- Tuholaisten torjunnassa on tärkeää ehkäistä ennalta ongelmien syntymistä ja ryhtyä nopeasti torjuntatoimiin.
- Kun ostat tuholaistorjunnan palveluita, varmista, että palveluntarjoaja löytyy Tukesin tutkinto- ja yritysrekistereistä.
- Jyrsijöitä voi torjua varmistamalla, ettei niille ole helppoa ravintoa esimerkiksi huolimattomasti hoidetuilla lintujen ruokintapaikoilla. Lue ohjeet jyrsijöiden torjuntaan.
- Kysymys ja vastaus: Miksi kuluttajat eivät saa enää torjua rottia jyrsijämyrkyillä?
- Kysymys ja vastaus: Miten torjun rottia ilman jyrsijämyrkkyjä?
- Jos havaitset lutikoita asunnossasi, tarvitaan ammattimaista tuholaistorjuntaa. Ota yhteyttä isännöitsijään. Lue lisää hyönteisten torjunnasta sisätiloissa
- Kasvintuotannossa tuhoeläinten, kasvitautien ja rikkakasvien torjuntaan voidaan käyttää kasvinsuojeluaineita.
- Hyvä tapa on ilmoittaa kasvinsuojeluaineiden käytöstä ennakkoon asukkaille, välttää leikkipaikkoja käsittelyssä, käsitellä alue silloin, kun sitä ei käytetä ja merkitä käsitelty alue selvästi.
- Lasten leikkipaikoilla kannattaa käyttää rikkakasvien torjuntaan mekaanisia menetelmiä, kuten kitkemistä.
- Tiedote: Kasvinsuojeluaineiden käyttöä harkittava tarkkaan julkisilla alueilla
- Kysymys ja vastaus: Kerrostalomme pihaa myrkytetään rikkaruohojen torjumiseksi, eikä asukkaille ole kerrottu mitään. Olen huolissani lasten, lemmikkien ja pihapiirin eliöiden takia. Voiko näin tehdä?
- Kiinteistön sähköjärjestelmä ei ole ikuinen niin kuin eivät ole rakennuksen ikkunat, putket tai muutkaan osat. Sähköasennukset, asennuskalusteet ja sähkökeskusten komponentit kuluvat ja tulevat käyttöikänsä päähän ajan myötä.
- Vikaantumisen merkkejä voivat olla usein palavat sulakkeet, välkkyvät valot, käryävät pistorasiat, rikkonaiset johdot.
- Tiedote: Säännöllinen kunnossapito voi estää isot vahingot
- Ohje: Kodin sähkölaitteiston kunnossapito
- Varsinaisia sähköasennustöitä saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset. Asukkaat saavat tehdä itse joitakin pieniä sähkötöitä, mutta silloin täytyy varmistua siitä, että ne osataan varmasti tehdä oikein ja turvallisesti.
- Kysymys ja vastaus: Mistä voin tarkistaa, onko yrityksellä oikeus tehdä sähkötöitä?
- Kysymys ja vastaus: Pitääkö sähköurakoitsijan tekemät sähköasennustyöt erikseen tarkastuttaa?
- Kysymys ja vastaus: Mitä on otettava huomioon, kun uusitaan tai muutetaan kylpyhuoneen sähköasennuksia? Miten sähkölaitteita käytetään turvallisesti kylpyhuoneessa?
- Ohjeita asukkaalle: Sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle, mutta mitä saa asentaa itse?
- Kyllästetystä puusta liukenee ajan myötä kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia sekä ihmisen että ympäristön hyvinvoinnille.
- Kysymys ja vastaus: Voiko ratapölkkyjä ja sähköpylväitä käyttää piharakentamiseen?
- Kyllästetyn puun käyttö ulkorakentamisessa
- Kyllästetyn puun käytön rajoitukset
- Ota lämmitysjohdot irti pistorasiasta, kun ne eivät ole käytössä.
- Tietoa liitäntäkaapeleista, pistorasioiden asennusvaatimuksista ja auton lämmittimistä
- Kysymys ja vastaus: Pitääkö autonlämmityspistorasioiden olla lukitussa tilassa?
- Pelastuslain palovaroittimia koskevat vaatimukset muuttuivat 1.1.2024. Muutoksen myötä palovaroittimen hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy vuoden 2026 alusta alkaen asukkaalta rakennuksen omistajalle. Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin.
- Palovaroittimien vaatimukset, sijoittaminen ja kunnossapito
- Turvallisuus- ja ympäristönsuojelusyistä lämpöpumppujen asennuksia ei saa tehdä itse tai teettää epäpätevällä asennusliikkeellä. Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia yritykseltä, joka hoitaa asennuksen ja tarjoaa lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja.
- Öljylämmityslaitteistoa kannattaa huoltaa säännöllisesti. Öljylämmityslaitteistosta luopumisessa on huomioitava monia turvallisuusasioita. Sekä huolto että poisto kannattaa tilata Tukesin hyväksymältä liikkeeltä, jolla on riittävä osaaminen ja tarvittava kalusto.
- Pätevät liikkeet löydät Tukesin rekisteristä
- Ilmalämpöpumput
- Öljylämmityslaitteistot
Hissiin liittyvät vastuut
- Hissin turvallisuudesta vastaa hissin haltija, jota edustaa asunto-osakeyhtiöissä tyypillisesti hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä. Lue lisää: Kuka vastaa hissin turvallisuudesta?
- Taloyhtiön vastuu hissistä
- Näin hissin käyttäjä voi vaikuttaa turvallisuuteen
- Kysymys ja vastaus: Miten usein hissiä on huollettava?
- Kysymys ja vastaus: Kuinka usein hissi tarkastetaan?
- Kysymys ja vastaus: Pitääkö hississä olla tarkastuskortti?
- Kysymys ja vastaus: Onko kaikki hissin määräaikaistarkastuksen pöytäkirjassa mainitut viat korjattava?
Hissin modernisointi
- Hissin uudistaminen
- Kysymys ja vastaus: Onko taloyhtiömme pakko modernisoida aivan toimintakuntoinen 70-luvun hissi?
- Kysymys ja vastaus: Mitä turvallisuuspuutteita on 80-luvun hississämme?
- Kysymys ja vastaus: On epäselvyyttä, onko hissin muutostöiden yhteydessä tehtävä ratkaisu vaatimusten mukainen. Mistä kysyn neuvoa?
Taloyhtiön leikkipaikan pitää täyttää kulutuspalvelulain 185/2025 vaatimukset. Taloyhtiö on lain tarkoittama palveluntarjoaja, jonka tehtävänä on varmistua leikkipaikan turvallisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. seuraavaa:
- Taloyhtiön yhteisille piha-alueille tulisi hankkia ainoastaan leikkikenttävälinestandardin SFS-EN 1176 mukaisia, julkiseen käyttöön soveltuvia välineitä. Iskua vaimentavien putoamisalustojen osalta huomioitavaksi tulee SFS-EN 1177 -standardin vaatimukset. Esimerkiksi yleisimmät marketeissa myytävät trampoliinit on tarkoitettu vain valvottuun kotikäyttöön omille pihoille. Julkisille leikkikentille, kuten taloyhtiön yhteisille pihoille, soveltuvat pienemmät ja maatasoon asennettavat EN-1176 -leikkikenttävälinestandardin mukaiset trampoliinit, joiden tapaturmariski on pienempi ja käytön valvonnan tarve on vähäisempi.
- Leikkikenttävälineiden asennuksessa pitää noudattaa välinevalmistajan antamia ohjeita sekä yllä mainittuja standardeja.
- Leikkipaikan kunnosta pitää huolehtia koko käyttöiän ajan
- Taloyhtiön pitää dokumentoida leikkipaikan turvallisuutta, kuten tunnistetut vaarat, leikkipaikalla tapahtuneet onnettomuudet sekä leikkivälineille tehdyt tarkastukset ja huollot. Dokumentaation muoto on vapaa, mutta se tulee olla kirjallisessa muodossa. Taloyhtiössä dokumentaatio voi olla esim. osa kiinteistön pelastussuunnitelmaa, kunnossapitosuunnitelmaa ja leikkipaikan ylläpitodokumentaatiota.
Vinkkejä taloyhtiön leikki- ja ulkokuntoilupaikan suunnitteluun ja ylläpitoon: katso video Youtubessa
Katso lisätietoa sivulta Ohjeita palvelujen turvallisuudesta
- Taloyhtiö vastaa käyttämiensä huoneistokohtaisten mittareiden tai taloyhtiön sisäisen kulutuksen mittaamiseen käytettävien mittareiden vaatimustenmukaisuudesta silloin, kun taloyhtiön laskutus perustuu mittareiden antamaan mittaustulokseen. Lue lisää kulutusmittauksesta ja vastuista
- Vesimittareiden luotettava toiminta riippuu suurelta osin mittareiden oikeasta asennuksesta. Vesimittarin käyttäjä, esim. asunto-osakeyhtiö, vastaa myös siitä, että vesimittarin asennusta koskeva suunnittelu ja asennustyö on tehty niin, että säädösten vaatimukset täyttyvät. Asunto-osakeyhtiön kannattaa käyttää ammattilaisia suunnitteluun ja toteutukseen. Lisätietoa vesimittareista
- Tietoa sähköautojen latausmittauksesta
- Tiedote: Oikea asennus ja käytössäoloaika vaikuttavat vesimittarin luotettavuuteen
- Tiedote: Vesimittarin etäluenta ei korvaa vesimittarin näyttöä
- Kysymys ja vastaus: Mitä vaatimuksia on kiinteistöjen veden, sähkön, kaasun ja kaukolämmön kulutusta mittaaville laitteille?
- Kysymys ja vastaus: Taloyhtiömme/huoneistomme vesimittaria ei ole tyyppihyväksytty. Miten pitäisi menetellä?