Eläinpalvelut
Eläinpalveluihin kuuluvat kuluttajapalvelut, joissa eläimet ovat merkittävä osa palvelun toteutusta. Eläinpalveluissa eläimiä voidaan katsella, koskettaa, hoitaa tai eläinten kanssa liikutaan aktiivisesti. Kuluttajaturvallisuuslain näkökulmasta tarkastellaan eläinpalveluista asiakkaille, palveluun osallistujille tai sivullisille aiheutuvia vaaroja, jotka johtuvat usein puutteellisesta eläimen käyttäytymisen huomioimisesta palvelun suunnittelussa.
Eläinpalvelun turvallisuudesta vastaa eläinpalvelun tarjoaja, esim. eläintarha tai koiravaljakko- tai porosafareja tarjoava yritys.
Eläinpalveluista pitää laatia useimmiten turvallisuusasiakirja. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi koiravaljakko- tai porosafarit, kotieläinpihat, eläintarhat, ratsastuspalvelut ja ravitapahtumat. Myös monissa pieniriskisissä palveluissa, kuten agilityssä tai muissa vastaavissa koiraharrastuksissa, käytetään eläimiä. Pieniriskisistä eläinpalveluista ei tarvitse laatia turvallisuusasiakirjaa.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen eläinavusteiset palvelut, kuten esimerkiksi ratsastusterapia, kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joita valvoo Valvira. Eläinten hyvinvointiin tai turvallisuuteen liittyvät asiat eivät kuulu kuluttajaturvallisuuslain piiriin, vaan niistä säädetään tarkemmin eläinsuojelulaissa.
Eläinpalvelut ovat usein asiakkaita osallistavia ohjelmapalveluita tai osa yleisötapahtumaa. Katso myös kaikkia palveluntarjoajia koskevat yleiset turvallisuusvaatimukset.
Usein kysyttyä
-
Kotieläinpiha vaatii luvan. Lisätietoja lupakäytännöstä saat aluehallintoviraston sivuilta.
Eläinsuojelulainsäädännön vaatimukset pitää täyttää.
Kotieläinpihoilla on usein myös lapsille tarkoitettuja leikkivälineitä. Jo hankintavaiheessa tulee huolehtia siitä, että leikkikenttävälineet täyttävät niitä koskevien turvallisuusstandardien SFS-EN 1176 ja SFS-EN 1177 vaatimukset. Myös laitteiden kunnossapito ja sijoittelu alueelle vaativat suunnittelua. Lisätietoa leikkivälineiden turvallisuudesta
Jos kotieläinpihalla on kesäkahvila tms. muuta ruokapalvelua, sinun pitää olla yhteydessä oman kunnan ympäristöterveyden viranomaiseen. -
Turvallisuusasiakirja pitää laatia seuraavissa palveluissa:
- kotieläinpiha
- eläintarha- tai puisto
- ratsastuskoulu- tai ratsastustalli (myös vaellustallit, harrastetallit)
- poniravikoulu
- ravitalli, jos talli tarjoaa esimerkiksi kärryajeluja tms. asiakkaille. Normaalin valmennustallin, jossa valmennetaan asiakkaiden hevosia, mutta asiakkaat itse eivät osallistu toimintaan, ei tarvitse laatia turvallisuusasiakirjaa.