Me olemme Tukes

Tukes on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Valvontamme ulottuu kylpyvaahdosta suuronnettomuusvaarallisiin teollisuuslaitoksiin. Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä sekä toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.

Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Visiomme on ”tiedolla turvallisuutta – vastuullisemmat kuluttajat ja yrittäjät”. Voit lukea toiminnastamme tarkemmin Tukesin verkkosivuilta ja FINASin verkkosivuilta

Tukesissa työskentelee 277 oman alansa asiantuntijaa, 88 % tukeslaisista on vakinaisessa työsuhteessa, 37 % on miehiä ja 63 % naisia. Tukeslaisten keski-ikä on 47,6 vuotta.
Tukeslaisia työskentelee Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.

”Yhdessä ammattitaidolla – Rohkeasti kokeillen ja innovatiivisesti uudistaen”

Tukesin arvot perustuvat siihen, että teemme töitä yhdessä ammattitaitoisesti ja uskallamme kokeilla uusia asioita sekä uudistaa toimintaamme. Haluamme tehdä töitä yhdessä Suomen turvallisuuden puolesta.

Arvot näkyvät arjessamme erilaisin tavoin. Ammattitaidolla tarkoitamme omaan alaan liittyvän asiantuntemuksen lisäksi työelämään laajemmin liittyvää monenlaista ammattitaitoa, jota kehitämme muun muassa erilaisten sisäisten koulutusten avulla.

Rohkea kokeilu ja innovatiivinen uudistaminen näkyivät viime vuonna esimerkiksi 13 uutena sisäisenä projektina. Projektitiimit kehittivät mm. Tukesin digipalveluja, tutkivat tekoälyn mahdollisuuksia asiakasasioinnissa ja toteuttivat VR-laseilla tehtävän kasvinsuojeluaineruiskujen koulutuksen.

Tukes koostuu viidestä yksiköstä:

  • Kemikaalit
  • Teollisuus
  • Tuotteet
  • Tieto ja kehitys
  • FINAS-akkreditointipalvelu
Tukesissa on pääjohtajan alla viisi yksikköä: Viestintä, tieto ja kehitys, kemikaalit, teollisuus ja tuotteet. Lisäksi on FINAS.
Tukesin organisaatiokaavio

Vastuullisuuden johtaminen ja hallinto

Vastuullisuus on ollut osa Tukesin strategiaa jo pitkään, ja kannustamme yrityksiä ja kansalaisia toimimaan vastuullisemmin osana valvontaamme ja viestintäämme. Kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisellä on johdon vahva tuki Tukesissa.

Kaikilla tukeslaisilla on mahdollisuus osallistua Tukesin vastuullisuustyöhön ja uuden strategian myötä vastuullisen toiminnan edistäminen kuuluu kaikille tukeslaisille.

Tukeslaiset ovat osallistuneet viime vuonna aktiivisesti esimerkiksi koko henkilöstölle järjestettyyn vastuullisuustyöpajaan sekä sisäisten viestintäkanavien kestävän kehityksen keskusteluihin. 

Vastuullisuus on ollut osa Tukesin strategiaa jo pitkään, ja kannustamme yrityksiä ja kansalaisia toimimaan vastuullisemmin osana valvontaamme ja viestintäämme.

Vuodesta 2021 lähtien olemme organisoineet vastuullisuustyömme seuraavalla tavalla:

Kestävän kehityksen tiimi koostuu tukeslaisista, jotka työskentelevät eri puolella organisaatiota. Tiimiä vetää viestintäryhmän jäsen. Tiimin tehtäviin kuuluvat seuraavat asiat:

  • Kehittää Tukesin vastuullisuustyötä ja -toimenpiteitä
  • Koordinoi Green Office -toimintaa Tukesissa
  • Vastaa vastuullisuusraportoinnin koordinoinnista
  • Viestii tukeslaisten kanssa vastuullisuusasioista
  • Raportoi vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja vie ehdotuksia johtoryhmään

Ohjausryhmässä on viestintäjohtaja, tutkimus- ja kehitysjohtaja sekä laatupäällikkö.

  • Seuraa ja ohjaa kestävän kehityksen tiimin työtä säännöllisesti

Johtoryhmä 

  • Seuraa ja johtaa vastuullisuustyötä strategisesti mittareiden pohjalta
  • Päättää uusista vastuullisuuden painopisteistä ja vuosittaisesta Tukesin ympäristöohjelmasta

Kestävän kehityksen tiimi toimii nyt toista vuottaan, ja se on koettu tehokkaaksi ja hyväksi tavaksi edistää vastuullisuustyötä.

Raportin laadintatapa

Vuoden 2021 vastuullisuusraportti oli Tukesin ensimmäinen ja se julkaistiin huhtikuun lopussa 2022. Sen viitekehyksenä käytettiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteita Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaisesti. Voit lukea täältä ensimmäisen raportin laadinnasta. 

Kestävän kehityksen tiimi kirjasi ensimmäisen raportin tekemisen vaiheet tarkasti ylös ja keräsi palautetta raportointiprosessin ja itse raportin onnistumisista ja haasteista. 

Tyytyväisiä olimme mm. tukeslaisten vahvaan sitoutumiseen vastuullisuustyöhön ja raportin tekemiseen sekä kestävän kehityksen tiimin toimintaan raportin koordinoinnissa.

Ensimmäisen raportointikierroksen perusteella halusimme kehittää muun muassa

  • aikatauluttamista: raportointiprosessin tulisi alkaa aikaisemmin, jotta tekstit ja mittareiden luvut ehtivät valmistua ajoissa
  • mittareita: tavoitteenamme oli määritellä vähintään yksi olennainen mittari jokaiselle tavoitteelle
  • johdon osallistumista raportointiprosessiin: vastuullisuusraportointi haluttiin säännöllisesti johtoryhmän agendalle

Palautteen perusteella laadimme Tukesille vastuullisuusraportoinnin prosessin, jota olemme seuranneet tämän vuoden raportin tekemisessä.

Prosessikaaviossa on listattu aikataulun lisäksi mm. raportin tekemisen vastuualueet, johtoryhmän osallistaminen, mittareiden ja tavoitteiden vuosittainen läpikäynti sekä hyväksyntä.

Järjestimme keväällä 2022 johtoryhmän ja Tukesin asiantuntijoiden kanssa mittarityöpajan, jossa kävimme tavoite tavoitteelta läpi, minkälaisia mittareita raportista vielä puuttuu.

Tavoitteena oli löytää tavoitteiden edistymistä mahdollisimman hyvin kuvaavat mittarit. Työpajan tulosten perusteella kestävän kehityksen tiimi vei mittariehdotuksen johtoryhmään hyväksyttäväksi. 

Tarkastelemme raportissa oman toimintamme negatiivisia vaikutuksia, ja kerromme muun muassa matkustamisen hiilijalanjäljestä.

Kerromme raportissa mittareiden tulosten ja monien esimerkkien avulla Tukesin kädenjäljestä, eli siitä, miten vaikutamme positiivisesti ympäröivän yhteiskunnan vastuullisuuden kehittymiseen. Tarkastelemme raportissa myös oman toimintamme negatiivisia vaikutuksia, ja kerromme muun muassa matkustamisen hiilijalanjäljestä.  

Tukesin toimintaympäristön muutokset 

Maailman ja Euroopan laajuiset muutokset heijastuvat yhä nopeammin ja voimakkaammin suomalaiseen yhteiskuntaan ja samalla myös Tukesin toimintaan ja valvontakenttään kuten kaupankäyntiin, palvelutarjontaan, teollisuuteen sekä kemikaaleihin.

Seuraamme ja arvioimme toimintaympäristön muutoksia ja niiden turvallisuusmerkitystä aktiivisesti, jotta uudet riskit tunnistetaan ja osataan ottaa huomioon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Toisaalta toimintaympäristön muutokset luovat myös mahdollisuuksia. Esimerkiksi tekoälyn ja digitalisaation nopea kehitys mahdollistaa entistä paremmin myös viranomaistoiminnan vaikuttavuuden ja asiakaslähtöisyyden edistämisen.

Jotta voimme vastata jatkuvasti muuttuvan yhteiskunnan ja toimintaympäristön tarpeisiin, edistämme entistä vahvemmin monipuolista tiedon hyödyntämistä vaikuttavuutemme lisäämiseksi.

Vuotta 2022 leimasivat monet merkittävät ja laaja-alaiset muutokset. Koronapandemian vaikutukset jatkuivat ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastui monille alueille.

Tukesin näkökulmasta merkittäviä muutoksia olivat esimerkiksi materiaali- ja komponenttipulan jatkuminen, energiakriisin syveneminen ja sen seurannaisvaikutukset, lannoitteiden saatavuuden heikkeneminen sekä erilaiset viranomaistoimintaan vaikuttavat kyberuhkat.

Myös erilaisten toimintojen vakiintuminen erityyppisiksi etäratkaisuiksi näkyi toimintaympäristössä. Vastuullisuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät asiat näkyivät niin toimintaympäristön kuin arvojen muutoksina.

Uudistimme strategiamme vuoden 2022 aikana. Uudistaminen tehtiin osallistaen koko henkilöstöä sekä sidosryhmiä. Strategisten painopisteiden valinta pohjautui sekä laajaan keskusteluun että toimintaympäristöanalyysiin.

Jotta voimme vastata jatkuvasti muuttuvan yhteiskunnan ja toimintaympäristön tarpeisiin, edistämme entistä vahvemmin monipuolista tiedon hyödyntämistä vaikuttavuutemme lisäämiseksi. Lisäksi edistämme valmentavaa viranomaistoimintaa, yhteistyötä, vastuullista toimintaa sekä asiakaslähtöisyyttä. Voit lukea lisää strategian uudistamisesta vuoden kohokohdista.