Hyppää sisältöön

Vaaralliset kaasulaitteet pois kesämökeiltä

Tukes
Julkaisuajankohta 30.6.2011 9.00
Tiedote

Kesämökkien vanhat nestekaasulaitteet aiheuttavat vuosittain useita onnettomuuksia, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja häkämyrkytyksiä. Kaasuonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin 2 - 4 ihmistä vuodessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa poistamaan käytöstä  vanhat ja turvallisuudeltaan puutteelliset kaasulaitteet. Tukesin turvallisuusinsinöörit kiertävät heinäkuussa Vaasan seudun kesämökeillä yhdessä pelastusviranomaisten kanssa tarkastaen kaasulaitteita sekä opastaen kuluttajia niiden turvalliseen käyttöön.

 Tukesin turvallisuusinsinöörit Seppo Huttunen ja Mikko Ojala kiertävät jo seitsemättä  kesää eri puolilla Suomea tarkastamassa loma-asuntojen kaasulaitteita yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Aikaisempina vuosina kierroksia on tehty pääasiassa Itä- ja Keski-Suomessa, nyt kohteena on Vaasan seutu. Seppo Huttusen mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljon 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista.


– Vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään, Huttunen varoittaa.  Liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste kaasulaitteissa jo yli 30 vuotta, ja se lisää olennaisesti laitteiden turvallisuutta.
 

Vanhoista kaasulämmittimistä saattaa puuttua hiilidioksidivarmistin, mikä lisää häkämyrkytysriskiä.   – Häkää voi tulla huonosti hoidetuista ja viallisista kaasulaitteista, kuten liesistä, jääkaapeista ja lämmittimistä. Pienikin häkäpitoisuus useamman tunnin aikana, esim. yöllä, voi olla terveydelle vaaraksi.
 

Huttunen muistuttaa myös laitteiden huollon ja kunnossapidon tärkeydestä. Tarkastuskäynneillä on löytynyt kaasulaitteita, joiden kunnossapito on pahasti laiminlyöty.  Laitteet pitäisi huoltaa 3 - 5 vuoden välein. Paineensäädin on hyvä vaihtaa  10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Vanhojen kaasulaitteiden huolto kannattaa jättää hyväksytyille kaasuasennusliikkeille. Luettelo löytyy täältä.

 
Kaasulaitteiden käytössä on lisäksi muistettava:
 
– Riittävä ilmanvaihto. Kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa.  Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Tämän vuoksi esimerkiksi mökin ilmanvaihtoaukkoja ei pidä tukkia. 

– Käyttö- ja huolto-ohjeiden noudattaminen.  Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen. 

– Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin. 

Lisätietoja:

turvallisuusinsinööri  Seppo Huttunen, puhelin 010 6052 471
turvallisuusinsinööri  Mikko Ojala , puhelin 010 6052 427
sähköpostit: [email protected]

Kuvia kaasulieden liekinvarmistimesta

   

 Linkki kuvapankkiin

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suojelee ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukes edistää monialaisesti teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä. Tukesissa työskentelee noin 200 henkilöä, päätoimipaikat ovat Helsinki ja Tampere.

 
Sivun alkuun