Hyppää sisältöön

Sinkkioksidia sisältäviä veneenpohjamaaleja poistetaan Suomen markkinoilta

Tukes
Julkaisuajankohta 4.6.2013 12.30
Tiedote

Veneenpohjamaaleja myyvät yritykset luopuvat paljon sinkkioksidia sisältävien kiinnittymisenestovalmisteiden markkinoinnista Suomessa. Näitä valmisteita markkinoitaessa on esitetty, että niiden teho perustuisi fysikaalisiin vaikutusmekanismeihin. Uusissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että sinkkioksidilla on myös kemiallista vaikutusta torjuttaviin eliöihin. Sinkkioksidi ei kuitenkaan täytä ehtoja, joita on asetettu lainsäädännössä biosidivalmisteiden kemiallisesti vaikuttaville tehoaineille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) yhteydenoton seurauksena yritykset ovat lupautuneet poistamaan kyseiset valmisteet markkinoilta vuoden 2013 loppuun mennessä.

Kiinnittymisenesto- eli antifoulingvalmisteet ovat veneiden pohjissa ja vedenalaisissa rakenteissa käytettäviä valmisteita. Ne sisältävät kemiallisesti vaikuttavia tehoaineita, jotka estävät vesieliöiden kiinnittymisen alusten tai rakenteiden pintaan. Niin sanotuissa vaihtoehtomaaleissa, jotka sisältävät suuren määrän sinkkioksidia, on tehokkuuden väitetty perustuvan ainoastaan fysikaaliseen vaikutukseen. Ruotsin kemikaalivalvontaviranomaisen (KemI) teettämässä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että sinkkioksidilla on myös kemiallista vaikutusta eliöihin. Näin ollen nämä valmisteet kuuluvat Suomessa kemikaalilain (744/1989) ja EU:n biosididirektiivin (98/8/EY) piiriin ja niitä koskevat markkinointiin liittyvät hyväksymismenettelyt.

Suomessa biosidisiä kiinnittymisenestovalmisteita ei kemikaalilain mukaan saa saattaa markkinoille ilman Tukesin hyväksymistä. Valmiste voidaan hyväksyä, jos sen sisältämä tehoaine on EU:n hyväksymä tai se on mukana Euroopan komission riskinarviointiohjelmassa. Sinkkioksidi ei täytä kumpaakaan näistä ehdoista. Tästä syystä sinkkioksidia tehoaineena sisältävät valmisteet eivät voi saada Tukesin hyväksyntää markkinoille saattamiseen.

Tukes on pyytänyt kyseisiä veneenpohjamaaleja Suomessa myyviä yrityksiä luopumaan niiden markkinoinnista. Pyynnön seurauksena yritykset ovat luvanneet vapaaehtoisesti poistaa valmisteet markkinoilta vuoden 2013 loppuun mennessä.

Tukes on tiedottanut kannanotostaan, toimistaan ja yrityksiltä saamistaan sitoumuksista poistaa nämä valmisteet markkinoilta EU-maiden biosidiviranomaisille. Ruotsissa vastaavat valmisteet on poistettu markkinoilta jo vuonna 2012.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jaana Pasanen, puhelin 029 5052 067 ja
ylitarkastaja Tapio Korkolainen, puhelin 029 5052 114
[email protected]

 
Sivun alkuun