Hyppää sisältöön

Tukes selvittää uusien omakotitalojen sähköasennusten turvallisuutta

Tukes
Julkaisuajankohta 10.11.2016 8.35
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää tänä syksynä, kuinka hyvin uusien omakoti- ja paritalojen sekä kesämökkien sähköasennukset, käyttöönottotarkastukset ja tarkastuspöytäkirjat täyttävät niille asetetut vaatimukset. Valtakunnallinen selvitys tehdään nyt neljättä kertaa. Edellisten selvitysten mukaan turvallisuusvaatimukset täyttyvät valtaosin hyvin, mutta parantamisen varaa menettelyissä on edelleen.

Sähköurakoitsijan on säädösten mukaan tehtävä uusien pienkohteiden sähkölaitteistoille käyttöönottotarkastus ennen kuin laitteisto otetaan käyttöön, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Pienkohteella tarkoitetaan omakoti- tai paritaloa tai kesämökkiä. Käyttöönottotarkastuksessa sähköurakoitsija varmistaa aistinvaraisesti, mittaamalla ja testaamalla, että sähkölaitteisto on kunnossa ja täyttää sille asetetut vaatimukset. Käyttöönottotarkastuksesta tehdään pöytäkirja, jonka rakennusvalvonta pyytää nähtäväksi, ennen kuin se myöntää muuttoluvan.

- Käyttöönottotarkastus on ainoa pienkohteilta vaadittava tarkastus, ja siksi se ja käyttöönottotarkastuspöytäkirja ovat niin tärkeitä. Niiden avulla esimerkiksi omakotirakentaja voi varmistua siitä, että sähkölaitteisto on turvallinen ja että se voidaan ottaa käyttöön, kertoo ylitarkastaja Timo Pietilä Tukesin sähkölaitteistot-ryhmästä.

- Rakennuttajille asiat saattavat olla uusia, mutta jokaisen sähköurakoitsijan ammattitaitoon kuuluu tietää, mitä asiakirjoja uudisrakentamiseen liittyy.

Sähköasennusten laatu parantunut

Nyt tehtävässä selvityksessä valtuutetut tarkastajat käyvät läpi noin sata uutta pienkohdetta eri puolilla Suomea. Selvityksessä tutkitaan, onko sähkölaitteisto turvallinen ja standardin mukaan asennettu, onko käyttöönottotarkastus tehty ja käyttöönottotarkastuspöytäkirja asianmukaisesti täytetty sekä onko urakoitsija toimittanut lopulliset sähköpiirustukset ja opastanut sähkölaitteiston käyttöön.

Selvitys tehdään nyt neljättä kertaa. Vuonna 2011 tehdyssä edellisessä selvityksessä kävi ilmi, että valtaosassa (87 %) kohteista asennustyöt olivat hyväksyttävällä tasolla ja sisälsivät enintään yksittäisiä pieniä puutteita. Välitöntä vaaraa aiheuttavia puutteita ei löytynyt. Säädösten mukaiset käyttöönottopöytäkirjat oli tehty lähes kaikissa (91 %) kohteissa. Sähköpiirustukset oli tehty ja luovutettu haltijoille enemmistössä (64 %) kohteista.

- Kolmen edellisen selvityksen perusteella voidaan sanoa, että sähköasennusten teknisessä tasossa ja käyttöönottotarkastusten riittävyydessä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Parantamisen varaa jäi vuoden 2011 perusteella kuitenkin edelleen, Timo Pietilä toteaa.

Selvitystyötä tekevät valtuutetut tarkastajat, jotka tarkastavat kohteita marraskuun loppuun asti. Yhteydenottopyyntöjä on satunnaisotannalla lähetetty rakennuttajille, joiden kohteisiin on tehty muutto- tai lopputarkastus. Selvitykseen osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Tukes viestii selvityksen tuloksista, kun ne valmistuvat.

Pienkohteen rakentaja, muista nämä sähkötöistä

  • Sähkötyöt edellyttävät asennusoikeuksia. Varmista ennen töiden aloittamista esimerkiksi Tukesin urakoitsijarekisteristä, että sähköurakoitsijalla on luvat kunnossa.
  • Tee sähköurakastasi kirjallinen urakkasopimus.
  • Sähköurakoitsija on velvollinen tekemään asennustyön käyttöönottotarkastuksen ja luovuttamaan tarkastuspöytäkirjan sähkölaitteiston haltijalle.
  • Jos sähköurakoitsija ei huolehdi tarkastusvelvollisuudestaan, on sähkölaitteiston haltijan itse huolehdittava käyttöönottotarkastuksen teettämisestä.
  • Asennustyölle on aina mahdollista teettää kolmannen osapuolen varmennustarkastus, vaikka säädökset eivät sitä vaatisikaan. Vapaaehtoinen tarkastus voidaan myös teettää esim. asunnon vaihdon yhteydessä.
  • Rakennuksen haltija on vastuussa siitä, että sähköpiirustukset ja käyttöönottotarkastuksen pöytäkirja pysyvät tallessa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Timo Pietilä, puh. 029 5052 631
Ryhmäpäällikkö Harri Westerlund, puh. 029 5052 572
[email protected]

 
Sivun alkuun