Muutoksia CLP-asetuksen yhdenmukaistettuihin luokituksiin ja merkintöihin
Kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaa CLP-asetusta on päivitetty. Uusia aineita on lisätty asetuksen liitteeseen VI, ja joidenkin liitteessä jo olevien aineiden luokituksia ja merkintöjä on muutettu.
CLP-asetuksen (EY) N:o 1272/2008 liitteessä VI luetelluille aineille on EU:ssa yhdenmukaistetut ja sitovat luokitus- ja merkintävaatimukset. Euroopan unionin komissio on antanut asetuksen (EU) 2025/1222 (CLP-asetuksen 23. tekninen mukautus), jolla CLP-asetuksen liitteeseen VI lisätään 22 uutta nimikettä, ja muutetaan kymmenen liitteessä jo olevan aineen luokitusta.
Uusia nimikkeitä
Uusina aineina liitteeseen VI on lisätty mm. otsoni ja dityppioksidi eli ilokaasu. Otsoni saa mm. luokituksen välittömästi myrkylliseksi kategoriaan 1 (tappavaa hengitettynä), ja elimiä vahingoittavaksi kerta-altistumisen kautta (kohde-elimenä hermosto ja sydän- ja verenkiertojärjestelmä). Otsoni luokitellaan myös hapettavaksi kaasuksi kategoriaan 1. Edellä mainituilla luokituksilla voi olla vaikutusta teollisuuslaitosten ilmoituksiin ja lupiin kemikaaliturvallisuussäädösten nojalla. Lisäksi otsoni luokitellaan sekä syöpää aiheuttavaksi että perimävaurioita aiheuttavaksi kategoriaan 2. Se saa myös ympäristövaaraluokituksen erittäin myrkylliseksi vesieliöille välittömän ja pitkäaikaisen altistumisen seurauksena.
Ilokaasu luokitellaan lisääntymiselle vaaralliseksi kategoriaan 1, sillä sen on todettu aiheuttavan vaurioita kehittyvässä sikiössä, ja vaikuttavan haitallisesti hedelmällisyyteen. Se luokitellaan myös hermostoa vahingoittavaksi toistuvan altistuksen seurauksena sekä narkoottisten vaikutusten perusteella. Ilokaasu tuhoaa yläilmakehän otsonia, ja saa sen perusteella luokituksen otsonikerrokselle vaaralliseksi.
Muuttuneita aineiden luokituksia
Liitteeseen VI aiemmin sisällytetyn kymmenen aineen luokitusta ja merkintöjä on päivitetty. Muutamien Suomessakin käytössä olevien kasvinsuojeluaineiden tehoaineiden luokitusta on päivitetty. Kaptaani saa uuden luokituksen lisääntymiselle vaaralliseksi kategoriaan 2, ja sen välittömän myrkyllisyyden sekä ihoherkistävyyden luokitusta tiukennetaan. Lisäksi se luokitellaan kohde-elimiä vahingoittavaksi toistuvassa altistumisessa. Klopyralidi saa ympäristövaaraluokituksen erittäin myrkylliseksi vesieliöille pitkäaikaisessa altistumisessa, ja prokinatsidi luokituksen elinkohtaisen myrkyllisyyden suhteen toistuvassa altistumisessa, kohde-eliminä kilpirauhanen ja maksa.
Luokitusten vaikutus kosmeettisiin valmisteisiin
Uuden komission asetuksen aineista kahdeksaa käytetään kosmeettisissa valmisteissa eli ne löytyvät komission ylläpitämästä Cosing-tietokannasta. Näistä aineista kolme saa CMR-luokituksen: otsoni, ilokaasu ja tetrahydrofurfuryylimetakrylaatti. Nämä aineet voivat tulla kielletyiksi kosmeettisissa valmisteissa EU:n kosmetiikka-asetuksen (EY) N:o 1223/2009 artiklan 15 nojalla.
Yhdenmukaistettu luokitus annetaan tavallisesti hengitysteitä herkistäville, sukusolujen perimää vaurioittaville, syöpää aiheuttaville ja lisääntymiselle vaarallisille aineille eli ns. CMR-aineille, sekä kaikille biosidien ja kasvinsuojeluaineiden tehoaineille.
Yhdenmukaistettua luokitusta ja merkintöjä on käytettävä luettelossa mainittujen vaaraluokkien ja jaotteluiden osalta. Muiden vaaraluokkien tai jaotteluiden osalta aine on luokiteltava itse.
Aineen harmonisoidulla luokituksella voi olla vaikutuksia myös muiden säädösten velvoitteisiin. Esimerkiksi CMR-aineet lisätään REACH-asetuksen liitteeseen XVII, jolloin niiden toimittaminen kuluttajakäyttöön on kiellettyä. Edellä mainittuja aineita koskee myös REACH-asetuksen rajoitus tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä. Aineen harmonisoidulla luokituksella voi lisäksi olla vaikutuksia laajamittaisen varastoinnin ja käsittelyn luvanvaraisuuteen.
Uusien luokitusten siirtymäaika helmikuuhun 2027 asti
Komission asetus on tullut voimaan 10.7.2025, ja säännöksiä on sovellettava viimeistään 1.2.2027 lähtien. Aineet ja seokset voi jo luokitella, merkitä ja pakata uuden asetuksen mukaisesti, mutta 18 kuukauden siirtymäaika antaa toimijoille aikaa sopeutua uusiin vaatimuksiin.
Lisätietoja:
Komission delegoitu asetus (EU) 2025/1222
CLP-asetuksesta
Edellinen uutinen CLP-asetuksen yhdenmukaistettujen luokitusten muutoksista
Kosmetiikka-asetus (EY) 1223/2009
Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta 685/2015
Kemikaalineuvonta yrityksille