Hyppää sisältöön

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) yhteistoimintaneuvottelut päättyivät

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 29.11.2024 8.03
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) vähentää henkilöstöään noin 30 henkilöllä yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena. Irtisanomisuhan alla on kahdeksan henkilöä. Neuvottelujen alkaessa henkilöstömäärän arvioitiin pienentyvän enintään 45 henkilöllä. Yhteistoimintaneuvottelujen syynä oli Tukesin toimintamenomäärärahan leikkaus.

Yhteistoimintaneuvottelut alkoivat 3.10.2024 ja päättyivät 15.11.2024. Neuvottelujen aikana todettiin, että irtisanottavien määrää pienentää kuluvan vuoden aikana päättyvät määräaikaiset virkasuhteet sekä päätös jättää täyttämättä neuvottelujen aikana avoimeksi tulleita virkoja. Tukes joutuu irtisanomaan kahdeksan henkilöä.  

Neuvottelujen aikana sovittiin, että henkilöstön vähentämistä koskevia toimenpiteitä käsitellään vain vuoden 2025 osalta. Tukesin pitää kuitenkin jatkaa talouden sopeuttamista myös vuosina 2026–2027.

Määrärahan leikkauksesta johtuvien säästötarpeiden vuoksi Tukes vähentää toimintamenojaan 1,5 miljoonalla eurolla, henkilöstömenojaan 1,5 miljoonalla eurolla ja tietojärjestelmäinvestointejaan 2,2 miljoonalla eurolla.

– Tukesin taloustilanne on vaikea myös tulevina vuosina, vaikka säästöjä on pyritty löytämään myös toiminnan muiden menojen osalta jo pidemmälle aikavälille. Samaan aikaan Tukesille on tulossa merkittävä määrä uusia tehtäviä, joiden hoitaminen vaatii uutta osaamista, mutta tähän Tukesille ei ole osoitettu uusia määrärahoja. Tukes tarvitsee toimiakseen jatkossakin asiantuntevaa ja ammattitaitoista henkilöstöä, toteaa pääjohtaja Kimmo Peltonen.

Henkilöstön merkittävän vähentymisen vuoksi Tukes joutuu tarkastelemaan, miten se kohdentaa resursseja jatkossa. Tämä voi tarkoittaa toimintojen supistamista tai uudelleenorganisointia tai yksittäisten henkilöiden tehtävien sisällön muuttumista. Vaihtoehtona on esimerkiksi valvontaprojektien lykkääminen, tarkastusten harventaminen ja asiakkaille tarjottavan neuvonnan vähentäminen sekä hakemusten ja lupien käsittelyaikojen pidentyminen. Riskinä on se, että toimintaympäristöön jää aiempaa suurempia terveys-, omaisuus- ja ympäristövaaroja ja yritysten tasapuoliset kilpailuolosuhteet heikentyvät.

Tukesilla on keskeinen rooli yhtenä kansallisena kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta rakentavana ja edistävänä viranomaisena. Tukesin tehtävät tulevat laajenemaan myös kyberturvallisuuden ja yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin turvaamista koskeviin valvontatehtäviin. Huomattava osa Tukesin lakisääteisistä tehtävistä pohjautuu EU-säädöksiin, joihin ei kansallisella päätöksenteolla voida vaikuttaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on turvallisuusviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tukesissa toimii myös kansallinen akkreditointielin FINAS sekä markkinavalvonnan kansallinen yhteyspiste Fipoint. Tukesissa työskentelee tällä hetkellä 290 eri alojen huippuasiantuntijaa.

Lisätietoja medialle:

Pääjohtaja Kimmo Peltonen
p. 0295 052 157
[email protected]

Johtaja Annika Kutilainen
p. 0295 052 042
[email protected]

 
Sivun alkuun