Hyppää sisältöön

Talviuintipaikoilla tapahtunut onnettomuuksia ja vaaratilanteita – talviuintipaikkojen huolehdittava turvallisuusohjeista ja uimarin niiden noudattamisesta

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 19.12.2023 8.31
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut viime viikkoina ilmoituksia talviuintipaikoilla tapahtuneista onnettomuuksista ja vaaratilanteista. Tyypillinen talviuintipaikalla tapahtuva onnettomuus on ollut liukastuminen, mutta myös hukkumisia ja muita vakavia onnettomuuksia on tapahtunut. Tukes ja Suomen Latu haluavat yhdessä ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja vaaratilanteita ja nostaa esiin talviuintiin liittyviä turvallisuuskäytäntöjä.

"Talviuinnilla on terveyshyötyjä, mutta sen riskeistä on hyvä olla tietoinen, olitpa sitten talviuimari tai talviuintipaikan ylläpitäjä. Ylläpitäjän tehtävänä on varmistaa asiakkaiden turvallisuus. Vaarat tulee tunnistaa etukäteen ja niistä aiheutuvat riskit tulee minimoida”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Konsta Kulmala.

Talviuintipaikalla huomioitavia vaaroja ovat mm. liukastumisriskit kulkureiteillä ja portaissa, sekä mahdolliset riskit saunaan ja pukutiloihin liittyen. Avantoa auki pitävät pumput on sijoitettava niin, ettei virta aiheuta vaaraa uimareille. Sähkölaitteiden ja -asennusten on sovelluttava talvi- ja ulkokäyttöön. Talviuintipaikalla tulee olla pelastusrengas tai muu pelastusväline. 

Talviuintipaikan ylläpitäjä vastaa myös uintipaikan turvallisuusohjeistuksesta 

Turvallisuutta koskevat tiedot pitää sijoittaa talviuintipaikalle helposti nähtäville opastetauluun, laiturille tai pukeutumistilojen seinään. 

“Turvallisuutta koskevista tiedoista tulisi käydä selväksi turvallisuusohjeet uimareille, järjestyssäännöt, ohjeet hätätilannetta varten, ensiapu- ja elvytysohjeet, huollosta vastaavien tahojen yhteystiedot ja veden syvyyden ja mahdollisen virtauksen tiedot”, sanoo Kulmala.

Jäällä liikkuvia tulee varoittaa avannosta selkein merkein ja alue rajata niin, että se on havaittavissa kaikille ulkoilijoille. 

Ilmoita Tukesille vakava tapaturma tai läheltä piti -tilanne 

Jos talviuintipaikalla on tapahtunut tapaturma, kuolemantapaus tai vakava läheltä piti -tilanne, ilmoita tapahtuneesta Tukesille. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin nettisivujen kautta tai vapaamuotoisesti sähköpostilla. 

Myös talviuimarilla on vastuunsa lajin turvallisessa harrastamisessa

Suomen Latu haluaa omalta osaltaan muistuttaa harrastajia hyvistä turvallisuuskäytänteistä. 

”Talviuimarin turvalliset toimintatavat ovat kuitenkin tärkeä avain onnistuneeseen talviuintikokemukseen. Jokainen voi myös omalla toiminnallaan varmistaa, että pulahdus on turvallinen. Tärkein neuvo on: ui aina kaverin kanssa”, sanoo asiantuntija Oona Järvinen Suomen Ladusta. 

Suomen Ladun vinkit turvalliseen talviuintiin 

  • Älä mene uimaan yksin! Talviuinti on turvallisempaa ja mukavaa yhdessä läheisten tai muiden harrastajien seurassa. 
  • Tutustu turvallisuusohjeisiin. Tiedä, miten voit auttaa hätätilanteessa. Tarkista, että talviuintipaikan osoite ja ohjeet avun hälyttämiseen on kirjattu näkyvästi ja että veden äärellä on pelastusrengas.
  • Liiku rauhallisesti, kulkureitit ja portaat voivat olla liukkaat.
  • Varustaudu uintiin uimapuvulla, päähineellä, jalkineilla sekä halutessasi käsineillä. 
  • Lämmittele hyvin ennen veteen menemistä esimerkiksi lyhyellä jumpalla.
  • Aloita lyhyillä uinneilla ja lisää aikaa pikkuhiljaa kehon tottuessa kylmään veteen. Veteen mennessä voit tuntea kylmäshokin, joka voi aiheuttaa hengen salpautumista, joten hengitä rauhallisesti, kun laskeudut veteen.
  • Saunan jälkeen tulee antaa kehon viilentyä. 
  • Lämmittele myös uinnin jälkeen. Juo lämmintä juomaa ja pue päällesi kuivat vaatteet mahdollisimman pian.
  • Älä ui sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Mikäli epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ensin lääkärisi kanssa.
  • Nauti talviuinnin hyvistä terveysvaikutuksista kehoasi kuunnellen. Lapsetkin voivat kokeilla talviuintia aikuisten seurassa.

Lisätietoja:

Uinti- ja vesiturvallisuus
ylitarkastaja Konsta Kulmala
p. 029 5052 097
[email protected]

Sähköturvallisuus
ylitarkastaja Ville Huurinainen
p. 029 5052 111
[email protected]

Suomen Latu 
asiantuntija Oona Järvinen
p. 045 138 4928
[email protected]

Linkit:

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) verkkosivu: Talviuintipaikat

Suomen Ladun verkkosivu, Talviuinti 

 

 
Sivun alkuun