Henkilönsuojaimet
Henkilönsuojaimia ovat laitteet ja välineet, jotka käytettäessä suojaavat terveyttä tai turvallisuutta. Kuluttajien käyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia ovat esimerkiksi urheilussa ja vapaa-aikana käytettävät henkilönsuojaimet, kuten
- vaatteet ja välineet, joiden tarkoitus on näkyvyydellään osoittaa käyttäjän läsnäolo, kuten heijastinliivit ja jalankulkijaheijastimet.
- maastopyöräilyssä käytettävät polvi- ja säärisuojaimet
- urheilussa käytettävät iskuilta suojaavat päänsuojaimet, kuten pyöräily- ja laskettelukypärät
- kamppailulajeissa käytettävät suojaimet
- suojalasit, joita käytetään ilotulitteita ammuttaessa.
Huomioi nämä henkilönsuojainta hankkiessasi
- Henkilönsuojaimessa on CE-merkintä.
- Henkilönsuojaimen mukana on käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeen on sisällettävä myös valmistajan nimi ja osoite.
- Käyttöohjeissa tulee olla tietoa henkilönsuojaimen käytöstä, varastoinnista, kunnossapidosta, puhdistuksesta ja huollosta.
Urheilussa ja vapaa-aikana käytettäviä henkilönsuojaimia ovat esimerkiksi heijastimet, kenkien liukuesteet, pelastusliivit ja urheilussa käytettävät iskuilta suojaavat suojaimet. Näiden suojainten käyttöohjeessa pitää olla henkilönsuojaimen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, sen nelinumeroinen tunnusnumero sekä osoite. Ilmoitetut laitokset ovat Euroopan unionin jäsenmaiden hyväksymiä ja valvomia tarkastuslaitoksia, joilla on oikeus tehdä tyyppitarkastuksia.
Vaatimustenvastaiset henkilönsuojaimet eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia, ja ne voivat puutteellisen suojaustehonsa takia aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja terveyshaittoja.
Lisää henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista on Henkilönsuojainten vaatimukset -sivulla.
Henkilönsuojaimen valinta
Henkilönsuojaimia on käyttötarkoitukseltaan ja suojaustasoiltaan erilaisia. Käyttöohjeessa on kerrottu, mihin käyttöön henkilönsuojain on tarkoitettu ja mahdolliset käyttörajoitukset. Henkilönsuojainta hankittaessa on varmistettava, että henkilönsuojain on tarkoituksenmukainen ja suojaustasoltaan riittävä.
Esimerkiksi pelastusliivejä ja pyöräilykypäriä hankittaessa on syytä kokeilla useita eri malleja ja valita itselle sopivin vaihtoehto. Kauppojen osaava henkilökunta voi esitellä eri vaihtoehtoja ja suositella kuluttajan tarpeeseen sopivia suojaimia. Henkilönsuojain suojaa käyttäjäänsä vain, jos se oikein valittu ja jos sitä käytetään oikein.
Kuluttajan kannattaa aina ottaa selvää, vaatiiko esimerkiksi remonttityö henkilönsuojaimen käyttämistä. Joidenkin maalien, ohenteiden ja muiden kemikaalien käyttö edellyttää altistumisen ehkäisemiseksi silmien, ihon tai hengityksen suojaamista.
Suojaimen käytössä huomioitavia asioita
- Henkilönsuojaimen kunto on tärkeää tarkistaa säännöllisesti. Henkilönsuojaimen suojausteho tai toimivuus voi heikentyä, jos sitä ei huolleta oikein.
- Henkilönsuojaimet voivat menettää suojaustehokkuuttaan vanhenemisen vuoksi, eivätkä siten välttämättä suojaa riittävästi. Tämän vuoksi henkilönsuojaimet tulee vaihtaa uusiin valmistajan antaman käyttöohjeen mukaisesti.
Suojalasit ilotulitteita ammuttaessa
Yleisimpiä ilotulitevahinkoja ovat silmävammat. Suojalasien käyttö on pakollista ampujalle, mutta myös katsojien on suositeltavaa käyttää suojalaseja. Käytä kunnollisia suojalaseja, kuten sivusuojilla varustettuja sankamallisia suojalaseja. Ne suojaavat silmäsi mahdollisilta kipinöiltä ja roiskeilta sekä pienienergisiltä harhautuneilta tulitteilta.
Käytetyt henkilönsuojaimet
Henkilönsuojaimen suojausteho voi heikentyä suojaimen materiaalin vanhenemisen myötä. Lisäksi suojaimen suojausteho on voinut heikentyä käytössä.
Kypärä voi näyttää päälle päin ehjältä, mutta kovien iskujen, kulutuksen ja voimakkaalle auringonvalolle altistumisen seurauksena suojausteho on voinut heikentyä tai hävitä kokonaan. Myös heijastinliivin heijastusteho on voinut heikentyä pesemisen ja auringonvalolle altistumisen seurauksena.
Henkilönsuojaimia ei suositella hankittavaksi käytettynä. Uusi käyttäjä ei voi tietää, miten aikaisempi omistaja on käyttänyt, huoltanut ja säilyttänyt suojainta. Uutenakin ostetun henkilönsuojaimen suojausteho voi heikentyä, jos sitä ei huolleta oikein.
Usein kysyttyä
-
Kypärän suojausominaisuudet heikentyvät, jos kypärän kanssa joutuu onnettomuuteen tai siihen tulee kolhu. Tällöin kypärää ei pidä enää käyttää. Kolhu voi heikentää suojausominaisuuksia, vaikka siitä ei aiheutuisi kypärään näkyvää vauriota. Tietyt materiaalit voivat heiketä ajan kuluessa esimerkiksi sääolosuhteiden vaikutuksesta. Siksi kypärässä ja sen pakkauksessa on oltava merkintä valmistuskuukaudesta ja -vuodesta.
-
Kypärää ei kannata ostaa käytettynä, sillä et voi olla varma siitä, onko kypärä kolhiintunut aiemmassa käytössä tai miten sitä on säilytetty. Vaikka käytetyssä kypärässä ei olisi näkyvää vauriota, sen suojausominaisuudet ovat voineet heikentyä.
-
Ei voi. Kypärä tulee vaihtaa uuteen.
-
Pelastusliivit voi ostaa käytettynä, jos ne vaikuttavat päällisin puolin hyväkuntoisilta, niiden kiinnitysremmit, pillit ja muut mahdolliset osat ovat kunnossa sekä kellunta-aine on ehjää ja kimmoisaa. Jos käytetyt pelastusliivit ovat huonokuntoiset tai niiden merkinnät, kuten tieto painoluokasta, ovat kuluneet, niitä ei kannata ostaa.
-
Jos kyseessä on paukkuliivi ja liivin ilmakammion kohdalle on tullut pienikin viilto, älä käytä liiviä enää.
Jos kyseessä on taas perinteinen pelastusliivi, käyttöä kannattaa harkita sen mukaan, missä ja millainen viilto on: Vähentääkö viilto liivin kelluttavuutta? Onko mahdollista, että viillon seurauksena liivi repeää pois päältä tai kelluttava materiaali karkaa liivin sisältä? Voit testata liivin toimivuutta turvallisissa olosuhteissa. Voit jatkaa liivin käyttöä, jos se toimii yhä moitteettomasti eikä viillon sijainti vähennä liivin kestävyyttä.
-
Testaa pelastusliivi aina ennen ensimmäistä vesille lähtöä matalassa rantavedessä. Kun olet ostamassa pelastusliivejä, kiinnitä huomiota liivin merkintöihin. Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt asianmukaisesti myös muihin tuotteen vaatimuksiin. Pelastusliiveistä pitäisi löytyä tieto valmistajasta tai maahantuojasta, CE-merkintä ja laaduntarkkailuun osallistuneen laitoksen nelinumeroinen tunnus, kokotiedot, kuten rinnanympärys ja paino, vähimmäiskelluttavuus, käyttötarkoituksesta kertova suoritustaso ja standardinumero. Liivien mukana tulee saada myös käyttöohjeet ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Vakuutus on asiakirja, jolla valmistaja vakuuttaa tuotteen olevan vaatimusten mukainen.
Valitse oikean koon lisäksi käyttötarkoitukseesi sopiva liivi. Merkintä 100 N tarkoittaa, että pelastusliivit on tarkoitettu suojaisille vesille, merkintä 150 N rannikkovesille ja merkintä 275 N avomerioloihin. Testaamalla pelastusliivejä turvallisissa olosuhteissa varmistat, että liivi kelluttaa ja on sinulle sopivan kokoinen.
-
Löydät tiedon pelastusliivien käyttöiästä valmistajan ohjeista. Tarkista pelastusliivien kunto joka tapauksessa aina ennen käyttöä. Pelastusliivien käyttöikään vaikuttaa esimerkiksi säilytys. Liivejä tulee säilyttää kuivassa ja lämpimässä, jotta niihin ei kerry talven aikana hometta. Myös huoltamisessa on noudatettava valmistajan ohjeita. Valmistajan on mainittava pelastusliivien mukana tulevissa ohjeissa, jos esimerkiksi varastointi, puhdistus tai muu vastaava seikka vaikuttaa turvalliseen käyttöön.
-
Löydät tiedon ratsastuskypärän käyttöiästä valmistajan ohjeista. Tyypillisesti käyttöikä on muutaman vuoden. Jos putoat kypärä päässä tai kypärään tulee kolhu, se tulee vaihtaa uuteen. Ratsastuksessa tulee käyttää kypärää, jossa on merkinnät CE ja VG1. Kypärää ei kannata ostaa käytettynä.
-
Suojalaseja on monenlaisia, ja niiden turvallisuusvaatimukset riippuvat esimerkiksi käyttötarkoituksesta. Lasien mukana pitää tulla tieto siitä, millaisilta vaaroilta ne on tarkoitettu suojaamaan. Suojalasit kannattaa siis valita käyttötarkoituksen mukaan.
Kun ostat laseja, kiinnitä huomiota niiden merkintöihin. Suojalaseista tulee löytyä vähintään tieto valmistajasta tai maahantuojasta, CE-merkintä ja käyttötarkoitus. Lasien mukana tulee saada myös käyttöohjeet ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Vakuutus on asiakirja, jolla valmistaja vakuuttaa tuotteen olevan vaatimusten mukainen. Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt asianmukaisesti myös muihin tuotteen vaatimuksiin.