Kaasulaitteet – käytä nestekaasua turvallisesti
Kaasulaitteen turvallisuus muodostuu laitteen teknisestä turvallisuudesta ja kaasulaitteen oikeasta käytöstä. Valmistajalla on vastuu siitä, että laitteet ovat turvallisia. Käyttäjän vastuulle jää annettujen ohjeiden noudattaminen.
Nestekaasuna myytävä propaani on luokiteltu palo- ja räjähdysvaaralliseksi kemikaaliksi. Luokituksen yhteydessä on määrätty, mitä tietoja kuluttajalle on annettava nestekaasun vaarallisista ominaisuuksista ja nestekaasun turvallisesta käytöstä.
Kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa nestekaasupulloissa on seuraavat nestekaasua koskevat ohjeet ja varoitukset:
- Erittäin helposti syttyvä ilmaa raskaampi nesteytetty kaasu.
- Kaasupullo on säilytettävä paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.
- Pullon pinnan lämpötila ei saa nousta korkeammaksi kuin +40°C.
- Pulloa ei saa säilyttää kellarissa.
- Pullo on säilytettävä lasten ulottumattomissa.
- Avotuli ja tupakointi kielletty kaasupulloa vaihdettaessa.
- Säilytä ja käytä pulloa pystyasennossa.
- Siirrä kaasupullo turvaan palovaaran uhatessa.
Nestekaasun haju on heikko. Sen takia nestekaasuun sekoitetaan selvästi erottuvaa hajusteainetta, jotta huoneilmaan vuotaneen kaasun haistaa ajoissa.
Jotta nestekaasulaite toimisi oikein ja olisi turvallinen käyttää, tutustu huolella laitteen käyttöohjeisiin ja noudata niitä. Seuraavat kaasulaitteiden käyttöä ja hoitoa koskevat yleiset ohjeet lisäävät nestekaasun käyttöturvallisuutta.
Nestekaasulaitteiden käyttö
- Älä milloinkaan käytä nestekaasulaitteita muuhun kuin niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.
- Letkuasennukset saat tehdä itse. Kiinteissä asennuksissa käytä aina hyväksyttyä kaasuasennusliikettä.
- Huolehdi ilmanvaihdosta. Nestekaasulaitteet tarvitsevat oikein toimiakseen kaasun lisäksi palamisilmaa. Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää.
- Sytytä kaasu heti avattuasi laitteen sulkuventtiilin (hanan).
- Kun vaihdat pulloa, sulje pulloventtiili tai paineensäätimen venttiili sekä varmista, että käyttölaitteen sulkuventtiilit ovat kiinni.
- Katso, ettei lähettyvillä ole avotulta, joka voisi sytyttää mahdollisesti vuotaneen kaasun. Tupakointi on tällöin myös kielletty.
- Jos tunnet kaasun hajua, sulje kaasupullon venttiili ja sammuta avotuli. Tuuleta perusteellisesti ja selvitä, mistä kaasu on vuotanut.
- Poistohormiin liitettäväksi tarkoitetut laitteet tulee liittää hormiin.
- Sulje sisätiloissa olevan kaasupullon pulloventtiili, kun lopetat kaasulaitteen käytön.
- Muista, että kotitalouslaitteiden polttimien tehoa ei saa yrittää lisätä suurentamalla kaasun painetta tai polttimen suutinta. Tästä seuraa helposti epätäydellistä palamista, mistä puolestaan syntyy häkää.
Nestekaasulaitteiden huolto
- Nestekaasun käyttäjä voi itse vaihtaa huonokuntoisen letkun uuteen, tarkkailla putkiston ja letkuliitosten tiiviyttä sekä huolehtia käyttölaitteiden polttimien puhtaudesta.
- Kiinteisiin putkistoihin ja käyttölaitteisiin tarvittavat korjaukset ja huoltotoimenpiteet saa tehdä vain hyväksytty kaasuasennusliike.
- Tarkista letkun kunto sekä letku- ja putkiliitosten tiiviys kerran tai pari vuodessa.
- Letkun kunnon voit tarkistaa yksinkertaisesti taivuttelemalla sitä ja katsomalla, onko siinä murtumia.
- Letku- ja putkiliitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä saippualiuosta mahdollisiin vuotokohtiin.
- Vuotokohtia ei saa etsiä palavalla tulitikulla tai muulla liekillä.
- Muista pitää polttimet puhtaina. Tällöin saat nestekaasusta parhaan hyödyn.
- Toimi aina niin, ettei nestekaasua pääse vuotamaan pulloventtiilistä, letkusta, liitoksesta tai kaasupolttimesta.
Nestekaasuonnettomuudet
Nestekaasupulloihin liittyvät onnettomuudet tapahtuvat yleensä kuluttajakäytössä (nestekaasugrillit, nestekaasujääkaapit) ja ne ovat useimmiten tulipaloja, räjähdyksenomaisia syttymiä sekä häkämyrkytyksiä. Yritystoiminnassa onnettomuudet ja vaaratilanteet liittyvät mm. kattotöihin tai ruoan valmistukseen.
Vuosittain noin 10-20 onnettomuutta johtaa tulipaloon, joka vaatii pelastuslaitokselta toimenpiteitä. Onnettomuudet ovat johtaneet myös vakaviin henkilövahinkoihin. Suurin osa nestekaasupulloihin liittyvistä onnettomuuksista voitaisiin välttää huoltamalla laitteet asianmukaisesti, huolellisella käytöllä (mm. syynä esim. valvomaton käyttö), sekä varmistamalla asennusten turvallisuus.
Usein kysyttyä kaasulaitteista
-
Tarkista kaasulaitteelle soveltuvat käyttöpaikat pakkauksesta ja käyttöohjeista ennen käyttöä. Sisätiloissa saa käyttää vain sisätiloihin suunniteltuja kaasulaitteita. Esimerkiksi terassilämmittimen käyttö sisätiloissa on hengenvaarallista, sillä siitä saattaa vapautua sisäilmaan vaarallinen määrä häkää.
-
Laitteen kaasuletku ja matalapaineensäädin kannattaa vaihtaa vähintään viiden vuoden välein. Jos havaitset merkkejä kulumisesta, kuten letkun haurastumista, kannattaa vaihto tehdä jo aikaisemmin.
Joskus merkkejä kaasulaitteen kulumisesta voi olla vaikea havaita ja ne vaihtelevat laitteittain. Esimerkiksi oikein toimivan kaasulieden tai jääkaapin polttimen liekki palaa tasaisesti pääosin sinisenä, kun taas kellertävä ja lepattava liekki tarkoittaa, ettei palaminen ole puhdasta. Kaasulämmittimen säteilypaneelin kuuluu hehkua lämpenemisen jälkeen kauttaaltaan oranssina, ja paneelin yläreunassa lepattava liekki kertoo vikatilanteesta. Korjauta tai vaihda poikkeavasti toimiva laite aina uuteen.
-
Tarkista laitteen maksimikäyttöaika käyttöohjeesta. Liikuteltavat kaasulämmittimet on yleensä tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Laitetta ei saa koskaan käyttää tilassa, jossa nukutaan, tai jättää valvomatta.
-
Tarkista kaasulaitteen käyttöohjeesta huoltotoimenpiteet, jotka käyttäjä saa tehdä itse. Muut huollot tai korjaukset tulee jättää valtuutetulle asennusliikkeelle. Saat asentaa kaasulaitteen letkun ja matalapaineensäätimen itse kaasupulloon ja laitteeseen, ellei laitteen valmistaja ole ohjeistanut toisin.
-
Turvallinen kaasulaite on ehjä ja puhdas, ja siihen tehdyt letkuliitokset ovat tiiviitä. Sen mukana on käyttöohjeet, joissa laitteen käyttö on kuvattu selkeästi, ja pakkauksessa CE-merkintä, valmistajan tiedot sekä muut tarpeelliset tiedot, jotka mahdollistavat turvallisen asennuksen ja käytön. Olennaista on myös se, että laitetta käytetään oikein, suunniteltuun tarkoitukseen ja suunnitellussa ympäristössä. Turvallisen laitteen polttimien liekit palavat puhtaasti ja vakaasti tuottamatta vaarallisia määriä häkää.
-
Kyllä voit. Kannattaa kuitenkin varmistaa ainakin, että käytetty kaasulaite on ehjä ja puhdas, laitteen mukana toimitetaan sen alkuperäinen käyttöohje ja edelliset käyttäjät eivät ole muokanneet laitetta. Pidä myös huoli, että laite soveltuu käyttötarkoitukseesi.
-
Nestekaasupulloa saa kotona säilyttää esimerkiksi parvekkeella tai terassilla. Vältä pullon sisätiloissa säilyttämistä, paitsi jos pullo on käytössä ja liitetty kaasulaitteeseen, kuten kaasulieteen. Kaasupulloa ei saa säilyttää makuuhuoneessa, kellarissa tai ullakolla. Tämä koskee myös kerrostalon kellari- ja ullakkovarastoja.
-
Kaasulaitteen turvaetäisyydet määrittää laitteen valmistaja, sillä ne ovat osa sen suunnittelua. Kaasulaitteen turvaetäisyydet tulee ilmoittaa laitteen käyttö- ja asennusohjeissa. Jos et ole varma turvaetäisyydestä, ota yhteyttä laitteen myyjään, valmistajaan tai maahantuojaan, joiden yhteystiedot löydät käyttöohjeista tai tuotteen pakkauksesta.
-
Ulkokäyttöön suunniteltuja retkikeittimiä ei saa koskaan käyttää suljetuissa tiloissa tai palavan materiaalin välittömässä läheisyydessä. Ulkokäyttöön suunniteltujen retkikeitinten käyttö teltassa aiheuttaa aina vakavan tulipalon ja häkämyrkytyksen vaaran.
-
Kaasupatruunat kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, jonka järjestäminen on kuntien vastuulla. Metallinkeräykseen tai sekajätteeseen niitä ei saa laittaa, sillä siellä mitkä tahansa vaaralliset jätteet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita keräyspaikalla, kuljetuksessa tai jätteenkäsittelypaikalla. Huomioithan, että viranomainen ei missään tilanteessa suosittele puhkaisemaan kaasupatruunoita.