Hyppää sisältöön

Onnettomuustilastot 2012: Sähkötapaturmista ilmoitetaan Tukesiin entistä aktiivisemmin

Tukes
Julkaisuajankohta 27.6.2013 8.53
Tiedote

Tukesin keräämä onnettomuustieto viime vuodelta on nyt kaikkien hyödynnettävissä kalvosarjana.  Tukesin Toimialan onnettomuudet 2012 -vuosiyhteenvedossa käy ilmi Tukesin valvomilla toimialoilla sattuneet onnettomuudet ja tapaturmat. Eniten Tukesin tietoon tulee sähkö- ja kemikaalionnettomuuksia, molempia noin sata per vuosi. Erityisesti sähkötapaturmia ilmoitetaan Tukesille entistä aktiivisemmin.

– Tämä on hyvä asia, sillä onnettomuustietoa hyödyntämällä on mahdollista kohdentaa turvallisuuden kehittämistä riskiperusteisesti, yli-insinööri Harri Westerlund Tukesista sanoo. 

Vuosiyhteenveto perustuu Tukesin vaurio- ja onnettomuustietorekisteriin (VARO) kirjattuihin onnettomuuksiin ja vaaratilanteisiin. VARO-rekisteriin on kirjattu vuoden 2012 osalta 266 Tukesin eri toimialoilla sattunutta onnettomuustapausta sekä lisäksi pienempiä vaaratilanteita. VARO-rekisteriin kirjataan sähkö-, hissi-, kemikaali-, nestekaasu-, ilotulite-, räjähde-, VAK- (vaarallisten aineiden kuljetus), painelaite-, kaivos- ja maakaasuonnettomuudet. Kirjattujen onnettomuuksien määrä on ollut samaa luokkaa koko 2000-luvun.

Vuosiyhteenveto VARO-rekisteriin kirjatuista tapauksista on julkaistu viime vuosina valmiina kalvosarjana, joka on kenen tahansa hyödynnettävissä sellaisenaan esimerkiksi koulutusten ja esitelmien yhteydessä. Tilastotietoja on täydennetty kalvojen muistiinpano-osasta löytyvillä tarkentavilla ja täydentävillä tiedoilla.

Tukesin VARO-rekisteri on uudistunut tänä vuonna. Uudistuksen tavoitteena on ollut mm. parantaa rekisterin käytettävyyttä, esimerkiksi monipuolistamalla tiedonhakua sekä tekemällä käyttöliittymästä käyttäjää ohjaavampi.

Sekä uudistettu VARO-rekisteri että Toimialan onnettomuudet 2012 -tilastot löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Yli-insinööri Harri Westerlund (sähkötapaturmat), p. 029 5052 572

Erikoistutkija Tuuli Tulonen (VARO-rekisteri ja onnettomuustilastot), p. 029 5052 671

sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun