Kosmetiikka ei voi sisältää kannabidiolia
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että Suomessa ei voi olla laillisesti markkinoilla kannabidiolia (CBD) sisältävää kosmetiikkaa. Tukes on valvonnassaan havainnut valmisteita, jotka on virheellisesti tuotu Suomen markkinoille kosmetiikkana. Kannabidiolia sisältäviä valmisteita valvotaan Suomessa lähtökohtaisesti lääkkeinä, joille on haettava myyntilupaa.
EU:n kosmetiikka-asetus kieltää kannabiksen, kannabishartsien sekä kannabisuutteiden ja -tinktuurojen sekä kannabiskasvin kukkivien tai hedelmiä kantavien latvojen käytön kosmeettisissa valmisteissa. Nämä kasvin osat sisältävät kannabinoideja, esimerkiksi kannabidiolia (CBD).
Suomessa CBD:a sisältävät valmisteet luokitellaan valmistekohtaisesti lääkkeeksi ja ne rinnastetaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) tulkinnan mukaan reseptilääkkeisiin. Kannabidioli on lääkeluettelon liitteessä 1 mainittu lääkeaine. Lääkevalmisteille on aina haettava myyntilupaa Fimeasta etukäteen jo ennen maahantuontia tai valmistusta. Reseptilääkkeille on omat hyväksymismenettelynsä, joista vastaa Fimea.
Kosmetiikkana myytyä tuotetta valvotaan koostumuksen perusteella lääkkeenä, jos tuote sisältää CBD:a.
- Yritys ei voi laillisesti tuoda maahan ja markkinoida CBD:a sisältävää tuotetta, esimerkiksi hamppuöljyä, sillä varjolla, että se korostaa, että tuotetta myydään vain kosmetiikkana, kertoo Tukesin ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala.
Tukes siirtää tietoonsa tulevat tapaukset aina Fimean tai elintarvikevalvonnasta vastaavien kuntien käsittelyyn.
Valmisteelle ei voi soveltaa kosmetiikkalainsäädäntöä ja lääkelainsäädäntöä samanaikaisesti. EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan esimerkiksi synteettisen CBD:n käytön katsotaan olevan sallittua kosmeettisissa valmisteissa. Suomessa Fimealla on kuitenkin lääkelain 3 §:n ja 6 §:n nojalla toimivalta luokitella valmiste lääkkeeksi. Jos Fimea katsoo valmisteen lääkkeeksi, ei Tukesilla ole enää toimivaltaa kyseisen valmisteen osalta, sillä kosmetiikkalain 2 §:n 1 momentin nojalla kosmetiikkalakia ei sovelleta lääkkeisiin.
Lisätietoja:
Kosmetiikan valvonta: ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, p. 029 5052 044
Kosmetiikka-asetus: ylitarkastaja Emma Tarvainen, p. 029 5052 142
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].
Fimea: Kannabidiolia (CBD) valvotaan lääkkeenä Suomessa
Ruokavirasto: Hamppu elintarvikkeena