), puh. 029 5052 177, [email protected]

Ylitarkastaja Tuija Hyvärinen, (ihmisen terveys), puh. 029 5052 064, [email protected]

 
Sivun alkuun