Asbest i gasmaskfilter, kadmium i ringar, PFAS-föreningar i kosmetika – Tukes hittade farliga kemikalier i tiotals produkter förra året
Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) hittade i fjol tiotals produkter på den finländska marknaden som innehöll farliga kemikalier, såsom asbest, kadmium, bly och PFAS-föreningar. Asbest hittades i filtren för folkgasmasker och gasmasker, kadmium i metallringar och bly i bland annat armband. I de flesta fall har företagen frivilligt tagit bort de farliga produkterna från marknaden, och vissa produkter har även samlats in från konsumenterna. Information om de produkter som dragits bort från marknaden finns på sidan Farliga produkter.
Asbest hittades i filtren för gamla folkgasmasker och gasmasker
Tukes lät testa sex olika gasmaskfilter vid Arbetshälsoinstitutet och tre av dessa innehöll asbest. Dessutom testade några företag själva gasmaskarnas filter. Sammanlagt fem olika filtermodeller och 37 filter togs bort från försäljning i samarbete med företagen.
– Gasmasker är populära bland finländska samlare och de kan säljas till exempel i webbutiker, på auktioner och på loppmarknader. Det är svårt att identifiera hälsofarliga filtermodeller för gasmask. Om filtret är gammalt kan det innehålla asbest. Därför är det bäst att inte använda en gammal gasmask på ansiktet. Om man har skaffat en sådan bör den endast användas som dekoration eller samlarföremål", säger Tukes överinspektör Elina Vaahtovuo.
Asbestfibrer klassificeras som cancerframkallande och kan vid inandning orsaka allvarliga sjukdomar i andningsorganen, såsom asbestos och lungcancer.
Förbjudna PFAS-föreningar i kosmetika
I tillsynsprojektet utredde Tukes ingrediensförteckningar för över 2 000 kosmetikaprodukter som säljs i webbutiker. 29 produkter togs in för närmare granskning och av dem innehöll 23 en förbjuden PFAS-förening, dvs. perfluorononyl dimethicone. Förbjudna ämnen hittades bland annat i eyelinerpennor, läppkonturpennor och hårvårdsprodukter. Produkterna fanns till försäljning i webbutiker och företagen avlägsnade frivilligt produkterna från försäljning efter att Tukes tog kontakt.
PFAS-föreningar används på grund av deras vatten-, smuts- och fettavvisande egenskaper bland annat vid tillverkningen av kläder, tvätt- och rengöringsmedel, kosmetika och skidvalla. Användningen av föreningar har begränsats i konsumentprodukter på grund av de miljörisker de medför. En del av PFAS-föreningarna kan också utgöra en risk för människors hälsa och utveckling.
– En del av PFAS-föreningarna är mycket beständiga och de är mycket svårnedbrytbara i miljön. När PFAS-föreningar kommer ut i miljön kan de transporteras långa vägar från utsläppsplatsen. PFAS-föreningar är vanligt förekommande i miljön i hela Finland. Eftersom PFAS-föreningar används allmänt exponeras människor för dem via livsmedel, konsumtionsvaror och miljön, berättar överinspektör Petteri Talasniemi.
I metallsmycken hittades kadmium och bly
Tukes gjorde cirka 40 tillsyns- och rådgivningsbesök i närbutiker och webbutiker som säljer ädelmetallprodukter och metallsmycken. För noggrannare undersökningar tog man in sammanlagt 73 ädelmetallprodukter eller metallsmycken. Två metallringar innehöll för höga halter av kadmium, och ett metallarmband innehöll för mycket bly. Efter Tukes kontakt har företagen frivilligt slutat sälja smyckena och vidtagit åtgärder för att samla in produkterna från slutanvändarna.
Stämplarna på silversmycken undersöktes för att kontrollera om silverhalten i produkten motsvarade den angivna halten på stämpeln. En halskedja såldes som ett silversmycke trots att den inte var av silver. Företaget har frivilligt tagit bort halskedjan från försäljning. Företagen fick 11 anmärkningar om mindre brister. Närmare information om de produkter som dragits bort från marknaden finns på sidan Farliga produkter.
Inga kemiska brister konstaterades i växtskyddsmedel
I fjol behandlade Tukes totalt 41 tillsynsfall som hänförde sig till växtskyddsmedel. Av växtskyddsmedlen skaffades 21 prover från importörernas lager och försäljningsställen på olika håll i Finland. Produkterna analyserades kemiskt i ett ackrediterat testlaboratorium och dessutom kontrollerades märkningar på produkternas förpackningar. Alla produkter som testades fyllde kraven i fråga om kemiska analyser. I cirka en tredjedel konstaterades mindre brister i märkningar. De ansvariga företagen åtgärdade bristerna efter att Tukes tagit kontakt med dem.
Desinfektionsmedel som används inom jordbruket togs frivilligt bort från försäljning
Tillsynen över biocider riktades till desinfektionsmedel och i synnerhet till preparat som används inom djurhållningen och som används för att sköta djurens hygien. Sådana är till exempel desinfektionsmedel för klövar. I tillsynsprojektet utreddes om 39 preparat överensstämmer med lagstiftningen om biocider och man utredde om tillstånd enligt förordningen om biocidprodukter har sökts för preparaten, om bedömningen av preparatets verksamma ämne eller ämnen hade slutförts.
Dessutom övervakades bl.a. anmälningen av kemikalieinformation samt bruksanvisningarna för märkningen av preparatens förpackningar för sådana preparat för vilka villkoren för användningen hade fastställts i tillståndet. För de inspekterade desinfektionsmedlen hade tillstånd i regel sökts inom den angivna tidsfristen och behandlingen av tillstånden pågick fortfarande. I sju fall upphörde företagen frivilligt att sälja sådana preparat som saknade tillstånd. Dessutom korrigerade företagen märkningar på fyra preparat där brister hade upptäckts.
Felaktiga märkningar om fibersammansättningar på textilier
Enligt EU-bestämmelser ska det på textilier som säljs till konsumenter finnas en märkning som anger av vilka fibrer textilen består. I Finland ska märkningar om fibersammansättningar tillhandahållas på finska och svenska. I fjol utövade Tukes tillsyn över märkningar om fibersammansättningar på 35 textilier. I 19 fall gavs företagen en anmärkning om att fibersammansättningen var felaktig. Största delen av märkningsfelen gällde användningen av termen merinoull och i några fall användningen av termen ekologisk bomull. Märkningen enligt lagstiftningen är numera till exempel "ull - merino" eller "bomull - ekologisk".
Märkningar om fibersammansättningar på textilier ger konsumenter nyttig information inför köpbeslut. En del konsumenter vill till exempel undvika konstfibrer, och för andra kan det vara viktigt att det inte finns något animaliskt i produkten.
Tukes övervakar kemikalieprodukter riskbaserat i form av projekt
Tukes övervakar kosmetik- och kemikalieprodukter på marknaden, biocider, såsom desinfektionsmedel, växtskyddsmedel, ädelmetallprodukter, kemikalier i föremål samt märkningar om fibersammansättningar på textilier. Den tillsyn som Tukes utövar är riskbaserad och projektartad. Ansvaret för säkerheten för produkter på marknaden vilar på tillverkaren, importören och distributören. Myndigheter granskar inte kosmetika, kemikalieprodukter, smycken eller textilier på förhand. Ett undantag är flera biocider och alla växtskyddsmedel som kräver ett godkännande och tillstånd från Tukes innan de kan släppas ut på marknaden i Finland.
Mer information:
Överinspektör Elina Vaahtovuo, tfn 029 5052 003 (tillsynsprojekt för gasmaskfilter)
Överinspektör Petteri Talasniemi, tfn 029 5052 104 (PFAS-föreningar i kosmetika)
Överinspektör Pirjo Säle, tfn 029 5052 672 (ädelmetallprodukter, smycken)
Överinspektör Jussi Ollikka (biocider, t.ex. desinfektionsmedel, växtskyddsmedel), tfn 029 5052 086
e-post i formatet: [email protected]
Länkar: Webbplatsen Farliga produkter