Husbolaget ska försäkra sig om lekplatsens säkerhet

Mediatiedote
Utgivningsdatum 26.6.2025 8.44
Typ:Pressmeddelande

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att husbolaget måste försäkra sig om säkerheten på sin lekplats och identifiera riskfaktorerna i anslutning till den. Den nya lagen om konsumtionstjänster har medfört en skyldighet för alla tjänsteleverantörer, såsom husbolag, att dokumentera hur säkerheten har säkerställts.

Den nya lagen som trädde i kraft i maj har väckt diskussion i husbolagen och frågor om huruvida lagen gäller dem och vad husbolaget ska göra.

De skyldigheter som lagen medför för husbolagen är ganska begränsade och husbolaget kan genomföra dem på egen hand i stor utsträckning. En utomstående expert kan anlitas vid behov, men det är inte obligatoriskt.

Identifiera farorna och bedöm riskerna

Husbolaget ska på sin egen lekplats identifiera de ställen som kan medföra risk för skador. Många identifierade faror är sådana att det räcker som åtgärd att de beaktas vid regelbunden underhållskontroll och skötsel av lekplatsen. Dessa säkerställer att lekplatsens säkerhet hålls i skick.

Minst årliga inspektioner krävs för exempelvis lekredskapens rörliga delar, såsom slitage på gungkedjor och schacklar, skick och stabilitet av konstruktionernas fundament samt underlagets tillräckliga stötdämpning i fallzonerna. Tillverkaren av utrustningen har ofta fastställt närmare underhållsanvisningar och -intervaller. Det är skäl att följa dem.

Om du upptäcker redskap som gått sönder på lekplatsen eller som har säkerhetsbrister ska du anmäla dem till husbolagets styrelse, disponenten eller servicebolaget i enlighet med husbolagets anvisningar. De bedömer vilka åtgärder som behövs. Vid behov ska ett trasigt redskap tas ur bruk för att trygga säkerheten. Allvarliga olyckor på lekplatsen ska också anmälas till Tukes.

När husbolaget identifierar riskerna på lekplatsen ska det också beakta till exempel faror som orsakas av eventuell trafik i närheten av lekplatsen eller av vattendragen och bedöma behovet av säkerhetsåtgärder.

Gör upp en skriftlig dokumentation

Husbolaget ska dokumentera lekplatsens säkerhet. Risknivån på lekplatserna är i allmänhet låg, så skyldigheten att dokumentera är begränsad. Dokumentationen är fritt formulerad, men den ska vara i skriftlig form. Den kan bestå av t.ex. identifiering av faror och riskbedömning samt en underhållsplan som gjorts upp utifrån dem och registrering av observationer, inspektioner och åtgärder som vidtagits.

Dokumentationen kan till exempel kombineras med husbolagets underhålls- eller räddningsplan.

Följ regelbundet upp lekplatsens skick

Lekplatsens skick ska följas upp regelbundet i husbolagen. Bland annat följande kan kontrolleras:

  • mängden av och stötdämpningsförmågan hos säkerhetssanden (minst på våren)
  • gungornas delar och andra redskap som slits (minst årligen)
  • redskapens stabilitet och fundamentens skick (minst en gång per år)
  • vårdat skick
  • trasiga redskap
  • spår av skadegörelse

Lekplatsens användningsgrad, läge och användare påverkar hur ofta lekplatsen ska granskas och städas.

Lagen om konsumtionstjänster gäller husbolagets lekplats

Enligt Tukes tolkning gäller skyldigheterna i lagen om konsumtionstjänster (185/2025) husbolagets lekplatser. De boende och deras gäster trivs i en lekplats vars säkerhet och övriga underhåll är tryggad. 

Även enligt den tidigare konsumentsäkerhetslagen (920/2011, upphävd) har husbolagen varit skyldiga att försäkra sig om lekplatsens säkerhet.

Lekplatserna har ställvis reparationsskuld

Enligt Tukes observationer förekommer det stora variationer i underhållet av husbolagens lekplatser. De nya lekplatserna är i allmänhet i gott skick och de har vederbörligen installerade lekredskap enligt EN 1176-standarden som är avsedd för lekredskap i gemensamt bruk.

På vissa äldre husbolags lekplatser har det uppstått en reparationsskuld. Säkerhetssanden som dämpar stöten och som används under gungor och andra redskap kan ha spridits sig eller så har underlaget blivit hårt och gräsbevuxet. Då hjälper det inte längre att underlaget luckras upp med en spade, utan det behövs ny säkerhetssand eller ett helt nytt underlag. 

I husbolag som är flera tio år gamla börjar redskapen oundvikligen redan till sin struktur vara i slutet av sin livscykel, om inte lekplatsen redan har förnyats. På husbolagens lekplatser ser man också i viss mån gungor och andra redskap enligt EN 71-standarden som endast är avsedda för privata hemgårdar och inte för gemensamt bruk i husbolaget.

 

Mer information

Sektionschef Janne Niemelä, tfn 029 5052 153, fornamn.efternamn@tukes.fi (t.o.m. 27.6)
Ledande expert Jaakko Laitinen, tfn 029 5052 194, fornamn.efternamn@tukes.fi (fr.o.m. 30.6)

Nyhet: God praxis: Säkerhetskontroll av husbolagets lekplats
Nyhet: Den nya lagen om kundsäkerheten i fritidstjänster
Information för husbolag