Hyppää sisältöön

Valmistatko lelun, korun tai valaisimen joululahjaksi – olet vastuussa tuotteen turvallisuudesta

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 16.12.2022 9.09
Tiedote

Itse tehty lahja voi olla jouluna ihana yllätys, mutta se saattaa olla myös ikävä pettymys, jos tuote aiheuttaa vaaraa vastaanottajalle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että myös itse tehdyn tuotteen pitää olla turvallinen: sähkölaite ei saa aiheuttaa sähköiskua tai tulipaloa, lelu tai lastenvaate ei saa aiheuttaa kuristumis- tai tukehtumisvaaraa eikä korusta kuulu saada näppylöitä.

Millainen on turvallinen lelu 

Lelut ja muut lasten tuotteet itsetehtynä on kivoja lahjoja pienille. Käsityönä valmistettua leluja koskevat samat vaatimukset ja valmistajan velvoitteet kuin teollisessa tuotannossa: niidenkin tulee olla turvallisia käyttäjälleen. Myytävissä leluissa (tai pakkauksessa) pitää aina olla kiinnitettynä CE-merkintä ja valmistajan yhteystiedot. 

Lelujen on oltava turvallisia lasten leikeissä koko niiden käyttöiän ajan. Leluja koskevat mm. seuraavanlaiset vaatimukset:

  • Lelun rakenteen pitää olla riittävän kestävä, eivätkä lelut tai niiden osat saa aiheuttaa esimerkiksi loukkaantumis- tai kuristumisvaaraa.
  • Alle kolmevuotiaille lapsille tarkoitetuista leluista ei saa irrota pieniä osia, koska ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. 
  • Lelujen sisältämät kemikaalit eivät saa vaarantaa lasten terveyttä. Kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat muun muassa raskasmetallit, ftalaatit ja tietyt hajusteet.

Muistathan, ettet anna isompien lasten leluja alle 3-vuotiaille! 

Lasten vaatteista ei saa aiheutua kuristumisvaaraa

–  7-vuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 cm pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitettujen vaatteiden hupussa tai pään alueella ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä, koska ne voivat aiheuttaa kuristumisvaaraa. Lantion alapuolella helmassa ei saa myöskään olla roikkuvia nauhoja, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin etenkin isommilla lapsilla, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

–  Alle 3-vuotiaiden vaatteista ei saa irrota pieniä osia, kuten koristehelmiä tai nappeja, joihin lapsi voi tukehtua. Lapsen nukkumisympäristön tuotteista, kuten unipesistä ja sänkyjen reunapehmusteista, ei saa irrota pieniä, tukehtumisvaaraa aiheuttavia osia. Näissä tuotteissa ei myöskään saa olla kuristumisvaaraa aiheuttavia nauhoja, Merenkivi jatkaa. 

Älä lahjoita näppylöitä korun mukana 

– Kemikaalirajoitukset koskevat myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Korut eivät esimerkiksi saa sisältää kiellettyjä aineita, kuten lyijyä tai kadmiumia, eikä niistä saa liueta liikaa nikkeliä. Jos hyödynnät vanhoja tuotteita uusien valmistuksessa muista, että nykyiset nikkeli-, kadmium- ja lyijyrajoitukset eivät ehkä olleet voimassa vanhan tuotteen valmistusaikana, mutta ovat voimassa, kun valmistat niistä uuden tuotteen, sanoo ylitarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista.

Jos teet koruja materiaaleista, joita ei ole alun perin tarkoitettu ihokosketukseen, niistä voi tulla mm. iho-oireita korun käyttäjälle. Tällaisia materiaaleja saattavat olla ovat esimerkiksi vanhat kolikot, alpakkalusikat, kierrätysnahka, VHS- ja kasettinauhat, haulit, piirilevyt tai polkupyörän ketjut. 

Lapsille tarkoitetuista koruista ei saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Jos koru on tarkoitettu lasten leikkeihin, sen pitää täyttää myös leluja koskevat vaatimukset. 

Tee-se-itse-sähkölaite ei saa aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaraa 

Sähkölaitteiden valmistajalta ei vaadita sähköpätevyystodistusta tai ilmoitusta Tukesiin. Sähköturvallisuuslaki kuitenkin vaatii, että itse tehdyn sähkölaitteen pitää olla turvallinen eikä se saa aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaraa tai häiriöitä ympäristöön. Lisäksi sinun on voitava osoittaa, että sähkölaite täyttää kyseiset vaatimukset, jos luovutat sen toiselle käyttöön.

Myös sähkölaitteen käyttöpaikka on otettava huomioon. Ulkokäyttöön tarkoitetulle laitteelle on erilaiset vaatimukset kuin sisäkäyttöön tarkoitetulle laitteelle, kuten veden- ja pakkasenkesto. Sisäkäyttöön tarkoitettuja laitteita ei saa tuunata ulkokäyttöä varten. Esimerkiksi tavallisia jouluvaloja ei saa jäädyttää osaksi jääkranssia.

–  Jos valmistat tai tuunaat valaisimia, kiinnitä huomiota erityisesti laitteen johdotukseen sekä mahdolliseen ylikuumenemiseen. Valaisimen varjostinta vaihdettaessa tai uusittaessa on varmistuttava siitä, etteivät tehdyt muutokset aiheuta valaisimen ylikuumentumista. Valaisimen tai varjostimen terävät reunat tai kääntyvät nivelet eivät saa vahingoittaa laitteen johtoa ja aiheuttaa sähköiskun vaaraa. Lisäksi valaisimen verkkojohdolla on oltava vedonpoistin. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi vedonpoistimen pettäessä tai johdon vahingoittuessa metallirunkoisesta sähkölaitteesta voi saada sähköiskun suoraan metallirungosta, sanoo ylitarkastaja Jussi Vesti Tukesista.

–  Itse tehdyissä tai tuunatuissa valaisimissa turvallisin vaihtoehto on käyttää paristolla toimivia valaisimia tai esimerkiksi LED-valoja, jotka toimivat suojaerotetulla pienoisjännitemuuntajalla. Varmistathan, että muuntaja on CE-merkitty ja että tuotteessa tai pakkauksessa on valmistajan tai maahantuojan yhteystiedot, Vesti jatkaa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Anja Merenkivi (lelut ja lastentarvikkeet, lastenvaatteet), p. 029 5052 192
Ylitarkastaja Anneli Pärnänen (korut), p. 029 5052 637
Ylitarkastaja Jussi Vesti (sähkölaitteet), p. 029 5052 065
sähköpostit muotoa: [email protected]

Linkit Tukesin nettisivuille: 
Turvalliset lelut 
Lastenvaatteet
Opas: Harrastajan korut ja kosmetiikka

 

 
Sivun alkuun