Luotettava ja turvallinen infrastruktuuri sekä innovointi

YK:n kestävän kehityksen tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja.

 

Tätä se meillä tarkoittaa. Turvallisuuden ja luotettavuuden edistäminen on Tukesin perustehtävä, jota viemme eteenpäin monin eri tavoin. Innovoinnin edistäminen erityisesti omassa toiminnassamme parantaa toimintamme vaikuttavuutta.

 

 

Näin sitä mittaamme.

Tunnen tuotteeni -merkin suorittaneiden yritysten määrä

Yrityksen itsearvio tehdyistä turvallisuutta edistävistä muutoksista (%)

Mediaviestinnän vaikuttavuus

Luottamus&Maine-tutkimuksen innovatiivisuuden arvosana
 

 

Tavoitteenamme on tehdä Suomesta turvallisempi elää ja toimia. Uskomme, että tiedolla voimme lisätä turvallisuutta, ja vaikuttaa siihen, että kuluttajat ja yrittäjät toimivat vastuullisemmin. Olemme tunnistaneet, että tätä tavoitetta voimme parhaiten edistää 

  • tukemalla pk-yritysten turvallisuus- ja vastuullisuustyötä
  • edistämällä tuotteiden ja palveluiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta
  • viestimällä aktiivisesti hyvistä toimintatavoista ja riskeistä
  • olemalla innovatiivisia ja kertomalla innovaatioistamme

Arvioimme toimintamme vaikuttavuutta muun muassa selvittämällä, kuinka moni yritys sanoo tehneensä turvallisuutta edistäviä muutoksia asioituaan Tukesin kanssa. Luku selvitetään joka toinen vuosi tehtävällä asiakaskyselyllä. Kysely tehtiin viimeksi vuonna 2021, jolloin noin 70 % yrityksistä kertoi tehneensä Tukesin kanssa asioinnin myötä turvallisuutta edistäviä toimia. 

Edistämme oman toimintamme innovatiivisuutta, jotta voimme tunnistaa ja kehittää sellaisia toimintatapoja, jotka tukevat päämääriemme saavuttamista mahdollisimman tehokkaasti.

Innovatiivisuuttamme lisäävät työyhteisömme keskinäinen luottamus, hyvä toimintaympäristön tuntemus sekä kykymme havaita ja ennakoida siinä tapahtuvia muutoksia.

Innovatiivisuuden edistäminen edellyttää myös selkeitä ja innovatiivisuutta tukevia toimintatapoja. Vuoden 2022 aikana edistimme kehittämisen mallia, johon kytkeytyy muun muassa innovatiivisuuden, palvelukyvyn sekä kokonaisarkkitehtuurin parantaminen.  

Laaja ja aktiivinen sidosryhmäyhteistyö rakentaa pohjaa innovaatioille. Teemme valmentavaa valvontaa, jossa neuvonta ja opastus ovat keskeisessä roolissa turvallisuuden edistämisessä. Tarvittaessa puutumme epäkohtiin säädösten edellyttämällä tavalla. Näemme, että luottamus, keskustelu ja tiedon jakaminen Tukesin ja sidosryhmiemme välillä ruokkivat myös turvallisuusinnovaatioita.

Tukes teettää vuorovuosin asiakas- ja sidosryhmätutkimuksen. Vuonna 2022 vuorossa oli sidosryhmätutkimus. Sidosryhmätutkimuksen väittämään ”Tukes pyrkii uudistamaan toimintaansa rohkeasti” arvosanaksi tuli 3,4 (asteikko 1–5). 

Sidosryhmätutkimukseen vastanneista (n=216) 76 % arvioi Tukesin seuraavan innovatiivisten ratkaisujen kehitystä ja pyrkivän olemaan kehityksessä mukana (73 % vuonna 2020). Vastaajista 21 % arvioi Tukesin kehittävän aktiivisesti toimintaansa ja ottavan käyttöön uusia innovatiivisia ratkaisuja (23 % vuonna 2020 vuonna). 

Vuosittaisessa julkishallinnon Luottamus&Maine-tutkimuksessa Tukesin innovaatioarvosana oli kohonnut edellisestä vuodesta tasolle 3,60 (3,55 vuonna 2021).

Innovatiivisuus on hyvällä tasolla.
Kansalaiset arvioivat Tukesin innovatiivisuuden hyvälle tasolle.

Edistämme tuotteiden ja palveluiden turvallisuutta monella tavalla

Osallistumme aktiivisesti tuotteiden ja palveluiden turvallisuutta koskevien säädösten sekä standardien valmisteluun. Tällä tavalla parannamme tuotteiden ja palveluiden turvallisuustasoa jo niiden suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi olimme mukana valmistelemassa ISO-standardia, jolla lisätään trampoliinipuistojen turvallisuutta.

Case: Vaikutimme trampoliinipuistojen turvallisuuteen 

Tukes on ollut aktiivisesti mukana edistämässä trampoliinipuistojen turvallisuutta. Olemme osa vuonna 2018 perustettua kansainvälistä työryhmää, joka valmisteli trampoliinipuistoja koskevaa ISO-standardia (SFS-EN 23659:2022), joka julkaistiin loppuvuodesta 2022. Siinä esitetään vaatimuksia rakentamiseen ja operointiin liittyen.

Standardin myötä alalle saatiin turvallisuutta koskevat yhteiset pelisäännöt. Näitä voivat hyödyntää suunnittelijat, rakentajat, palveluntarjoajat, tarkastuslaitokset sekä valvovat viranomaiset ympäri maailman. Vaikka turvallisuusvaatimukset ovat standardin keskiössä, annetaan siinä lisäksi ohjeita muun muassa ympäristönäkökohtien huomioon ottamiseksi palvelussa käytettävien tuotteiden koko elinkaaren osalta.  

Työryhmässä oli osallistujia kolmelta eri mantereelta. Standardien teko on yleensä jatkuvaa kompromissien tekemistä, kuten myös tälläkin kertaa. Siitä huolimatta standardi saatiin julkaisukuntoon kohtuullisen ripeästi. Korona-pandemia antoi oman lisämausteensa tekemiseen lopettaen lähitapaamiset kokonaan.

Näimme kuluttajapalvelut-ryhmässä työryhmään osallistumisen tärkeänä osana trampoliinipuistojen turvallisuuden edistämistä sekä olemassa olevien että markkinoille saapuvien toimijoiden osalta. Käyttäjien virheiden lisäksi tämän suositun vapaa-ajan toiminnan vaarallisuutta lisäävät Tukesin valvontahavaintojen perusteella väärin mitoitetut ja toteutetut rakenneratkaisut. Myös puutteelliset toimintamallit esimerkiksi käyttäjien ohjeistuksessa ja valvonnassa ovat heikentäneet toiminnan turvallisuutta. 

Tukesin yhtenä tavoitteena oli saada standardille laajempaa vaikuttavuutta laajentamalla se koskemaan trampoliinipuistojen lisäksi myös muiden aktiviteettipuistojen trampoliinihyppy- ja laskeutumisalueita. Tämän saavuttamisen lisäksi onnistuimme matkan varrella muun muassa oppimaan paljon uutta alan ammattilaisilta ja luomaan yhteyksiä eri sidosryhmien kesken. 

Lapsi trampoliinipuistossa.
Kuluttajapalvelut-ryhmä edisti aktiivisesti trampoliinipuistojen turvallisuutta.

Vuonna 2022 osallistuimme ministeriöiden tukena muun muassa rakennustuoteasetuksen valmisteluun, josta voit lukea alla olevasta case-esimerkistä. 

Case: Rakennustuotteissa otettava jatkossa paremmin huomioon kiertotalous ja ympäristövaikutukset

Rakennusmateriaaleilla ja -tuotteilla on merkittävä osuus rakennuksen elinkaaren aikaisista kasvihuonekaasupäästöistä. Niiden suhteellinen osuus kasvaa rakennusten energiatehokkuuden parantuessa ja rakennuksen käytön aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentyessä. Pääosa rakennusmateriaalien ja -tuotteiden aiheuttamista päästöistä syntyy valmistusvaiheessa. 

Suurin osa rakennustuotteista kuuluu EU:n rakennustuoteasetuksen (EU) 305/2011 soveltamisalaan. Rakennustuoteasetuksessa säädetään yhdenmukaisista edellytyksistä rakennustuotteiden markkinoille saattamiseen. Tarkoituksena on varmistaa toimivat sisämarkkinat ja tuotteiden vapaa liikkuvuus. Nykyisessä rakennustuotelainsäädännössä ei ole huomioitu tarpeeksi rakennustuotteiden ympäristövaikutusten arviointia tai tuotteiden uudelleenkäyttöä ja se koskee lähtökohtaisesti uusia tuotteita. Rakennustuotteiden suoritustason arvioinnissa käytettävät yhdenmukaistetut menetelmät kattavat vain joitakin ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. 

Rakennustuoteasetus on tällä hetkellä uudistettavana. Yksi tärkeimmistä muutoksista on sisällyttää asetukseen uudelleen käytettävät tuotteet ja ottaa käyttöön rakennustuotteita koskevia ympäristövaatimuksia. Suomi on voimakkaasti ajanut rakennustuotteiden uudelleenkäytön ja kierrättämisen mahdollistamista ja sen huomioimista EU:n tuotelainsäädäntöön. Osallistumme aktiivisesti rakennustuoteasetuksen uudistustyöhön yhteistyössä ministeriön ja toimialan kanssa sekä EU:n markkinavalvontaviranomaisten yhteistyöryhmässä. 

Ennen uuden rakennustuoteasetuksen voimaantuloa rakennustuotteiden udelleenkäyttömahdollisuuksista ja ympäristövaatimuksista säädetään kansallisesti. Viime kädessä uudelleenkäytettävien tuotteiden kelpoisuus osoitetaan rakennuspaikkakohtaisessa varmentamisessa. Valmisteilla olevan uuden rakentamislain yhtenä tarkoituksena on luoda materiaalien kiertotaloudelle edellytykset velvoittamalla tekemään luvanvaraisissa hankkeissa purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen sekä ohjaamalla uudisrakentamista materiaalien hyödyntämiseen kannustaviin ratkaisuihin.

Tukes osallistuu ministeriön ja sidosryhmien kanssa yhteistyöfoorumeihin, joissa tarkoituksena on luoda yhteiset periaatteet ja käytännöt rakennustuotteiden kiertotalouden edistämiselle varmistaen turvalliset, terveelliset ja vaatimustenmukaiset tuotteet rakennuskohteisiin. 

Kuluttajapalvelut-ryhmä valvoo, että vapaa-ajan palveluiden tarjoajat noudattavat kuluttajaturvallisuuslakia (920/2011) ja huolehtivat siitä, että palvelut ovat turvallisia asiakkaille. Muun muassa luontopolut, patikointi- ja pyöräilyreitit, retkiluisteluradat, uimarannat ja muut luonto- ja ulkoliikuntapaikat sekä ohjatut luontopalvelut ovat kuluttajapalveluita.

Vastuullisesti toteutetuissa luontopalveluissa palveluntarjoaja ottaa huomioon sekä asiakkaiden että ympäristön turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Luonnossa tapahtuvassa toiminnassa korostuvat vastuullisuus ja turvallisuus, joita pyrimme edistämään muun muassa strategioilla ja webinaareilla. 

Case: Luontopalveluiden turvallisuutta kohennettiin kansallisilla strategioilla sekä Tukesin ohjeilla ja webinaareilla

Koronan aiheuttamat matkustusrajoitteet toivat kotimaan matkailuun ja luontokohteisiin uusia asiakkaita ruuhkaksi asti. Luontopalveluiden kasvanut suosio ja siitä aiheutuneet riskit huomattiin kuluttajapalvelut-ryhmässä. Luontopalveluiden jatkuvan valvonnan lisäksi olimme mukana laatimassa Suomelle ensimmäistä kansallista luonnon virkistyskäytön strategiaa, joka julkaistiin toukokuussa 2022.

Toimme strategiatyöryhmässä esiin turvallisuuden merkitystä osana vastuullista palveluiden tuottamista. Samalla teemalla olimme mukana laatimassa Suomelle matkailustrategiaa vuosille 2019–2028. Jälkimmäisessä painottuivat ulkomaalaisten matkailijoiden turvallisuus, kun taas edellinen kohdistui enemmän meihin suomalaisiin ja lähivirkistäytymiseen. Molemmissa strategiatyöryhmissä olimme mukana asiantuntijoina. Toimme esille mahdollisesti kasvavia turvallisuusuhkia, joita olemme havainneet valvontatoiminnassa ja alan toimijoiden kanssa tehdyssä yhteistyössä.

Annoimme luonto- ja ulkoilupalveluiden tarjoajille lisäoppia turvallisuudesta esimerkiksi tekemällä toimintaohjeen vapaalaskupalveluiden tarjoajille. Järjestimme myös syksyllä 2022 reittien ylläpitäjille suunnatun webinaarin, jossa käsittelimme monipuolisesti erilaisten reittien, kuten hiihtolatujen, pyöräily-, vaellus- ja ratsastusreittien sekä luonto- ja kuntopolkujen asiakasturvallisuutta. Webinaari saavutti suuren suosion. Osallistujia oli yli 200, ja siitä saatu palaute oli erittäin positiivista. Menestyksekkään webinaarin innoittamana ja suuren osallistujamäärän vuoksi järjestämme vastaavanlaisen webinaarin myös tulevana vuonna.

Ihmisiä metsässä pyörän päällä ja seisomassa.
Tukeslaisia pyöräretkellä.

Tarjoamme laajasti ajantasaista turvallisuustietoa yritysten ja kansalaisten käyttöön. Esimerkkinä tästä ovat viime vuonna avattu vaarallisettuotteet.fi-sivusto sekä yrityksille suunnattu vuonna 2022 päivitetty Tunnen tuotteeni -oppimisympäristö.

Case: Vaarallisettuotteet.fi-sivusto yritysten ja kansalaisten apuna

Valaisimessa sähköiskun vaara. Pikkulapselle tarkoitetussa lelussa irtoavia, pieniä osia. Puhdistusaineessa luvatonta kemikaalia. Lainsäädännön jo kieltämä laite markkinoilla. Esimerkiksi tällaisista vaarallisista tai vaatimusten vastaisista tuotteista kuluttajat ja ammattilaiset voivat hakea tietoa vaarallisettuotteet.fi-sivustolta, joka avattiin kesäkuussa 2022. 

Sivustolla julkaistaan sekä viranomaisten että yritysten itsensä markkinoilta poistamia tai poistettaviksi tarkoitettuja tuotteita. Palvelu on rakennettu niin, että sitä on helppo käyttää tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Tuotteiden hakeminen on vaivatonta joko hakutoiminnon avulla tai selailemalla. Tuotteita voi myös listata esimerkiksi ajan tai riskin mukaan. Tiedon jakaminen yhdistetysti yhden kanavan kautta auttaa kuluttajia tiedon löytämisessä. Sivusto on saavuttanut runsaasti kävijöitä - viime vuodelta niitä kertyi yli 30 000 kesäkuusta alkaen.  

Kehitämme palvelua aktiivisesti sidosryhmiltä saatavan palautteen perusteella. Nykyisten neljän ilmoittavan viranomaisen (Tukes, Syke, STUK ja STM) lisäksi palveluun on kutsuttu mukaan kaikki Suomen markkinavalvontaviranomaiset. Me vastaamme Tukesissa sivuston ylläpidosta ja toimimme projektin vetäjänä.

Vaarallisettuotteet.fi-sivustolta yritykset ja kansalaiset näkevät vaaralliseksi tai vaatimustenvastaiseksi havaittuja tuotteita. Yhdeltä sivulta löytyvät usean viranomaisen ilmoitukset mahdollistavat kaikille kätevän tavan seurata ilmoituksia. Yritykset voivat hankintapäätöksien yhteydessä tutustua tuotteissa ja tuoteryhmissä havaittuihin puutteisiin ja varmistaa, että tilattavissa tuotteissa ei niitä ole. Myös kuluttajat voivat katsoa sivustolta, onko jokin heidän hankkimansa tuote todettu puutteelliseksi.

Jyri Pekkanen, ylitarkastaja

Yksi tapa tukea pk-yritysten turvallisuus- ja vastuullisuustyötä on Tukesin vuonna 2021 julkaisema Tunnen tuotteeni -ympäristö, jonka avulla kulutustavaroiden valmistajat, maahantuojat ja jakelijat voivat kasvattaa osaamistaan, testata sitä ja viestiä tuoteturvallisuudesta.

Käytämme tämän tavoitteen mittarina Tunnen tuotteeni -merkin suorittaneiden yritysten lukumäärää, joka oli 8 kappaletta vuonna 2022 (4 kappaletta vuonna 2021). Seuraamme myös oppimisympäristön kävijämäärää, joka oli yli 2300 vuoden 2022 kesäkuusta alkaen. Tavoitteena on kasvattaa oppimisympäristön kävijämääriä ja sen edistämiseksi julkaisimme vuonna 2022 palveluun oppimismateriaalia, jotta tenttien suorittamiseen ja merkin saamiseen olisi johdonmukainen polku. Lisäksi Tukesin asiantuntijat markkinoivat palvelua esimerkiksi asiakastapaamisissa ja kuukausikirjeissä.
 

Tunnen tuotteeni -merkin suorittaneiden yritysten määrä on tuplaantunut.
Kehitämme Tunnen tuotteeni -palvelua jatkuvasti ja lisäämme sinne uusia oppimismateriaaleja.

Tuoteturvallisuutta edistetään myös mediaviestinnällä

Tukesin mediaviestinnän yhtenä tavoitteena on ennalta ehkäistä onnettomuuksia ja vaaratilanteita, joita tuotteiden huolimaton tai virheellinen käyttö voi aiheuttaa. Vuonna 2022 julkaisimme 25 tuoteturvallisuuteen liittyvää mediatiedotetta. Aiheina olivat mm. lastentarvikkeet ja lelut, sähkö- ja kaasulaitteet, työkalut ja rakennustarvikkeet, ilotulitteet, heijastimet ja hengityksensuojaimet. Useimmat tiedotteet liittyivät Tukesin valvontaan, jossa vaarallisia tuotteita oli poistettu markkinoilta. Tiedotteissa varoitettiin kuluttajia vaarallisista tuotteista ja opastettiin tuotteiden turvalliseen käyttöön. 

Kaikki Tukesin tuoteturvallisuuteen liittyvät tiedotteet saivat mediassa viime vuonna 620 uutisosumaa. 

Mediaviestinnässä painottuivat seuraavat teemat: lasten turvallisuus, kiertotalous sekä sähkö- ja kaasulaitteiden turvallinen käyttö. Lasten turvallisuuteen liittyen julkaisimme neljä tiedotetta, joista yksi liittyi lasten juomapulloihin, kaksi vaarallisiin leluihin ja yksi itse tehtyjen lelujen ja lastentarvikkeiden turvallisuuteen.

Mediatiedotteiden lisäksi järjestimme mediatilaisuuden joululeluista ja toteutimme leluprojektin yhdessä muiden viranomaisten (Tullilaboratorio, Traficom, Kilpailu- ja kuluttajavirasto) kanssa. Leluihin ja lastentarvikkeisiin liittyvät tiedotteet saivat yhteensä 210 mediaosumaa. Joululeluaihe oli esillä myös tv:ssä ja radiossa.

Energiapulan ja sähkön hinnan kallistumisen johdosta ilmeni uudenlaisia riskejä, kun ihmiset ottivat käyttöön lisälämmittimiä sähköä säästääkseen. Mediatiedotteissa varoitettiin mm. kaasulämmittimien riskeistä sisätilojen lisälämmittiminä sekä neuvottiin, miten sähkölaitteita käytetään oikein ja turvallisesti, jotta sähköpalot vältettäisiin.

Sähkölaitteisiin ja sähköpaloihin liittyvät tiedotteet saivat yhteensä 130 mediaosumaa. Kaasugrilleistä, kaasulämmittimistä ja retkikeittimistä tehdyillä tiedotteilla oli uutismediassa yhteensä 115 osumaa. 

Ilotulitteiden turvallista käyttöä edistimme mediatiedotteella, jossa muistutettiin suojalasien käytöstä, jotta silmävammoilta vältyttäisiin. Ilotulitekampanjan pääpaino oli kuitenkin someviestinnässä, koska kohderyhminä olivat pääasiassa nuoret miehet, joita ei uutisjutuilla tavoiteta.

Kampanjassa oli mukana somevaikuttajia, jotka tekivät ilotuliteaiheisia Tiktok-videoita. Ilotulitetiedote sai mediassa 63 osumaa. 

Jos ammut ilotulitteita, älä roskaa.
Kampanjoimme ilotulitteiden turvallisen käytön puolesta.