Eläinpuistot, eläintarhat ja kotieläinpihat

Eläinpuistojen, eläintarhojen ja kotieläinpihojen turvallisuudesta vastaa yritys tai muu taho, joka tarjoaa palvelun.

Varmista eläinpuistojen turvallisuus riittävillä aitarakenteilla ja oikealla ohjauksella. Kyltit ja selkeät kulkureitit ohjaavat asiakkaiden liikkumista alueella.

Asiakkaiden ja eläinten valvonta on tärkeää. Erityisesti tilanteissa, joissa asiakas pääsee eläimen kanssa kosketuksiin tai voi luvan kanssa syöttää eläimiä, valvonnan ja asiakkaiden ohjeistamisen rooli korostuu. Alueella, jossa asiakkaat liikkuvat, on hyvä olla ohjeita hätätilanteessa toimimiseen ja yhteyshenkilön tiedot.

Leikkivälineet eläinpuistoissa

Kotieläinpihoilla ja eläinpuistoissa on usein myös lapsille tarkoitettuja leikkivälineitä. Alueen ylläpitäjän tai omistajan pitää huolehtia siitä, että käytössä on vain turvallisia leikkikenttävälineitä.

Huolehdi jo hankintavaiheessa, että leikkikenttävälineet täyttävät niitä koskevien turvallisuusstandardien SFS-EN 1176 ja SFS-EN 1177 vaatimukset. Myös laitteiden kunnossapito ja sijoittelu alueelle vaativat suunnittelua.

Turvallisuusasiakirja 

Erilaiset kotieläinpihat- ja -puistot sekä eläintarhat ovat velvollisia laatimaan kuluttajaturvallisuuslain mukaisen turvallisuusasiakirjan. Asiakirjassa pitää arvioida eläinten katseluun liittyvien toimintojen riskejä. Kiinnitä erityistä huomiota eläimiin, jotka ovat villieläimiä ja luokiteltu vaarallisiksi esim. kansainvälisen eläintarhajärjestö EAZA:n ohjeessa.

Eläinten käyttö monissa palveluissa on luvanvaraista!

Huomioi, että eläimiä voi pitää näytteillä eläintarhassa, pysyvässä tai kiertävässä eläinnäyttelyssä ja käyttää sirkuksessa ainoastaan aluehallintoviraston, eli AVIn, luvalla. Tämä koskee myös kotieläinpihoja. 

Usein kysyttyä