Näin ammut ilotulitteet turvallisesti
Huomioi itsesi ja muut - ilotulitteiden turvallinen käyttö ei ole rakettitiedettä.
Jos ammut ilotulitteita, älä juo
Olet vastuussa ilotulitteiden ampumisen seurauksista tilastasi riippumatta.
Jos ammut ilotulitteita, älä säikyttele eläimiä
Vältä aiheuttamasta haittaa lemmikeille ja villieläimille. Monet eläimet pelkäävät ilotulitteita.
Jos ammut ilotulitteita, mene ulos
Valitse käyttöpaikka niin, ettei ilotulitteiden ampumisesta aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai ajoneuvoille.
Jos ammut ilotulitteita, tarkista oikea aika
Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.
Jos ammut ilotulitteita, muista suojalasit
Suojaa omat ja muiden silmät suojalaseilla, kun ammut ilotulitteita.
Jos ammut ilotulitteita, älä roskaa
Vie käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.
Jos ammut ilotulitteita, ole aikuinen
Älä luovuta ilotulitteita alaikäiselle tai humalaiselle. Vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
Jos ammut ilotulitteita, lue käyttöohjeet
Tutustu ilotulitteiden käyttöohjeisiin hyvissä ajoin ennen niiden käyttöä. Noudata ohjeita.
Toimi näin, kun ammut ilotulitteita
Valitse oikea aika
Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02. Muuna aikana ilotulitteiden käytöstä pitää tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle. Ilotulitus on mahdollista myös muuna alueellisen pelastuslaitoksen hyväksymänä ajankohtana (esim. venetsialaiset).
Valitse sopiva paikka
Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siis välttää. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.
Noudata käyttöohjeita ja suojaa silmäsi
Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.
Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja, ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.
Älä missään tapauksessa:
- Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
- Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
- Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista
- Älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
- Älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä
- Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
- Älä harkitsekaan käyttäväsi muita kuin kaupoissa myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista
- Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten henkilöiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
Säilytys kotona
Lainsäädäntö asettaa vaatimuksia myös ilotulitteiden säilytykselle. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää enintään 5 kg ilotulitusvälineitä. Määrä tarkoittaa ilotulitusvälineissä olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää, jota tulitteissa on käytännössä noin yksi neljäsosa. Sallittu säilytysmäärä on siten kokonaispainoksi muunnettuna noin 20 kg.
Ilotulitusvälineet on säilytettävä lukitussa kaapissa siten, ettei niiden läheisyydessä ole sellaisia lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi aiheuttaa tulitteiden syttymisen. Ilotulitusvälineitä ei kuitenkaan saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.
Usein kysyttyä
-
Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen sekä erillisellä ilmoituksella, joka tehdään käyttöpaikan pelastusviranomaiselle. Joillain paikkakunnilla ilotulitteiden käyttö on sallittua myös esimerkiksi kesän päättyessä ns. huvilakauden päättäjäisissä. Tiedon sallituista ilotulitteiden käyttöajankohdista saat kuntasi järjestyssäännöistä tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.
Sallittuina käyttöajankohtinakaan ilotulitetta ei kuitenkaan saa ampua seuraavissa tapauksissa:
- jos tulite ei ole ehjä
- jos tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
- jos tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
- jos et ole aivan varma, miten tuotetta käytetään
- jos olet alaikäinen
- jos sinulla ei ole suojalaseja
- jos olet humalassa.
-
Pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi huolellisesti auton takakonttiin, jolloin ne eivät ole esimerkiksi lasten ulottuvilla takapenkillä. Ole erityisen huolellinen uusia patoja kuljettaessasi, sillä ne ovat entistä painavampia ja isokokoisempia. Kuljeta patatyyppisiä tuotteita aina pystyssä.
-
Ilotulitteita saa säilyttää samassa asuinhuoneistossa enintään viisi kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana pitää olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan pitää olla kuiva, eikä se saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä, eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä.
Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita on esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa.
Vuodenvaihteesta käyttämättä jääneet ilotulitteet voit säilyttää näin, jolloin ne eivät mene pilalle. Ilotulitteille ei ole määrätty ”parasta ennen” -päivää.
-
Hätäraketteja ei saa käyttää kuin todellisessa hätätilanteessa. Niiden käyttäminen ilotulituksessa on kiellettyä. Viranomaisten luvalla järjestetään joillain paikkakunnilla kuitenkin erityisiä tilaisuuksia, joissa voidaan ampua myös hätäraketteja. Näistä tilaisuuksista kannattaa kysellä veneilyseuroilta.
-
Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut. Sen aikana ei saa lähestyä tuotetta, joka ei toiminut tai syttynyt suunnitellusti. Pidä huoli myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Sopiva suojaetäisyys on tuotteessa ilmoitettu varoetäisyys. Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon. Ilotulitteen myyntipaikan velvollisuus on järjestää viallisten tuotteiden vastaanotto vuodenvaihteen jälkeisinä päivinä.
-
Raketin rakenne
- muovinen kärkikartio
- pahvihylsy runkona
- efektipillerit (mustaruuti + värikemikaalit)
- hajotuspanos, joka levittää ja sytyttää efektit
- puukeppi lennon vakautukseen ja raketin lähetykseen
- raketin ajomoottori mustaruutia
- turvatulilanka raketin sytytykseen
- turvatulilangan suojahylsy, irrotetaan käyttöpaikalla
Ilotulitepadan rakenne
- putket pakattu pahvirasiaan
- rasian ulkopinta koristepaperia
- tulilanka padan ulkopinnassa (vihreä turvatulilanka, syttyy vain päästä)
- putken sisällä ja putkien välillä pikatulilankaa
Yksittäisen putken rakenne
- putki
- pahvihattu
- efektiputki
- efektiruuti (värit, äänet)
- hajotuspanos (mustaruuti)
- heittopanos (mustaruuti)
- pikatulilanka (siirtää sytyttämisen seuraavaan putkeen)
- pohjakappale (puristettua savea)
-
Ei. Älä koskaan korjaile tai parantele ilotulitetta. Ilotulitteen ruuti ja sen apuaineet ovat herkkiä tulelle, iskulle, hankaukselle ja staattiselle sähkölle, jotka kaikki voivat sytyttää ruudin, jos ilotulitetta käsitellään esimerkiksi leikkaamalla, sahaamalla tai poraamalla.
Ilotulitesarjakuva eri kielillä
Ilotulitesarjakuva ruotsiksi/på svenska: Så här skjuter du fyrverkerier på rätt sätt
Ilotulitesarjakuva englanniksi/in english: How to light fireworks safely