Hyppää sisältöön

Pohjoismaat tutkivat rajoitettuja aineita verkkokauppojen tuotteissa – dropshipping-verkkokaupoista löytyi eniten puutteita

Julkaisuajankohta 6.10.2023 9.01
Uutinen

Pohjoismaiden valvontaviranomaisten yhteisprojektissa tutkittiin yli 400 kemikaalituotetta ja esinettä, joita myytiin erilaisilla verkkokauppa-alustoilla. Tutkittavia tuotteita olivat mm. lelut, sähkölaitteet, korut, tekstiilit ja tatuointivärit. Tutkituista tuotteista 37 prosenttia oli lainsäädännön vastaisia. Eniten puutteita löytyi EU:n ulkopuolisten dropshipping-verkkokauppojen valikoimista.

Projektissa Suomi, Ruotsi ja Norja tutkivat useita eri tuoteryhmiä, ja yhteensä 412 tuotetta analysoitiin rajoitettujen aineiden osalta. Tuotteita ostettiin erityyppisiltä verkkokauppa-alustoilta, kuten markkinapaikoilta, dropshipping-verkkokaupoista eli ns. suoratoimitusverkkokaupoista ja perinteisellä toimitusketjulla toimivista verkkokaupoista. Tutkituista tuotteista 152 (37 %) oli vaatimustenvastaisia. Eniten vaatimustenvastaisia tuotteita (70 %) löytyi dropshipping-verkkokaupoista. Vaatimustenvastaisten tuotteiden osuus EU:n/ETA:n ulkopuolelta hankituissa tuotteissa oli 66 %. 

Dropshipping verkkokauppa-asiayhteydessä tarkoittaa verkkokauppaa, jolla ei ole myytäville tuotteille omaa varastoa.  Markkinapaikat sekä suoratoimitusverkkokaupat ovat esimerkkejä dropshippingistä.

– Verkkokaupoissa tuotteitaan myyvät yritykset eivät näytä tuntevan riittävästi tuotteiden turvallisuutta koskevia velvoitteitaan. Tulokset osoittavat myös sen, että EU:n/ETA:n ulkopuolelta hankituissa tuotteissa oli enemmän säädösten vastaisuuksia kuin sisämarkkinoilta hankituissa tuotteissa.  Prosentuaalisesti suurimmat vaatimustenvastaisuudet olivat koruissa ja sähkölaitteiden juotoksissa, joissa oli REACH-asetuksessa rajoitettuja raskasmetalleja, esim. lyijyä ja kadmiumia, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Markus Koponen.

– Kansallisilla viranomaisilla ei ole valtuuksia vaatia korjaavia toimenpiteitä EU:n ulkopuolella toimivilta toimijoilta. Uusia EU-tasoisia säädöksiä verkkokaupan toimijoita kohtaan on kuitenkin tulossa voimaan, ja niiden tavoitteena on edistää tuotteiden turvallisuutta, Koponen jatkaa. 

Suomi testautti tekstiilejä sekä tatuointi- ja kestopigmentointivärejä 

Suomi testautti projektissa tekstiilejä sekä tatuointi- ja kestopigmentointivärejä. Tekstiileistä tutkittiin 14 tuotetta sekä tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä 21 tuotetta. Tuotteista tutkittiin, sisältävätkö ne REACH-asetuksen liitteessä XVII mainittuja rajoitettuja aineita. Suomen testauttamat näytteet hankittiin perinteisistä toimintaketjulla toimivista verkkokaupoista. 

Tekstiilinäytteet olivat vaatimustenmukaisia testattujen aineiden osalta. Tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä oli kolme näytettä, joista rajoitettuja aineita löytyi yli sallitun pitoisuusrajan. Suomen tulosten mukaan perinteisten toimintaketjulla toimivien verkkokauppojen tuotteet ovat keskiarvoa yleisemmin vaatimustenmukaisia kuin dropshipping-verkkokaupoista tai markkinapaikoista hankitut tuotteet. 

Lisätietoja: 
Ylitarkastaja Markus Koponen, p. 029 5052 150
sähköposti: [email protected]

Liitteet:
Projektin loppuraportti 
Tukesin tiedotteet: 
Tukes testautti tatuointi- ja kestopigmentointivärejä: tulokset parantuneet merkittävästi, 22.5.2023.
Tukes testautti pikamuotia ja vuodevaatteita – haitallisia aineita ei löytynyt 23.5.2022
Tukesin verkkosivu: Netistä ostaminen 
 

 
Sivun alkuun