Hyppää sisältöön

Raportti: Sähköpaloja voidaan vähentää sähkökeskuksen vikoja estämällä

Tukes
Julkaisuajankohta 5.2.2015 9.01
Tiedote

Sähkön aiheuttamista rakennuspaloista merkittävä osa saa alkunsa sähkökeskuksesta. Mitä ovat tyypillisimmät viat? Millaisilla laitteilla ne voisi havaita? Miten palon syttyminen estetään? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut tutkimusraportin, jossa etsitään sähkölaitteistojen vikaantumisen perimmäisiä syitä ja siten ennaltaehkäistään sähköpaloja.

Sähköpalokuolemat ovat vähentyneet Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana, mutta samaan aikaan sähköpalojen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat kasvaneet voimakkaasti. Merkittävä osa sähköpaloista saa alkunsa sähköisten liitosten vikaantumisesta verkon solmukohdissa, erityisesti jakokeskuksissa.

Tukesin ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton (STUL) teettämä tutkimus "Jakokeskusten sähköisten liitosten vikaantumismekanismit ja sähköpalot" selvittää sähköisten liitosten ongelmia käytännönläheisesti. Tutkimuksen toteutti Juha Alhainen diplomityönä Tampereen teknilliselle yliopistolle, ja osarahoittajana toimi Sähköturvallisuuden edistämiskeskus (STEK).

Tutkimuksen mukaan vikaantumisen syynä pidetään liian usein löysää liitosta. Liitoksen luotettavuuden pettämiseen vaikuttaa monta tekijää, ja useimmiten syynä on eri vikaantumismekanismien yhdistelmä, johon liittyy jokin kemiallinen reaktio liitoksen rajapinnassa. Liitosten luotettavuuteen voi vaikuttaa oikeilla asennusmenetelmillä ja käyttämällä sekä komponenttien että jakokeskusten valmistamisessa toimivampia rakenteita. Myös jakokeskuksen tiiviys vaikuttaa siihen, miten ympäristöolosuhteet, kuten korroosio, pääsevät vaikuttamaan jakokeskuksen liitoksiin.

Raportissa on myös suositusluonteisia ohjeistuksia sähköalan eri osa-alueille siitä, miten liitosten vikaantumisesta johtuvia sähköpaloja voisi ehkäistä. Parhaita keinoja ovat säännöllinen liitosten tarkkailu, lämpökuvaus ja systemaattinen jälkikiristys.

Tutkimus on luettavissa Tukesin verkkosivuilla.

Lue myös laajempi tiedote tutkimuksesta: www.ssep.fi.

Lisätietoja:

Juha Alhainen
Valtuutettu tarkastaja, Suomen sähkö- ja energiapalvelut
p. 050 5540 865, [email protected]

Sakari Hatakka
Ylitarkastaja, Tukes
p. 029 505 2562, [email protected]

Esa Tiainen
Tekninen johtaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
p. 09 5476 1319, [email protected]

 
Sivun alkuun