Kauneudenhoito ja kehonmuokkaus

Kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalveluista Tukesin valvomien kuluttajapalveluiden piiriin kuuluvat esimerkiksi tatuointien ja lävistysten tekeminen, ripsienpidennykset, microblading ja täyteaineiden pistäminen ihon alle. Palveluissa toteutetaan esteettisiä, eli kauneudenhoitoon liittyviä toimenpiteitä, jotka eivät ole terveyden- tai sairaudenhoitoa.

Kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalveluilla ei siis tarkoiteta terveydenhuollon lainsäädännössä tarkoitettuja terveyden- tai sairaudenhoitopalveluita, joita valvoo Valvira. Kaikki lääketieteellistä erityisosaamista vaativat terveydenhuollon ammattihenkilöiden suorittamat toimenpiteet ovat terveyden- ja sairaanhoitoa tai niihin rinnastettavia palveluita, joihin ei sovelleta kuluttajaturvallisuuslakia. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi esteettinen kirurgia tai anestesiaa vaativat toimenpiteet. 

Kauneudenhoito- tai kehonmuokkauspalveluiden vaikutukset kuluttajille ovat useissa tapauksissa pitkäkestoisia tai pysyviä. Esimerkiksi tatuoinnin poistaminen jälkeenpäin saattaa aiheuttaa suuria kustannuksia ja vaivaa. Hoidoissa käytettävät kosmeettiset valmisteet voivat aiheuttaa vaikeita allergisia reaktioita, ja puutteellinen hygienia voi aiheuttaa muita terveysongelmia.

Kaikkien kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalveluiden pitää olla turvallisia. Palvelun vaaroja on tunnistettava ja arvioitava etukäteen, ja asiakkaille syntyneistä terveyshaitoista on pidettävä kirjaa. Tatuointi- ja lävistyspalveluista, microblading-palvelusta, kestopigmentoinnista ja muista kehonmuokkauspalveluista pitää laatia turvallisuusasiakirja.

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ AIHEESTA