Hyppää sisältöön

Tukes valmistelee poikkeuslupaa neonikotinoideilla peitatun rypsin- ja rapsinsiemenen käyttöön keväällä 2014

Tukes
Julkaisuajankohta 21.1.2014 14.39
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valmistelee poikkeuslupaa Cruiser OSR ja Elado FS 480 -valmisteilla peitatun rypsin- ja rapsinsiemenen myynnin, markkinoinnin ja käytön sallimiseksi 3.3.–30.6.2014 väliseksi ajaksi. Uusien siemenien peittaukseen Tukes ei aio antaa lupaa.

Euroopan komissio kielsi neonikotinoideihin kuuluvien imidaklopridia, tiametoksaamia ja klotianidiinia tehoaineinaan sisältävien valmisteiden ja niillä käsiteltyjen siementen käytön mehiläisiä houkuttelevilla kasveilla viime keväänä (EU 485/2013), koska tehoaineen epäiltiin aiheuttavan mehiläiskuolemia. Viljelykasveista mm. rypsi ja rapsi katsotaan mehiläisiä houkuttelevaksi.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haki Tukesilta poikkeuslupaa neonikotinoideja sisältävien Cruiser OSR ja Elado FS 480 -kasvinsuojeluaineiden käyttöön. Tukesin antaman poikkeusluvan yksi peruste on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran alustavat tutkimustulokset, joiden mukaan neonikotinoidit eivät peitattuina aiheuttaisi vaaraa mehiläisille.

– Lisäksi suomalaiset rypsin- ja rapsinviljelijät joutuivat päätöksessä eriarvoiseen asemaan. Euroopassa öljykasvit kylvetään jo syksyllä, jolloin kyseisten kasvinsuojeluaineiden käyttö oli vielä sallittua. Käyttökielto tuli voimaan joulukuun alusta 2013, ja Suomessa pääosa öljykasveista kylvetään vasta keväällä. Vakavat kirppatuhot ovat rypsi- ja rapsiviljelyksillä todennäköisiä, ellei peittausaineita käytetä, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Tukesista sanoo.

Tukes on valmistellut päätöksen, jolla sallitaan peitatun siemenen käyttö kevätkylvöissä. Sen sijaan uutta siementä valmisteilla ei saa peitata, koska jo nyt peitattuna olevan siemenen määrä on suuri, ja Euroopan komissio on vastikään antanut näistä aineista kieltopäätöksen ympäristösuojeluperustein.

Tukes on kuullut vielä poikkeuslupaa hakenutta Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:ta, ja antaa lopullisen päätöksen MTK:n vastineen saatuaan.

Poikkeuslupa koskee seuraavilla valmisteilla peitattuja rypsin- ja rapsinsiemeniä:

  • Cruiser OSR. Tehoaineet: tiametoksaami (CAS-nro 153719-23-4) 280 g/l, metalaksyyli-M (CAS-nro 70630-17-0) 32,3 g/l ja fludioksoniili (CAS-nro 131341-86-1) 8 g/l. Valmistaja Syngenta Crop Protection AG, Sveitsi.
  • Elado FS 480. Tehoaineet: beta-syflutriini (CAS-nro 68359-37-5) 80 g/l ja klotianidiini (CAS-nro 210880-92-5) 400 g/l. Valmistaja Bayer CropScience AG, Saksa

Lisätietoja:

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

Tukesin aiempi tiedote aiheesta:

Neonikotinoideja sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitetaan

 
Sivun alkuun