Hyppää sisältöön

Viranomaiset valvoivat: Käyttöturvallisuustiedotteissa on parantamisen varaa

Julkaisuajankohta 15.1.2025 10.33
Uutinen

Käyttöturvallisuustiedotteissa on parantamisen varaa, selvisi eurooppalaisten viranomaisten valvontaprojektissa. Kolmannes tarkastetuista käyttöturvallisuustiedotteista oli vaatimusten vastaisia. Niistä joko puuttui tietoja tai sitten niitä ei toimitettu lainkaan.

Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) valvontafoorumi on REACH-, CLP- ja PIC-asetusten valvonnasta EU:ssa, Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa vastaavien viranomaisten verkosto. 

Valvontafoorumi toteutti vuonna 2023 käyttöturvallisuustiedotteiden valvontahankkeen. Hankkeen aikana tehdyissä tarkastuksissa keskityttiin erityisesti siihen, kuinka uudet REACH-asetuksen liitteen II vaatimukset on käyttöönotettu käyttöturvallisuustiedotteissa.

Vaatimustenmukaisuus on parantunut, mutta tietoja puuttui

Tarkastajat 28 EU-ETA-maassa tarkastivat yli 2 500 käyttöturvallisuustiedotetta vuonna 2023 käyttöön otettujen uusien vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi. Ensisijaisena tavoitteena oli tarkistaa, että käyttöturvallisuustiedote oli ajantasainen ja sisälsi kaikki tarvittavat tiedot, erityisesti vaaditut uudet tiedot. Toisena tavoitteena oli tarkistaa tiedon laatu, sen yhdenmukaisuus ja oikeudellisten vaatimusten noudattaminen.

Hankkeessa todettiin, että 35 prosenttia tarkastetuista käyttöturvallisuustiedotteista oli vaatimusten vastaisia – joko siksi, että sisältö ei täyttänyt vaatimuksia tai käyttöturvallisuustiedotetta ei toimitettu lainkaan. 

Vaatimustenmukaisuus on parantunut aiempiin hankkeisiin verrattuna, mutta tiedon laatua on parannettava edelleen, jotta työntekijöitä, ammattikäyttäjiä ja ympäristöä voidaan suojella paremmin vaarallisten kemikaalien aiheuttamilta riskeiltä.

Tarkastajat havaitsivat kuitenkin, että käyttöturvallisuustiedotteen kulku toimitusketjussa toimii hyvin – toimittajat toimittivat käyttöturvallisuustiedotteen vastaanottajille tarvittaessa 96 prosentissa tapauksista. 

Uusista tietovaatimuksista suurin haaste oli tiedon puute nanomuodoista ja hormonitoimintaa häiritsevistä ominaisuuksista, joita puuttui vastaavasti 67 prosentista ja 48 prosentista sellaisista tarkastetuista käyttöturvallisuustiedotteista, joissa niitä vaadittiin. Toinen merkityksellinen havainto oli, että osalla (16 %) käyttöturvallisuustiedotteista ei ollut lupapäätöksissä vaadittuja tietoja.

Forum-hankkeessa havaittiin myös puutteita tietojen laadussa 27 prosentissa tarkastetuista käyttöturvallisuustiedotteista. Yleisesti puutteellisia tietoja löytyi vaaran tunnistamisesta, koostumuksesta tai altistumisen hallinnasta. Lisäksi 18 prosentilla tarkastetuista käyttöturvallisuustiedotteista ei ollut vaadittuja altistusskenaarioita.

Mitä valvonnasta seurasi

Suomessa viranomaiset ohjasivat toimijoita kirjallisilla huomautuksilla ja neuvonnalla niissä tapauksissa, joissa sääntöjä ei ollut noudatettu. Muissa maissa näiden lisäksi olivat käytössä myös hallinnolliset määräykset, sakot ja muutamassa tapauksessa myös rikosoikeudellinen menettely.

Käyttöturvallisuustiedote välittää tietoa kemikaalien vaaroista

Kemikaalien toimittajat välittävät käyttöturvallisuustiedotteella asiakkailleen tietoa kemikaalin vaaroista, turvallisesta varastoinnista, käsittelystä ja hävittämisestä. Käyttöturvallisuustiedotteen tietojen avulla kemikaalin käyttäjät voivat käyttää kemikaalia turvallisesti. Käyttöturvallisuustiedotteet on tarkoitettu kemikaalien ammatti- ja teollisuuskäyttäjille, ei kuluttajille.

Käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevat uudet vaatimukset on annettu komission asetuksen (EU) 2020/878 liitteessä, joka korvaa REACH-asetuksen ((EU) 1907/2006) liitteen II käyttöturvallisuustiedotteiden laatimista koskevista vaatimuksista (Komission asetuksen (EU) 2015/830 mukaiset vaatimukset). Vuoden 2023 alusta käyttöturvallisuustiedotteet on pitänyt toimittaa uusien tietovaatimusten mukaisina. Käyttöturvallisuustiedotteessa on nyt oltava tiedot nanomuodoista, hormonitoimintaa häiritsevistä ominaisuuksista, lupaehdoista, UFI-koodeista, akuutin myrkyllisyyden arvioista, erityisistä pitoisuusrajoista ja useista muista parametreista, jotka auttavat kemikaalien turvallisessa käsittelyssä.

 

Lisätietoa:
ECHAn tiedote: Compliance of safety data sheets - still room for improvement
Hankkeen loppuraportti: FORUM REF-11 project report on: Safety Data Sheets (SDS), pdf
Forum report on improvement of quality of SDS, pdf
Viestintä toimitusketjussa - ECHA
Täytäntöönpanofoorumi - ECHA
Käyttöturvallisuustiedote | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Tutustu myös: Muista uudet vaatimukset käyttöturvallisuustiedotteille | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

ylitarkastaja Anu Matilainen, puh. 029 5052 706, [email protected]

REACH
 
Sivun alkuun