Hoppa till innehåll

Jo kaksi hiustenkuivaajaa voi ylikuumentaa jatkojohdon

Tukes
Julkaisuajankohta 2.3.2016 9.09
Tiedote

 

Jo kaksi tehokasta hiustenkuivaajaa kiinni ja käytössä samassa jatkojohdossa voi aiheuttaa jatkojohdon ylikuumenemisen ja pahimmassa tapauksessa tulipalon. Katso animaatio, millainen määrä eri sähkölaitteita aiheuttaa vaaratilanteen jatkojohdon kanssa.
 

 


- Jatkojohtojen ketjuttamisen lisäksi älä vie sähköä jatkojohdon avulla sisätiloista ulos. Johto voi helposti vaurioitua, jos se laitetaan oven- tai ikkunanrakoon. Jos ulkona tarvitaan toistuvasti sähköä, pyydä ammattilaista asennuttamaan  pistorasia ulos, se on ainoa turvallinen vaihtoehto, Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) sanoo.

 

Mutta onhan meillä sulake?

Sulakkeiden ja johdonsuojakatkaisijoiden pitäisi suojata jatkojohtoakin sellaiselta ylikuumenemiselta, joka voisi johtaa tulipaloon. Miksi sitten jatkojohtojen kestävyydestä pitää kantaa huolta?

- Kun sulakesuojaus on toimiva ja asianmukainen ja jatkojohdot ovat priimakunnossa, huolta ei ole. Sulakkeiden tarkoitus on nimenomaan suojata kodin sähköverkkoa ylikuormitus- ja vikatapauksissa. Jatkojohtoja käytettäessä ei kuitenkaan Tukesin mielestä pidä lähteä tahallisella ylikuormittamisella koettelemaan suojauslaitteiden toimintakykyä, Jukka Lepistö kertoo.

Jatkojohtoon ja varsinkin jatkojohtoketjuun voidaan liittää niin paljon sähkölaitteita, että kuormitus voi aiheuttaa isoakin lämpötilan nousua. Mitä suurempi virta johtimissa ja erilaisten liitosten läpi kulkee, sitä pienemmät viat voivat johtaa sellaiseen kuumenemiseen, jota vastaan sulakesuojauskaan ei toimi.

- Aina kun pistorasiaan, joko kiinteään tai jatkojohdon päässä olevaan, kytketään sähkölaite, muodostuu liitos. Joskus liitos voi olla huono liitos, löysä. Löysään liitokseen voi syntyä kuuma valokaari. Löysä liitos pistorasiassa voi johtua komponenttien kulumisesta, ulkoisesta rasituksesta tai kytkettävän pistokkeen huonosta kunnosta. Ketjutetut jatkojohdot lisäävät liitosten määrää ja esimerkiksi pitkät, kelalla olevat johdot voivat kuumentua huomattavasti. Jatkojohtojen käyttöä kannattaa aina harkita tarkkaan, Lepistö summaa.

 

Animaatio: Heta Kylmämaa

 

 

Tillbaka till toppen